Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De kracht van liminaal denken

Creëer de verandering die je wilt door je manier van denken te veranderen

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2017 9789462761766
Voormalig top 100Totaal 54 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Het maakt niet uit wie je bent of wat je situatie is, verandering is altijd mogelijk. En als er een situatie is die je wilt veranderen, kan liminaal denken daarbij helpen. Overtuigingen vormen de basis van alles wat mensen zeggen, denken en doen. Als mensen hun overtuigingen veranderen, kunnen ze hun gedrag veranderen, wat hun leven zou kunnen veranderen.

Liminaal denken heeft een aantal vaardigheden die iedereen kan leren.

Je hebt geen formeel gezag, budget of bekrachtiging nodig om liminaal denken toe te kunnen passen. Aan de hand van zes principes (beginselen) en negen oefeningen (praktijken) leer je vervorming van de realiteit te minimaliseren, je begrip te verbeteren en nieuwe mogelijkheden voor positieve veranderingen in je werk en je leven te openen.

Het woord liminaal komt van het Latijnse woord voor drempel. Een drempel betekent letterlijk een doorgang, maar een drempel is ook het begin van elke reis. Een drempel is een grens en markeert het transitiepunt tussen de ene staat van zijn en de volgende. Liminaal denken is de kunst van het vinden, creëren en het gebruik van drempels om verandering te realiseren. Het soort bewustzijn dat je in staat stelt om positieve verandering te creëren.

"Liminaliteit is de fase tussen ‘niet meer’ en ‘nog niet’. Het is het niemandsland tussen twee grenzen van werkelijkheden. ‘Betwixt and between.’ Het ondertussen. Dave Gray laat met mooie verhalen en concrete tips zien hoe verandering plaatsvindt op de grenzen tussen dingen. Een krachtig pleidooi om losser, liminaler, met onze overtuigingen om te gaan". - Danielle Braun en Jitske Kramer, corporate antropologen, auteurs van De Corporate Tribe, chiefs van de Academie voor Organisatiecultuur

"Dave Gray heeft de kiem van een briljant eenvoudig idee genomen (hoe buiten de grenzen van je overtuigingen te denken) en het uitgeschreven tot een sterk virus. Dave’s timing had niet beter kunnen zijn. Nu de wereld weer wegglijdt in versplinterde geloofsovertuigingen, hoop en bid ik dat dit virus zich verspreidt." - Dan Roam, auteur van Visueel presenteren en Op de achterkant van een servet

"In tijden van groeiende complexiteit en verandering verschaft Dave Gray’s De kracht van liminaal denken ons een broodnodige blauwdruk voor het verhelderen van onze eigen manier van denken, voor verbinding maken met anderen en het krachtig communiceren van onze ideeën, op een manier die vergaand menselijk is én vergaande impact heeft." - Lisa Kay Solomon, co-auteur van Moments of Impact en Ontwerp Betere Business

Specificaties

ISBN13:9789462761766
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:28-1-2017
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (6)

De kracht van Liminaal Denken - Briljant in zijn eenvoud
Sonja de Bruin | 6 juli 2017
‘Een nieuw soort denken is onontbeerlijk wil de mensheid overleven en verdergaan naar hogere niveaus’. Met deze quote begint De kracht van liminaal denken en eindigt het uiteindelijk ook (zie het hoofdstuk ‘Hoe nu verder’).
Lees verder
De kracht van liminaal denken
Freija van Duijne | 8 juni 2017
Dave Gray is een creatief denker. Vooral ook een beeldend denker. Met eenvoudige tekeningen weet hij zijn verhalen kracht bij te zetten. Ik ken zijn eerdere werk en vooral de boeken Gamestorming en The connected company.
Lees verder
De kracht van Liminaal Denken - Een juweel
Nico Jong | 20 april 2017
Overtuigingen zijn vaak de grootste obstakels op weg naar verandering. We construeren ze meestal onbewust. Ze kunnen ons helpen focussen en ons effectiever maken, maar ons helaas ook beperken.
Lees verder
De kracht van liminaal denken
Sylvie van der Haar | 22 maart 2017
Liminaal. Goh, wat zou dat zijn? Ik kom al associërend niet verder dan iets met ‘grens’. Maar dat dan in combinatie met ‘kracht’  en ‘denken’? Geen idee. Intrigerend is de titel zeker, want voor ik ook maar een letter in het boek gelezen heb, zet het me al aan het denken.
Lees verder
De kracht van Liminaal Denken
Frank van Kuijck | 17 maart 2017
De keuze voor een boek laat ik vaak afhangen van actualiteiten of een intrigerende titel dan wel onderwerp. En toen ik de titel van De kracht van liminaal denken zag dacht ik: Wat is dat?
Lees verder
De kracht van Liminaal Denken
Fred Rutgers | 1 maart 2017
Ik heb De kracht van liminaal denken van Dave Gray in één ruk uitgelezen. Prettig geschreven en bovendien een goed verhaal.
Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
15 stemmen
14
0
0
0
1

Interviews en artikelen (1)

preview
De kracht van liminaal denken
Eduard van Brakel 10 februari 2017 Ieder mens heeft veel overtuigingen. Daar zijn we ons soms erg van bewust, maar vaak niet. Dan sluimeren de overtuigingen maar wat rond in ons onbewustzijn. En dan beperken die overtuigingen ons vaak.

Over Dave Gray

Leider en manager Dave Gray heeft een achtergrond in design. Hij werkte met veel van ’s werelds grootste ondernemingen, maar ook met middelgrote bedrijven, startups, executives en individuen. Dave is oprichter van adviesbedrijf voor strategisch ontwerp XPLANE en medeoprichter van Boardthing, een samenwerkingsplatform voor verspreid werkende teams. Hij schreef eerder al twee boeken over design (visueel denken), verandering en innovatie: Gamestorming: Spellen voor vernieuwers en veranderaars, en De Connected Company. Zijn aandachtsgebied is de menselijke kant van verandering en innovatie. In het bijzonder: • Wat maakt dat mensen nieuwe ideeën omhelzen, vooral als die ingrijpen in diep ingebedde gewoonten en gedragingen? • Hoe kun je dingen die een goed idee lijken – plannen, ideeën, strategieën – tot leven wekken in de echte wereld?

Andere boeken door Dave Gray

Inhoudsopgave

Voorwoord van Richard Saul Wurman
Hoe dit boek tot stand kwam

Inleiding: wat is liminaal denken?

Deel I. Hoe je overtuigingen alles modelleren
Beginsel 1. Overtuigingen zijn modellen
Beginsel 2. Overtuigingen worden gemaakt
Beginsel 3. Overtuigingen creëren een gedeelde wereld
Beginsel 4. Overtuigingen creëren blinde vlekken
Beginsel 5. Overtuigingen verdedigen zichzelf
Beginsel 6. Overtuigingen zijn verbonden met identiteit

Deel II. Wat je eraan kunt doen
Praktijk 1. Ga ervan uit dat je niet objectief bent
Praktijk 2. Maak je hoofd leeg
Praktijk 3. Creëer veilige ruimte
Praktijk 4. Vergelijk en valideer gezichtspunten
Praktijk 5. Stel vragen en leg verbanden
Praktijk 6. Doorbreek gewoontes
Praktijk 7. Doe alsof het nu zo is
Praktijk 8. Maak het duidelijk met verhalen
Praktijk 9. Ontwikkel jezelf

Hoe nu verder?

Appendix
Verklarende woordenlijst
Register
Dankwoord
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De kracht van liminaal denken