Managementboek.nl gebruikt cookies.

Het Zwitsers zakmes van de leider

Nederlandstalig | Paperback
(13)
Verkooppositie: #7433
61 dagen in de top 100
Onze prijs: € 19,50
Vandaag voor 21:00 uur besteld,
morgen in huis.

Ook verkrijgbaar als

Samenvatting

In Het Zwitsers zakmes van de leider word je geïnspireerd en uitgedaagd om je eigen pad op het gebied van leiderschapsontwikkeling te volgen en anderen hierin mee te nemen. Werken aan leiderschap met positieve impact op jezelf en op je omgeving.

De titel van dit boek verwijst naar het zakmes van de grootvader van Gabriël Anthonio – docent, en een geweldige coach voor jong en oud.

Inhoudsopgave

Voorwoord 7
Inleiding 11

1. HET GROTE MES 17
Grote zaken eerst. Als stevig en zichtbaar ingrijpen bij een omvangrijk probleem noodzakelijk is.
2. HET KLEINE MES 27
Kleine zaken niet veronachtzamen. Als kortstondig en doelgericht ingrijpen wenselijk is bij kleine problemen met mogelijk grote gevolgen.
3. DE KURKENTREKKER 35
Belemmerende zaken ophalen. Als een negatieve onderstroom van onuitgesproken gevoelens de samenwerking verstoort.
4. DE SCHAAR 43
Zaken die vragen om een praktische ingreep. Als je taken, rollen en verantwoordelijkheden wilt verhelderen om het evenwicht te herstellen.
5. DE BLIKOPENER 53
Om de waarom-vraag te beantwoorden. Over jouw verhaal en de beelden die je oproept bij anderen.
6. DE PRIEM 63
Om de waarheen-vraag te beantwoorden. Over de verbinding tussen je eigen doelen en die van de organisatie.
7. DE HAAK 73
Om de hoe-vraag te beantwoorden. Over hoe je kunt voorkomen dat je uitglijdt op weg naar je doel.
8. DE FLESSENOPENER 83
De rol en functie van rituelen. Als je de band tussen mensen wilt versterken.
9. HET PINCET 91
Ergernissen verwijderen. Als het hoog tijd is irritante en overbodige zaken in je werk op te ruimen die onnodig veel ruimte innemen.
10. DE TANDENSTOKER 99
Persoonlijke belemmeringen. Als je nog onzichtbare obstakels in jezelf te verwijderen hebt.

Dankwoord 108

Specificaties

EAN:9789462762343
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Paperback, 108 blz.
Uitgever:Management Impact
Druk:1e druk, 2018

Over Gabriël Anthonio

Prof. Dr. Gabriël Anthonio was o.a. directeur in een jeugdgevangenis, in een TBS kliniek en bestuurder in de Jeugdzorg. Hij is sinds 2015 Voorzitter Raad van Bestuur Verslavingszorg Noord Nederland. Voorts is hij bijzonder hoogleraar Sociologie van Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector aan de NHL-Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Tevens spreekt Anthonio geregeld op congressen en seminars. Hij behoort tot een van de hoogst gewaardeerde sprekers in Nederland.

Recensies (1)

Recensie door Sigrid van Iersel 

Iedereen heeft zijn eigen leidraad in het leven en Gabriel Anthonio heeft daarvoor een Zwitsers zakmes. In deze duizend-dingen-tool zitten namelijk universele lessen voor leiderschap verscholen: van stevig ingrijpen tot zelfzorg.

Aan de hand van mesjes, priem, kurkentrekker, haak en andere onderdelen van het zakmes bespreekt Gabriël Anthonio hoe een leider voor blijvende impact zorgt in organisaties. Bij ieder onderdeel van het zakmes levert hij passende verhalen, invalshoeken en reflectievragen.

Zijn grote inspiratiebron is zijn opa van moederszijde, die op allerlei gedenkwaardige momenten zijn Zwitsers zakmes tevoorschijn toverde. Anthonio brengt in zijn verhalen daarover een wijze en dierbare opa tot leven, die oog had voor de ander, mensen tot bloei bracht en kleine maar gedenkwaardige rituelen in het leven riep. Zo ontmantelde opa eens een explosief dat onder de oppervlakte verborgen lag. We leren hiervan dat een kurkentrekker blokkades en energievreters weghaalt en daarmee ruimte creëert. Het hele boekje staat vol met dit soort symboliek.

Blikopener

Je neemt het boekje ter hard op momenten van aarzeling, schrijft Gabriël Anthonio. Invloed vraagt in de eerste plaats dat je afstand van je impulsieve reflexen neemt om over alternatieven na te denken. Mooi gezegd, want dit boekje nodigt inderdaad uit tot reflectie.

Dat komt het krachtigst aan bod bij de blikopener, die symbool staat voor het voeden van de geest. Leiders met impact kunnen mensen in de organisatie nieuwe perspectieven bieden. Verhalen zijn de gids van de hoop, van leiderschap dat in de verbeelding al voorbij de nieuwe horizon is geweest.

Iedere leider zou een compact boekje met verhalen paraat moeten hebben, zegt Anthonio. Dat zijn vertellingen die andere perspectieven laten zien.

Leiderschapslessen

De leiderschapslessen die de schrijver destilleert in dit boek klinken weinig opzienbarend, zoals het advies om uitgebreide jaarplannen te vervangen door korte notities. De ondertitel belooft leiderschap met blijvende impact, maar dat is een te grote belofte.

De persoonlijke verhalen van de schrijver zelf daarentegen zijn raak. Anthonio deelt enkele boeiende verhalen over zijn eigen pijnpunten en kwetsbaarheden, zoals het minderwaardigheidsgevoel dat hem nog steeds steekt als hij herinnerd wordt aan de start van zijn schoolloopbaan op de mavo.

Een leider moet regelmatig de stilte opzoeken om in contact blijven met zijn kern, adviseert de auteur. De leider geeft daarbij uiteraard het goede voorbeeld. Hij dient niet alleen door te hollen, maar ook de schoenzolen te onderhouden zodat hij niet uitglijdt.

Het boekje zit knap in elkaar: de gekozen symbolen, verhalen en bijbehorende lessen zijn goed op elkaar afgestemd. Met Het Zwitsers zakmes van de leider (in zakformaat) heeft de leider direct handig denkgereedschap bij de hand om te reflecteren en zijn koers te bepalen. Maar wel gereedschap dat het verlangen oproept naar meer.

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal. Ze is een van de auteurs van Lenig denken.

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal.