Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Wet & Interpretatie

Een korte uitleg

Paperback Nederlands 2015 9789462510692
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Deze uitgave biedt de lezer een uniek hulpmiddel om op praktische wijze de wet beter te leren interpreteren. Het is in de eerste plaats bedoeld voor juridische bachelorstudenten aan hogescholen, maar het is natuurlijk ook interessant voor anderen die meer over deze belangrijke rechtsbron willen weten. Het boek is zeer toegankelijk door het heldere taalgebruik en de vele aansprekende praktische voorbeelden.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- De lezer maakt eerst kennis met enkele belangrijke aspecten van de codificatiegeschiedenis in Nederland.
- Vervolgens wordt aandacht besteed aan het feit dat de jurist in de praktijk regelmatig wordt geconfronteerd met vragen over goed en kwaad. Denk bijvoorbeeld aan bekende spraakmakende gebeurtenissen, zoals de moord op filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh in 2004 en leden van de redactie van het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo in 2015. De lezer wordt in een hoofdstuk aan de hand van enkele praktische vragen uitgenodigd zich bewust te worden van het mogelijk bestaan van klassiek natuurrecht (Goddelijk recht). In dit boek wordt geen antwoord gegeven op de vraag of klassiek natuurrecht bestaat. De bedoeling is jezelf af te vragen wat je ervan vindt en welke invloed dit heeft op ons positief rechtelijk denken.
- In de overige hoofdstukken worden aan de hand van overwegingen uit aansprekende uitspraken, vonnissen en arresten en traditionele interpretatiemethoden de leerstukken over rechtstoepassing, rechtsvinding en rechtsvorming behandeld.
- Tenslotte wordt nog aandacht besteed aan de motivering en legitimiteit van juridische adviezen en beslissingen.

Elk hoofdstuk sluit af met enkele praktische opdrachten om de stof beter te laten beklijven en ter oefening voor een summatieve toets. Het boek zelf sluit af met een formatieve eindtoets. De antwoorden staan achterin het boek.

Specificaties

ISBN13:9789462510692
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Druk:1
Verschijningsdatum:10-4-2015
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:
Jongbloed:Recht algemeen

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Oscar van der Roest

Mr. Oscar A.P. van der Roest studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is hoofddocent bestuursrecht en rechtsvinding aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij was jaren bestuursrechter, (militair)strafrechter en kinderrechter (plv.) in de Rechtbank Gelderland en vreemdelingenrechter (plv.) in de Rechtbank Den Haag alsmede lid en voorzitter van verschillende bezwaarschriften- en klachtencommissies op gemeentelijk/provinciaal niveau en binnen de jeugdzorg. Verder was hij onder meer verbonden aan het Ambtenarencentrum, de Open Universiteit, het Eggens Instituut voor juridisch postacademisch onderwijs van de Universiteit van Amsterdam en het opleidingsinstituut van de Rechterlijke Organisatie het Studiecentrum Rechtspleging (SSR). Hij publiceerde over inleiding in het Nederlands recht, het ambtenarenrecht en het socialezekerheidsrecht.

Andere boeken door Oscar van der Roest

Inhoudsopgave

Woord vooraf
Afkortingenlijst

1. Rechtshistorische amuse
2. Het natuurrecht in vogelvlucht
3. Taalkundige interpretatie
4. Rechtstoepassing
5. Rechtsvinding
5.1 De verschillende interpretatiemethoden
5.2 Keuze interpretatiemethode
5.3 Redeneervormen
5.4 Voorrangsregels
5.5 Resultaten van interpreteren en redeneren
6. Rechtsvorming door de rechter
7. Motivering en legitimiteit

Formatieve eindtoets
Antwoorden op oefenopdrachten en formatieve eindtoets
Enkele Latijnse woorden
Personenregister
Zakenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wet & Interpretatie