Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Opsporing, tegenspraak en veranderende frames

een onderzoek naar tegenspraak in grootschalige rechercheonderzoeken

Paperback Nederlands 2015 9789462365629
Niet leverbaar.

Samenvatting

De afgelopen vijftien tot twintig jaar hebben zich belangrijke ontwikkelingen voorgedaan in de opsporing bij de Nederlandse politie. Eén van die veranderingen is de invoering van ‘tegenspraak’. Doel daarvan is het voorkomen van tunnelvisie in de opsporing. In dit onderzoek wordt nagegaan hoe het opsporingsproces in grootschalige rechercheonderzoeken verloopt en hoe de daarbij behorende tegenspraak plaatsvindt.

In dit boek wordt een gedetailleerd beeld geschetst van de tot op heden voor wetenschappelijk onderzoek grotendeels gesloten wereld van grootschalige opsporingsonderzoeken. Het laat zien hoe het opsporingsproces verloopt. In hoeverre hebben de opsporingsteams speelruimte om stil te staan bij afwijkende informatie of staan zij open voor nieuwe en afwijkende zienswijzen? In de praktijk gebruiken de teams die ruimte niet altijd. De factoren en omstandigheden die daarbij een rol spelen, worden in dit boek inzichtelijk gemaakt.

De auteur laat aan de hand van concrete gevallen zien met welke dilemma’s tegensprekers worden geconfronteerd bij de uitvoering van hun taak en hoe zij daarmee omgaan. Tegensprekers moeten een balans zien te vinden tussen nabijheid en distantie ten opzichte van het opsporingsteam. Niet alleen de inhoudelijke inbreng van tegensprekers is van belang bij de wijze waarop zij in de praktijk hun werk doen, maar ook de sociale relaties waarbinnen tegenspraak plaatsvindt. Tegensprekers hanteren daarbij in de praktijk verschillende strategieën en stijlen die gevolgen hebben voor de doorwerking van tegenspraak.
Geconcludeerd wordt dat tegenspraak kan bijdragen aan de huidige opsporingspraktijk en gewezen wordt op een blijvend belang van tegenspraak. In de tegenspraakpraktijk zitten echter elementen die maken dat de bijdrage van tegenspraak beperkt blijft. Het boek sluit daarom af met enkele overwegingen die relevant lijken voor een verdere ontwikkeling van tegenspraak.

Specificaties

ISBN13:9789462365629
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:324
Druk:1
Verschijningsdatum:21-5-2015
Hoofdrubriek:Juridisch
Jongbloed:Recherche

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Renze Salet

Renze Salet is assistant professor criminology at the department of Criminal Law & Criminology of the Radboud University, Nijmegen (the Netherlands). She conducts research on the empirical functioning of the police and other agencies in the domain of public safety.

Andere boeken door Renze Salet

Inhoudsopgave

Voorwoord
Lijst van afkortingen

1. Inleiding: tunnelvisie en tegenspraak in de opsporing
2. Theoretisch kader: framing en interactie
3. Vraagstelling en opzet onderzoek
4. Framing, deframing en reframing in de opsporing
5. Tegenspraak bij een onderzoek naar een zedendelict
6. De werkwijze van tegensprekers in de opsporing
7. De inhoudelijke dimensie van tegenspraak
8. De sociale dimensie van tegenspraak
9. Doorwerking van tegenspraak
10. Slotbeschouwing

Summary
Literatuur
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Opsporing, tegenspraak en veranderende frames