Managementboek.nl gebruikt cookies.

Advieskunst

Nederlandstalig | Paperback
(6)
Verkooppositie: #517
66 dagen in de top 100
Onze prijs: € 29,50
Vandaag voor 23:00 uur besteld,
morgen in huis.

Video

Samenvatting

‘Interne adviseurs zijn bij uitstek geschikt om verschil te maken. Door zelf veranderingen mee te realiseren, dan wel anderen te helpen dat te doen.’ - Hans Vermaak, zelfstandig adviseur, docent en onderzoeker, auteur van onder meer Leren veranderen en Iedereen verandert – nu wij nog

De interne auteur in positie:
• Geeft proactief advies en weet wat er speelt in de organisatieToon volledige samenvatting

Inhoudsopgave

Voorwoord 7
Leeswijzer 10
Inleiding 11

1 Over intern adviseren 17
1.1 Wat doet een adviseur? 19
1.2 Krachten en valkuilen van de interne adviseur 22
1.3 Adviesrollen 23
1.4 Spanningsvelden van adviseurs in organisaties 27
Keynotes 28

2 Het ontwikkelmodel voor interne adviseurs 29
2.1 Waarom een ontwikkelmodel voor interne adviseurs? 31
2.2 De vijf facetten van het ontwikkelmodel 31
2.3 Expertise als basis van je advies 33
2.4 Ontwikkelen en leren als adviseur 38
Keynotes 41

3 Speelveld 43
3.1 Wat is het speelveld? 45
3.2 De klant 47
3.3 De relatie tussen adviseur en klant 49
3.4 Adviseur, klant en vraagstuk 52
3.5 De doelgroep 54
3.6 Samenspel adviseur, klant en doelgroep 56
3.7 De organisatie en de context 58
Keynotes 62

4 Persoon 63
4.1 Hoe word je meer zelfbewust? 65
4.2 Willen: jouw basisdrijfveren 66
4.3 Willen: jouw waarden 68
4.4 Denken: jouw overtuigingen 70
4.5 Versmallen als het spannend wordt 75
4.6 Niet versmallen maar verruimen 77
Keynotes 82

5 Adviesinstrumentarium 83
Adviesproces: het fasemodel voor adviseren 85
5.1 Voorbereiden 88
5.2 Verkennen van het probleem 92
5.3 Verdiepen van het vraagstuk 97
5.4 Afstemmen van de oplossingen en uitwerken van de aanpak 99
5.5 Participeren/uitvoeren 105
5.6 Als het lastig wordt: over weerstand 107
Keynotes 112

6 Competenties 113
De acht competenties van de interne adviseur 115
6.1 Het goede gesprek voeren 118
6.2 (Zelf)reflectie 128
6.3 Verbinden met de ander 133
6.4 Stevigheid 138
6.5 Gevoel voor context en belangen 140
6.6 Veranderkundig inzicht 142
6.7 Conceptueel denken 149
6.8 Voorbereiden en organiseren 151
Keynotes 153

7 Professioneel netwerk 155
7.1 Het belang van professionele netwerken 157
7.2 Je persoonlijke professionele netwerk: een-op-eenrelaties 162
7.3 Groepen in je professionele netwerk 165
Keynotes 172

Epiloog 173
Bijlagen
1 Lijst geïnterviewde adviseurs 175
2 Onderzoek naar de competenties van interne adviseurs 177

Noten 181
Literatuur 185
Met dank aan 189
Index 191

Specificaties

EAN:9789462762923
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Paperback, 192 blz.
Uitgever:Management Impact
Druk:1e druk, 2019

Over Noëlle van der Hagen

Noëlle gaat graag op zoek naar de mens achter de adviseur. Wat drijft jou, wat vind je belangrijk, waar liggen jouw kwaliteiten, hoe kun je je ontwikkelen tot iemand die in positie is en energie krijgt van het vak? Ze werkt als trainer en coach, en begeleidt dialogen in organisaties. Ze heeft bijna twintig jaar gewerkt voor Nathans Adviesbureau en Rijnconsult.

Over Machiel Willemsen

Machiel houdt van het werken op de grens tussen vakgebieden, tussen staf-lijn en tussen organisaties, zoals adviseurs dat doen. Hij is sterk persoonsgericht en richt zich op de wisselwerking tussen praktijk en theorie. Hij werkt als trainer, adviseur en spreker/schrijver vooral met (interne) adviseurs. Machiel werkte voorheen bij de Baak Management Centrum als coach, trainer en leidinggevende open opleidingen. Daarvoor was hij communicatie- en organisatieadviseur bij Twynstra Gudde.

Machiel Willemsen heeft een website op
https://advieskunst.nl.

Lezersrecensies

Voor doeners die de verdieping zoeken.

07-04-2019 | M. Harms

Dit boek gelezen om onze pedagogisch adviseurs een stevige plek binnen de organisatie te geven. De pedagogisch adviseur is sinds 1 januari 2019 een verplichte functie binnen de kinderopvang. Het boek geeft naast modellen en achtergrondtheorie veel bruikbare tips en handvatten om direct mee aan de slag te gaan. Voor ons doeners in de kinderopvang een prima werkboek.

Monica Harms,
manager
Cool Kidz kinderopvang Schiedam,
kinderdagverblijf het Opstapje Rotterdam

Recensies (3)

Recensie door Nico Jong 

Advieskunst van Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen is een compendium voor professionals die binnen hun eigen organisatie een adviesrol vervullen.

Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen hebben in de dertig jaar dat ze actief zijn als trainer zo’n 2500 adviseurs begeleid in hun ontwikkeling. In die periode hebben ze veel leerdoelen verzameld en het merendeel gaat over de vraag ‘Hoe kom en blijf ik in positie?’. Ze hebben driehonderd leerdoelen geanalyseerd. Daarvan gaat een derde over competenties en adviesinstrumentarium, een derde over persoonlijke issues als voor jezelf opkomen en omgaan met lastige gesprekspartners. Het laatste deel gaat over onderwerpen als samenwerken, visieontwikkeling, vertrouwen, invloed en meesterschap. Op basis van de leerdoelen en een uitgebreide literatuurstudie hebben de auteurs hun ontwikkelmodel voor interne adviseurs ontwikkeld.

Adviseurs zijn verantwoordelijk voor hun eigen groei. Het ontwikkelmodel van Van der Hagen en Willemsen helpt interne adviseurs om zich blijvend te ontwikkelen door te werken aan zelfsturing, veerkracht, wijsheid en excellentie. De expertise van de adviseur staat centraal in het ontwikkelmodel. Verder bestaat het uit vijf aspecten. Speelveld gaat over het samenspel tussen adviseur, opdrachtgever en doelgroep. Persoon bestaat uit de eigenschappen van de adviseur en de manier waarop hij zich verhoudt tot en kijkt naar zijn omgeving die bepalend zijn voor het advies. Adviesinstrumentarium bevat de instrumenten, modellen en theorieën die helpen inzicht te krijgen in het adviesproject. Bij Competenties beschrijven de auteurs de acht belangrijkste die de adviseur moet ontwikkelen. In Professioneel netwerk komt het netwerk aan bod dat de adviseur gebruikt om expertise, handelingsrepertoire en casuïstiek te toetsen, uit te breiden en te verrijken. Het boek is opgebouwd rond het ontwikkelmodel. Naast de leerdoelen, het ontwikkelmodel en de literatuurstudie gebruiken Van der Hagen en Willemsen twintig kwalitatieve interviews met ervaren adviseurs.

Advieskunst is fris vormgegeven, en gelardeerd met veel modellen en overzichten. De auteurs weten heel veel kennis bij elkaar te brengen op relatief weinig ruimte. Het boek lijkt daardoor hier en daar oppervlakkig en een opsomming van inzichten te worden. De auteurs doseren echter zodanig dat de diepgang precies voldoende is, waardoor er veel aan bod kan komen zonder de lezer te frustreren. Een bondig boek dat een rijkdom aan kennis en inzichten biedt over intern adviseren en dat een model aanreikt voor de education permanente van adviseurs.

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Recensie door Daan Scheffers 

Advieskunst van Noëlle van der Hagen en Machiel Willemsen is een soepel te lezen verzameling van modellen en adviezen die helpen om de interne adviseur in positie te krijgen.

Hagen en Willemsen hebben de leerdoelen van 300 adviseurs geanalyseerd en gebruikt om het ontwikkelmodel van de interne adviseur te vormen en toe te lichten. De combinatie van analyse en zorgvuldige maar bondige uitleg van veel literatuur en modellen zet je aan het denken: is dit boek een klassieker in de dop of herbergt het alle klassiekers in een dop?

Het boek start met de uitleg van het ontwikkelmodel voor de interne adviseur. Dit model plaatst de expertise van de interne adviseur in de kern met daaromheen facetten zoals: het speelveld, het adviesinstrumentarium, competenties en het professioneel netwerk. Het doorloopt per hoofdstuk een van de onderdelen van het ontwikkelmodel.

Het is een verrassende combinatie van literatuur afgewisseld door interviews met 20 interne adviseurs. Bekende modellen komen voorbij, zoals de IJsberg van McClelland of het adviesfasemodel van Block. De praat- en daadtheorie was voor mij nieuw en ik vond het erg interessant. Welke zaken zeg en denk ik? En welke zaken breng ik daadwerkelijk in praktijk? De combinatie van literatuur en interviews kan de ervaren adviseur helpen om kennis op te frissen. Voor startende adviseurs kan de inhoud een boost geven aan de gereedschapskist van modellen, interventies en methodieken. Daarmee vind ik het boek verhelderend voor ervaren adviseurs en vernieuwend voor beginnende adviseurs.

De kleur, de opmaak en de fris geschetste modellen doen vermoeden dat je een oppervlakkig en makkelijk boek leest. Het tegendeel is echter waar en dat is positief! De informatiedichtheid is hoog door het gebruik van puntsgewijs en beknopt taalgebruik. Per hoofdstuk wordt een rijk palet aan modellen gebruikt. Een of twee bladzijdes bladeren en je bent twee of drie modellen rijker. Je moet niet te snel willen lezen want dat vergroot de kans dat je waardevolle informatie mist.

Het gebruik van 300 geanalyseerde leerdoelen geeft het boek een sterke aanleiding.

De beantwoording van die leerdoelen door het gebruik van een ontwikkelmodel maakt het boek interessant om te lezen. Het boek is daarmee in feite een goed verantwoorde clustering van alle jaren aan opgedane kennis en ervaringen van de schrijvers. Sommige modellen of adviezen staan echter wel enigszins verborgen of mijns inziens op een onlogische plek in een paragraaf, wat achteraf terugzoeken lastig maakt. Het vatten van zoveel informatie in een relatief dun boekje wekt bij mij een bescheiden indruk van de schrijvers. Met dit boek koop je immers een bondig geschreven bundeling van jarenlange kennis en ervaring van twee doorgewinterde trainers en adviseurs. Het zou mij niets verbazen als dit boek stiekem een klassieker wordt. Advieskunst is basiskost voor de startend adviseur en opfrismateriaal voor de meer ervaren adviseurs!

Daan Scheffers is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Daan Scheffers is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.