Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Organiseren in en met netwerken

Paperback Nederlands 2018 9789462762077
Voormalig top 100Totaal 104 dagen
Verkooppositie 1200Hoogste positie: 44
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Werken in netwerken, dat gaat toch vanzelf? Veel mensen spreken over netwerken in termen van 'zelforganisatie' of 'zwermen', die zich niet laten organiseren. De auteurs laten in dit boek zien dat netwerken wel degelijk zijn te organiseren. Op basis van hun ervaringen in en met netwerken als procesbegeleider, adviseur en deelnemer geven ze jou handvatten om effectiever te werken in én met netwerken.

Inzichten uit hun praktijk vormen de kern van dit boek: het bevat praktische handreikingen voor het ontwerpen, organiseren, vitaliseren van netwerken, en het positioneren en handelen in netwerken. Centraal staan hierbij de bouwstenen van een netwerk: een sterke identiteit, betrokken actoren, betekenisvolle ambities en een goed fundament door passende spelregels, netwerkleiderschap en de juiste vorm.

'Organiseren in en met netwerken' bevat voorbeelden en werkbladen, en reikt mogelijkheden aan om daarmee aan de slag te gaan. Kortom: dit is een praktijkboek voor iedereen die in en met netwerken werkt.

Specificaties

ISBN13:9789462762077
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:128
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:3-4-2018
ISSN:

Expertrecensies (3)

Organiseren in en met netwerken - 'Bruikbare bouwstenen'
Carla Verwijs | 14 juni 2018
In mijn professionele leven heb ik me in meerdere netwerken begeven of helpen opzetten. Terugkijkend, denk ik dat sommige van die netwerken de bouwstenen uit Organiseren in en met netwerken van Nikki Willems, Renee Linck en Edwin Kaats goed hadden kunnen gebruiken.
Lees verder
Een vitaal netwerk heeft organisatie nodig
Bert Peene | 30 mei 2018
Onze samenleving is een netwerkeconomie. We worden niet langer gewaardeerd om wat we weten, maar om hoe we die kennis benutten in combinatie met relevante relaties. Dat doen we vanuit het besef dat bepaalde vraagstukken alleen tot een succes kunnen worden gemaakt wanneer mensen en organisaties verbonden worden om gezamenlijk kracht te organiseren. Aldus de auteurs van Organiseren in en met netwerken.
Lees verder
Organiseren in en met netwerken - 'Geeft praktische handreikingen'
Rudy Kor | 19 april 2018
Organiseren in en met netwerken van Nikki Willems, Renee Linck en Edwin Kaats is een praktisch werkboek dat helpt bij het organiseren van een – nieuw – netwerk.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

interview
Edwin Kaats: ‘Netwerken hebben zeker een vorm van organisatie nodig’
Bert Peene 15 juni 2018 Veel maatschappelijke vraagstukken hebben het karakter van wicked problems. Ze zijn niet alleen in cognitieve maar ook in sociale zin complex, omdat een groot aantal partijen in wisselende constellaties betrokken is. Netwerken blijken in de praktijk bijzonder geschikt om dit soort opgaven tot een goed einde te brengen, zeggen de auteurs van Organiseren in en om netwerken. Mits ze op de juiste manier georganiseerd zijn. want netwerken hebben ondanks wat vaak wordt beweerd weldegelijk een bepaalde  vorm van organisatie nodig.
preview
Organiseren in en met netwerken - 'Niet loslaten maar anders vastpakken'
Nikki Willems 23 mei 2018 Om ons heen zien we allerlei netwerken ontstaan. Of het nu gaat om gezondheidszorg, de inrichting van de publieke ruimte of om vernieuwing in het onderwijs, netwerken worden ingezet om ingewikkelde vraagstukken op te pakken.

Over Nikki Willems

Nikki Willems werkt als adviseur bij Common Eye. Hiervoor werkte ze bij Adviestalent, Twynstra Gudde. Ze houdt zich bezig met verschillende vraagstukken op het terrein van samenwerken, strategie en werken in netwerken. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een samenwerkingsstrategie, het begeleiden van organisaties die een samenwerking willen aangaan, het ontwikkelen van een netwerk, of het doen van een evaluatie. Ook doet ze onderzoek en publiceert ze nieuwe inzichten. Zo schreef ze mee aan o.a. het boek Nieuwerwets organiseren (2014) en Leren werken in en met netwerken (2018).

Andere boeken door Nikki Willems

Over Renee Linck

Renee is zelfstandig organisatieadviseur en bestuurskundige. Zij is jarenlang werkzaam geweest bij organisatieadviesbureau Twynstra Gudde en daarvoor bij Adviesbureau Van Dijke. Nu werkt zij zelfstandig en samen in diverse netwerken met adviseurs van Twynstra Gudde, Common Eye en M&I/Partners. De complexe vraagstukken binnen de publieke sector - die de samenwerking van meer partijen vragen - hebben haar belangstelling. In haar adviespraktijk richt zij zich vooral op samenwerkingsvraagstukken binnen veiligheid en zorg. Regionaal georganiseerde organisaties zoals veiligheidsregio’s, ROAZ (acute zorgnetwerken) en GGD zijn vaak haar opdrachtgevers. Daarin speelt nadrukkelijk de netwerkrol, die deze organisaties hebben. Renee heeft kennis en ervaring opgebouwd rond samenwerkingskunde, netwerken, complexiteitsdenken en systemisch werken en neemt dat mee in haar adviezen. Daarover geeft zij ook workshops. Renee is medeauteur van het boek 'Acute Medische Zorg'.

Andere boeken door Renee Linck

Over Edwin Kaats

Edwin Kaats is als partner en adviseur verbonden aan Common Eye. Daarvoor werkte hij als partner bij Twynstra Gudde. Hij studeerde Logistiek Management en Economische Geografie. Hij promoveerde in 2008 in Tilburg op het proefschrift 'Bestuurders zijn van betekenis, allianties en netwerken in bestuurlijk perspectief'. Als (bestuurs)adviseur is hij altijd op zoek naar effectieve verbindingen. Hij helpt organisaties die aan de wieg staan van een nieuwe samenwerking, of waar de samenwerking verbeterd moet worden. Gedwongen of vrijwillig. Kaats: 'Samenwerking is vooral betekenisvolle relaties ontdekken, ontwikkelen en benutten'. Hij doet dat in een breed scala aan soorten organisaties: publiek en privaat en in allerlei sectoren. 'Ik heb geleerd dat een gemeenschappelijke ambitie een belangrijk ijkpunt is voor elke samenwerking. Zonder die gemeenschappelijke ambitie verliest de samenwerking haar richting en aantrekkingskracht.' Naast zijn advieswerkzaamheden besteedt hij tijd aan onderzoek. Hij ontwikkelt praktische hulpmiddelen op het gebied van samenwerkingskunde, alliantiemanagement en collaborative leadership. Hij doet dat zoveel mogelijk in samenwerking met collega’s, vakgenoten en opdrachtgevers. Zijn laatste boek “Leren samenwerken tussen organisaties” (Kaats en Opheij, 2012) werd managementboek van het jaar 2013. Hij verzorgt regelmatig trainingen over de thema's Samenwerking en Alliantiemanagement. Hij is medeoprichter en partner van Common Eye, gespecialiseerd in samenwerken in allianties, netwerken en partnerships.

Andere boeken door Edwin Kaats

Inhoudsopgave

Voorwoord 7

1. Werken met netwerken 9
1.1 Netwerken zijn te organiseren 10
1.2 Bouwstenen van een netwerk 12
1.3 Leeswijzer 12

2. Aan de slag in je netwerk 15
2.1 Actor: wie doen er mee? 17
2.2 Identiteit: wat verbindt ons? 17
2.3 Ambities: wat doen we met elkaar? 18
2.4 Fundament: hoe richten we het netwerk in? 18

3. Het Netwerk Canvas 21
3.1 Hoe kun je het canvas gebruiken? 21
3.2 Energie, creativiteit en … ritme! 24

4. Actoren brengen diversiteit en variatie 27
4.1 Waarom doen actoren mee; wat zijn hun belangen? 28
4.2 Wat dragen actoren bij? 31
4.3 Welke rol hebben actoren? 34

5. Identiteit zorgt voor verbinding 43
5.1 Identiteit toont een gezamenlijke passie 44
5.2 Identiteit toont een gezamenlijke opgave 48
5.3 Identiteit toont een gezamenlijke positie 48

6. Met ambities geven we samen betekenis 53
6.1 Ambities laten zien wat je met elkaar wilt bereiken 55
6.2 Werken in coalities van actoren 59
6.3 Werken aan samenhang 63
6.4 Ambities kun je verschillend organiseren 67

7. Het fundament zorgt voor stolling en beweging 71
7.1 Spelregels creëren een basis van vertrouwen 72
7.2 Leiderschap: zorg voor de interactie 85
7.3 Vorm: maakt beweging mogelijk 100

8. Netwerken, een kwestie van doen … 109
8.1 Een analyse: waar staat het netwerk? 110
8.2 De essentie zit hem in ontmoeting en dialoog 115
8.3 Tot slot 117

Bijlage Kennis stapelen en samen bouwen 123
Auteurs 127

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Organiseren in en met netwerken