Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Professionele ethiek - Morele besluitvorming in organisaties en professies

Tweede herziene druk - met vernieuwd basismodel

Gebonden Nederlands 2015 9789462760615
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Genomineerd door de Orde van Organisatieadviseurs (Ooa) voor 'Boek van het Jaar 2012'
Dit boek is een inleiding tot de ethiek in organisaties en professies met de nadruk op de kwaliteit van morele besluitvorming. Op een visueel aantrekkelijke en ongebruikelijke manier wordt dit specialisme behandeld via kunstvormen. Aan de hand van ruim zestig films, dertig schilderijen en litho's, twintig romans, acht gedichten en zes toneelstukken wordt de lezer wegwijs gemaakt in het nemen van morele beslissingen.

Dit mondt uit in een overzichtelijk model van drie fasen volgens de klassieke indeling: beeldvorming, oordeelvorming en besluitvorming. Met dit model valt in de praktijk goed te werken: het is ontwikkeld op basis van meer dan tweehonderd morele besluitvormingsprocessen in organisaties en professies waar de auteur de laatste twintig jaar direct of indirect bij betrokken is geweest.

Het nemen van een moreel besluit is een kwestie van zorgvuldig analyseren en zelfbewust durven kiezen. Dit boek helpt daar bij. Het biedt een systematische werkwijze voor morele besluitvorming in organisaties en professies.

Specificaties

ISBN13:9789462760615
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:320
Uitgever:Boom
Druk:2
Verschijningsdatum:11-1-2018
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:

Expertrecensies (1)

Professionele Ethiek
Rosemarie Mijlhoff | 21 oktober 2011
Ik heb vol verwachting uitgekeken naar 'Professionele Ethiek' en wel om verschillende redenen. Ten eerste omdat ik het eerdere boek van Rob van Es, 'Veranderdiagnose', qua inhoud en qua vorm nog steeds een topper vind. En dit boek beloofde er weer één te worden. Ten tweede ben ik erg gecharmeerd van de manier waarop Van Es in staat is lastig grijpbare onderwerpen praktisch toegankelijk te maken door verbanden te leggen met onder andere de beeldende kunst, één van mijn hobby's en professies. Ten derde vanwege de actualiteit van het onderwerp ethiek.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
3 stemmen
2
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

interview
Rob van Es: ‘Als we alleen rationeel zijn, worden we doof voor wat echt wordt gezegd’
Ronald Buitenhuis 25 september 2020 ‘Het begrip integriteit is 2500 jaar oud. Maar we hebben integriteit vermanaged’, zegt Rob van Es, auteur van het boek Emotionele integriteit. We verschuilen ons achter codes en compliance om ons geweten te zuiveren. We vergeten onze emoties te volgen bij het nemen van beslissingen. 
achtergrond
Morele accountability
Justin van Lopik 10 mei 2013 ‘Het nemen van een moreel besluit is een kwestie van zorgvuldig analyseren en zelfbewust kiezen’, zegt Rob van Es, docent Organisatiefilosofie en kerndocent van het interdisciplinair college Film & Wetenschap aan de UvA. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, hoe helder hij ook zijn model voor het nemen van morele besluiten uitlegt in zijn omvangrijke boek ‘Professionele ethiek’. En hoe kan het communicatieadviseurs helpen in hun adviespraktijk? Het boek werd besproken tijdens een SRM Leesclub bijeenkomst.
interview
Rob van Es: ‘In organisaties zie je veel morele onhandigheid’
Pierre Spaninks 5 juli 2011 Organisatiefilosoof, zo noemt Rob van Es zich. Hij doet onderzoek naar de cultuur, de ethiek en de politiek van het organiseren en geeft daar ook les in. Binnenkort verschijnt Professionele ethiek. Aanleiding voor een gesprek over moraal, moreel bewustzijn, en de manieren om dat te verankeren in organisaties.

Over Rob van Es

Rob van Es is filosoof en gespecialiseerd in de samenhang van cultuur, ethiek en politiek in organisaties en professies. Hij doet daarnaar onderzoek en geeft daarin onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij zelfstandig trainer en adviseur in het stellen van organisatiediagnoses en in het nemen van morele besluiten.

Andere boeken door Rob van Es

Inhoudsopgave

Inleiding: Doel en opzet van het boek

Deel I Ethiek als discipline: basisbegrippen en verhoudingen
1. Van instinctieve moraal naar ethiek
2. Waarom moreel verantwoord handelen?
3. Morele waarden en normen
4. Moraal en moraliseren
5. Ethiek, immoreel en amoreel
6. Egoïsme en altruïsme
7. Recht, politiek, cultuur en ethiek
8. Morele actoren en morele kwesties

Deel II Ethiek als proces: morele besluitvorming
9. Morele dialoog en moreel debat
10. Morele beeldvorming – Fase 1
11. Morele oordeelsvorming – Fase 2
12. Morele besluitvorming – Fase 3

Deel III Ethiek in context: organisaties en professies
13. Organisaties als context
14. Drie rolperspectieven in organisaties

Slotmodel
Essay
Afrondingen

Inhoud naar boxes, figuren, kaders en tabellen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Professionele ethiek - Morele besluitvorming in organisaties en professies