Managementboek.nl gebruikt cookies.

Leiderschap in de digitale wereld

Nederlandstalig | Paperback
(7)
Verkooppositie: #10
61 dagen in de top 100
Onze prijs: € 29,95
Vandaag voor 21:00 uur besteld,
morgen in huis.

Ook verkrijgbaar als

Samenvatting

De wereld verandert razendsnel en wordt steeds complexer door de opkomst van digitale technologie. Dat is een uitspraak die inmiddels bijna tot vervelens toe wordt herhaald. In hun boek Leiderschap in de digitale wereld onderzoeken Ralf Knegtmans en Ylva Poelman wat de gevolgen daarvan zijn voor organisaties en de benodigde eigenschappen van hun leiders. Dat doen zij vanuit twee visies die...Toon volledige samenvatting

Inhoudsopgave

Deel 1
1. Inleiding
1.1 Aanleiding voor dit boek

2. Wat is digitalisering
2.1 Wat is digitalisering?
2.2 Een aantal belangrijke begrippen
2.3 Toekomstige digitale ontwikkelingen

Deel 2
3. Gevolgen van de digitalisering voor bedrijven
3.1 Concurrentie: grenzen vervagen
3.2 Innovatie: essentieel en zonder eind
3.3 Exploratie en exploitatie: een delicate balanceeract
3.4 Digitalisering: hanteer het slimme gereedschap zinvol
3.5 Klanten: goed geïnformeerd, machtiger en behulpzaam
3.6 Organisatie: agile, lerend en onderdeel van een netwerk
3.7 Werk: hernieuwde war on talent, generaties en de toekomst van werk
3.8 Tot slot


4. Gevolgen van de digitalisering voor (Executive) search
4.1 De impact van digitalisering op de searchsector
4.2 Digitale tools voor het searchproces
4.3 De toekomst van (executive) searchbedrijven

5. Gevolgen van digitalisering voor consumentenbanken
5.1 De opkomst van fintechs
5.2 Een copernicaanse revolutie
5.3 Digitale diensten
5.4 Wat accepteren klanten?
5.5 Anders opereren en werken
5.6 Nieuwe uitdagingen


Deel 3
6. Leiderschap in de digitale wereld
6.1 Wat is leiderschap?
6.2 Evoluerende gedachten over leiderschap in een notendop
6.3 Metamorfosen in het digitale tijdperk
6.4 Existentiële crisis
6.5 Is de leider van de toekomst een AI?
6.6 Conclusie


7. Eigenschappen van een leider in de digitale wereld
7.1 Samenstelling van de lijst
7.2 Eigenschappen die leiders helpen om in de digitale wereld te navigeren
7.3 Niet iedereen is een (goede) leider
7.4 De toekomst

Over de auteurs
Met dank aan
Literatuur
Register

Specificaties

EAN:9789462156463
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Paperback, 215 blz.
Uitgever:Vakmedianet
Druk:1e druk, 2019

Over Ralf Knegtmans

Ralf Knegtmans is managing partner van het gerenommeerde Leadership Consulting & Executive Search-kantoor De Vroedt & Thierry. Dit 45-jarige bedrijf ziet het als uitdaging om op een vernieuwende manier naar talent te kijken.

Naast zijn reguliere werk was Ralf Knegtmans de afgelopen tien jaar columnist bij onder andere FD.nl, De Financieele Telegraaf, Management Team, Elsevier Magazine, Nu.Zakelijk en BNR. Hij schreef onder andere de boeken Toptalent: De 9 universele criteria, Diversiteit als uitdaging, Hoe word je CEO? en Agile Talent. Ook schreef hij verschillende hoofdstukken in boeken over strategisch talentmanagent.

Ralf Knegtmans is een veelgevraagd spreker op zijn expertisegebied. Hij geeft interactieve lezingen en presentaties voor congressen, bedrijven en universiteiten in binnen en buitenland.

Over Ylva Poelman

Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde en is zelfstandig innovatieadviseur met een specialisatie op het gebied van bio-inspired innovation, ook bekend als biomimicry of bionica. Op dit gebied vervult ze in Nederland een pioniersrol.

Ze houdt zich bezig met zowel technische als organisatorische innovatie waarin leiderschap een belangrijke rol speelt. Voorheen was ze mede-oprichter en directeur van een innovatief ICT-bedrijf dat ze verkocht aan een concullega.

Onder de titel De Bionische Vrouw publiceerde Ylva de afgelopen vijf jaar meer dan honderd columns over voorbeelden van bio-inspired innovation in dagblad Trouw. Ook schreef ze over deze innovatiemethode het boek De natuur als uitvinder – Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar.

Daarnaast geeft Ylva lezingen en workshops voor congressen, bedrijven en onderwijsinstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen omdat bio-inspired innovation een zeer breed toepassingsgebied heeft: van (medische) technologie tot zelforganisatie, van architectuur tot marketing en van duurzaamheid tot leiderschap.

Lezersrecensies

Leiderschap#

07-12-2019 | P.G.J. Gaalman

Het wordt binnenkort Kerst en Oud en Nieuw en in Nederland betekent dat een fiks aantal vrije dagen. Vrienden en familie op bezoek en wat tijd voor bezinning.

Een tijd ook waarin er wel eens een cadeautje wordt gegeven. Wat geef je dan aan iemand als je het niet weet? Juist een boek! Want een boek is een bron van inspiratie en biedt nieuwe inzichten in een wereld waarin we allemaal op zijn tijd op zoek zijn naar houvast. Twee verschillende meningen, een dialoog voeren en dan samen een boek schrijven…. da’s een mooi gegeven. Ylva Poelman en Ralf Knegtmans deden het en het resultaat mag er zijn!

Als consultant heb ik de wereld, onze maatschappij en de bedrijven en instellingen waar ik kom in de afgelopen tien jaar enorm zien veranderen. Ondanks alle digitalisering is het duurzaam boeien en binden van de juiste mensen nog steeds een issue. Werk wordt gedaan door mensen. Ook als het geprogrammeerd is zit er (voorlopig) nog steeds een mens achter. Leiderschap is een issue van alle tijden en vraagt bijvoorbeeld in de Fintech veel meer aandacht en verantwoordelijkheid in het digitale domein maar uiteindelijk ook voor de factor mens. In deze tijd kun je je reputatie namelijk maar één keer te grabbel gooien. Ook ik worstel af en toe met de digitale wereld en ik wordt er zeker niet altijd vrolijk van. Digitaal rekruteren of assessments afnemen met een programma dat “biassed” is levert verkeerde beslissingen. De keerzijde is dat een goed opgezette non biassed digitale search (best nog een uitdaging!) heel veel kansen biedt op echte diversiteit die veel verder gaat dan enkel het man/vrouw issue dat vandaag de dag zo prominent op de agenda staat. Een uitgelezen kans dus!

Wat ik zelf zie is dat leiderschap in deze tijd totaal andere zaken vraagt dan toen ik zelf begon met werken. De digitale wereld maakt dat issues sneller en breder dan ooit aan de orde komen en dat onze wereld daarmee steeds groter wordt. Waar gezocht wordt naar leiders speelt dat er in een hoog tempo anders gerekruteerd moet worden en dat de leiders van morgen aan steeds andere eisen moeten voldoen en zich ook blijvend zullen moeten ontwikkelen. De leider als “gefocuste one trick pony” voldoet al lang niet meer. We weten ook al jaren dat als je doet wat je deed dat je krijgt wat je had. Maar toch….

Na lezing van dit boek heb je een aantal handvaten om je te realiseren dat het ook anders kan en moet. Daarmee is dit boek een mooie trigger voor bezinning en actie. Omdat het ook nog eens plezierig leest, wat mij betreft dus van harte aanbevolen om te geven en te lezen!

Impact AI op organisaties en leiders

26-11-2019 | J Geluk

Lees recensie >
In zijn vorige boek beschreef schrijver en headhunter Ralf Knegtmans het " Agile Talent" dat nodig is in de snel veranderende (VUCA) wereld.
In dit boek gaat hij samen met Ylva Poelman in op de impact van Artificial Intelligence op organisaties en hun leiderschap.
Bij hun zoektocht kiezen zij de twee verschillende invalshoeken van enerzijds de natuurwetenschapper Poelman en anderzijds de executive searcher Knegtmans.
Samen met de interviews met toonaangevende deskundigen en leiders levert dit boek weer interessante inzichten en conclusies over het thema "leiding geven aan onzekerheid".
Inhoudelijk zeer de moeite waard én leuk om te lezen.

Leiding geven aan onzekerheid

22-11-2019 | M. de Kimpe

Lees recensie >
Zijn de huidige bestuurders wel klaar voor digitale transformatie? Uiteindelijk geef je als leider in de digitale wereld leiding aan onzekerheid. Dat is de uitkomst van ‘Leiderschap in de digitale wereld.’ Dit vlot geschreven managementboek gaat op zoek naar de gevolgen van digitalisering en is geschreven door Ralf Knegtmans, managing partner van De Vroedt & Thierry, en Ylva Poelman, natuur- en sterrenkundige en initiator van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum.

Knegtmans vraagt zich als ‘executive searcher’ af of de top van het Nederlandse bedrijfsleven wel klaar is voor de impact van digitalisering op de maatschappij. Zijn mede-auteur Ylva Poelman stelt dat de mens zich allang had kunnen voorbereiden op de verwachte veranderingen. Hun gezamenlijke queeste leidt tot originele invalshoeken en soms amusante beschrijvingen, met af en toe een uitstapje naar de Oosterse filosofie, Monty Python en 2030.

Beiden stellen dat moderne leiders ‘eeuwige studenten’ zijn. Zij benoemen een set van 12 kwaliteiten waarover moderne leiders moeten beschikken. Dat geldt ook voor mij als auditor en counselor bij EY in een digitale omgeving. Een zeer leesbaar en toegankelijk boek.

De weg is lang.

17-11-2019 | M. Lindeboom

Lees recensie >
Een goede leider volgt.
De lessen in het leven, zitten vol ontdekkingen. Zo ook dit boek.
Het was vast en zeker een "wicked problem" om het samenhangend te krijgen.
Het staat tenslotte vol paradoxen. Toch is dat gelukt, want het leest als een trein.
De beschrijvingen in het boek waren niet altijd correct, systeemtechnisch gezien, complex en ingewikkeld raken nog wel eens verward.
Dat stoort de gemiddelde lezer denk ik niet of nauwelijks. Omdat het over complexiteit gaat is dat wel van enig belang.

Met name hoofdstuk 6 springt er zeer positief uit. Het "systeemleiderschap" wat beschreven wordt spreekt me bijzonder aan.
Een leider van leiders en gedistribueerd leiderschap, geven mogelijk betere synergie dan de duaal-ceo waar Ronald Meijers wat in ziet.
De hoop is dat we dit morgen allemaal implementeren. Hoop is wreed. Het zal net als "diversiteit" een lange hobbelige weg worden.
Ik hoop nog iets, dat het breed gelezen gaat worden, niet alleen door leiders, maar ook volgers, werknemers en zzp'er die willen groeien.
Leiderschap begint vanaf je eerste werknemer tenslotte.
Dit boek is doorspekt met persoonlijk groei. Je kunt niet uitgeleerd zijn. Er zijn namelijk altijd ontdekkingen die je zúlt doen. Of je dat nu wil of niet.
Dat is zoals de wereld nu eenmaal werkt. Een goed besef daarvan begint bij het lezen van dit boek.De verwijzingen naar de Chinese filosofen wil ik aanmoedigen.
Bij elke "Urgentie" roep ik "contemplatie". We Wei. "do by not-doing" want goed leiderschap is ook non-doing.

Helder en verfrissend boek

07-11-2019 | M. Lingeman

Lees recensie >
Het boek legt helder uit wat digitalisering eigenlijk is en welke gevolgen digitalisering heeft op de zoektocht naar de juiste leiders. Interessant te lezen welke eigenschappen een leider nodig heeft en wat een leider kan doen om zich in die richting te ontwikkelen.

een helder boek

29-10-2019 | A. de Jong

Lees recensie >
Het boek leest makkelijk en het thema is uitermate van belang. De hoofdstukken zijn helder ingedeeld. Met name deel 2, de gevolgen voor bedrijven, search en consumentenbanken maak het geheel tastbaar en concreet. Het hoofdstuk over de eigenschappen die de leider nodig heeft had wel een tandje dieper gemogen. Kritisch ben ik over de kwaliteit van het boek en de prijs/kwaliteitverhouding. De uitgever had wel wat meer werk mogen maken van de cover. Dat maakt het boek helaas snel tot een wat slordig boek. Dat is natuurlijk de auteur niet aan te rekenen. Hoe dan ook het is een meer dan zinvol en zeer lezenswaardig boek.

Recensies (7)

Recensie door Louis Thörig 

We leven in het tijdperk van de digitale revolutie met al zijn disruptieve effecten. Dankzij digitalisering is disruptie het nieuwe normaal geworden. In Leiderschap in de digitale wereld onderzoeken Ralf Knegtmans en Ylva Poelman wat de gevolgen zijn voor organisaties en hun leiders.

Disruptors zijn meestal niet ontwrichtend omdat zij een nieuwe markt opzoeken, maar juist omdat ze een...

Lees verder >
Louis Thörig is verbonden als thesisbegeleider aan de afdeling Organisatiewetenschappen, Faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam en als docent Corporate Communicatie aan de Hogeschool InHolland. Hij was tot 1 augustus 2011 werkzaam als global communications manager op het hoofdkantoor van IOI-Loders Croklaan (www.croklaan.com) in Wormerveer. Hij heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland, de Action Learning MBA. In 2005 is bij Boom Onderwijs zijn boek 'Operationele communicatie' verschenen. Dit studieboek is bedoeld voor studenten communicatie op HBO-niveau. Verder is Thörig amateurmusicus en speelt in het Westerkamerorkest Amsterdam. Thörig is radiopresentator bij de Concertzender.