Managementboek.nl gebruikt cookies.

De High Performance Financiële Functie in de praktijk

Nederlandstalig | Gebonden
Verkooppositie: #15
14 dagen in de top 100
Onze prijs: € 32,90
Vandaag voor 23:00 uur besteld,
morgen in huis.

Samenvatting

De financiële functie is een van de belangrijkste ondersteunende functies in elke organisatie: zij is de spin in het web en heeft relaties met alle andere functies en afdelingen binnen de organisatie. Daarom is het van essentieel belang dat de financiële functie zo goed mogelijk opereert en functioneert, zodat zij de operationele afdelingen van de juiste strategische en operationele...Toon volledige samenvatting

Inhoudsopgave

Voorwoord van Philip Vergauwen
Voorwoord van Claire Tange

1. De noodzaak voor een high performance financiële functie
1.1 Wat is een high performance financiële functie eigenlijk?

2. Het HPFF-raamwerk
2.1 De ontwikkeling van het HPFF-raamwerk
2.2 De HPFF-factoren
2.3 Relatie tussen de HPFF, HPO en Financiële Functie Prestatiefactoren
2.4 Het HPFF-raamwerk en de HPFF-diagnose

CASE: Legrand - Het loont om een HPFF te worden
CASE: Investeringsmaatschappij - Breng meerdere financiële functies samen op een hoger plan

3. Stand van zaken
3.1 Gemiddelde HPFF-scores van financiële functies
3.2 Oorzaken van de gemiddelde HPFF-scores
3.3 Verbetermogelijkheden
3.4 Specifieke verbetermogelijkheid: de interne klanttevredenheid meten en verhogen

CASE: Royal Cosun - Meer impact met en door Finance
CASE: Telenet - Finance gidst de organisatie door een snel veranderend ecosysteem

4. De transitie naar HPFF
4.1 Transformatieaanpak en HPFF-coaches
4.2 Obstakels op de weg naar HPFF

CASE: St. Antonius Ziekenhuis - HPFF-diagnose helpt prioriteren op weg naar de toekomst
CASE: Overheidsorganisatie - Een HPFF-ontwikkelplan creëren
CASE: UCB - Finance maakt deel uit van de waardecreatie van UCB voor patiënten

5. Reflectie
5.1 Redenen voor en resultaten van de HPFF-diagnoses
5.2 De vier stadia naar de HPFF
5.3 Een belangrijk ingrediënt: vertrouwen

Bijlage - De vier profielen werkzaam binnen de financiële functie
Referenties
Informatie over de auteurs, FFR&D en Financial Media

Specificaties

EAN:9789462762930
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Gebonden, 170 blz.
Uitgever:Management Impact
Druk:1e druk, 2019

Over André de Waal

Dr. André A. de Waal MBA is managing partner en academisch directeur van het HPO Center, een organisatie die wereldwijd onderzoek doet naar de kenmerken van high performance organisaties, en partner van het Finance Function Research & Development Center, een organisatie die zich specifiek richt op het versterken van financiële functies. Hij is ook fellow van de Cranfield University, UK.

Hiervoor heeft hij zeventien jaar als organisatieadviseur en vennoot gewerkt bij Arthur Andersen en Holland Consulting Group, en veertien jaar als professor Organizational Effectiveness aan de Maastricht School of Management. Hij is ook gastdocent (geweest) aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit van Amsterdam. André heeft een MSc in Scheikunde van de Leiden Universiteit, een MBA van Northeastern University Boston, en een Ph.D. in Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam.

In april 2002 is André aan de Vrije Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op het onderwerp van de gedragsaspecten die belangrijk zijn voor een succesvolle invoering en gebruik van prestatiemanagementsystemen. Hij geeft les en doet projecten op het gebied van high performance organisaties en prestatiemanagement in landen als China, Vietnam, Bangladesh, Mongolië, Nepal, Peru, Ecuador, Suriname, Verenigde Staten, U.K., Italië, België, Polen, Saudi-Arabië, Jemen, Verenigde Arabische Emiraten, Palestina, Zuid-Afrika, Namibië, Tanzania en Zambia.

André is door Managementboek.nl geselecteerd als een van 'Hollandse Meesters in Management', tien mensen die het managementdenken in Nederland het meest hebben beïnvloed tijdens het laatste decennium. Vooral zijn onderzoek naar de kenmerken van high performance organisaties trekt (internationaal) aandacht. André heeft inmiddels meer dan 400 artikelen en 30 boeken op de gebieden van prestatiemanagement en organisatieverbetering op zijn naam staan, waaronder de bestseller 'Hoe Bouw Je Een High Performance Organisatie?' (Van Duuren Management, 2013), 'Power of Performance Management, How Leading Companies Create Sustained Value' (John Wiley & Sons, 2001), 'Quest for Balance, the human element in performance management systems' (John Wiley & Sons, 2002), 'Strategic Performance Management, A Managerial and Behavioural Approach, 2nd edition' (Palgrave MacMillan, 2013) en 'What Makes A High Performance Organization, Five Validated Factors Of Competitive Performance That Apply Worldwide' (Global Professional Publishing, 2012).

Over Eelco Bilstra

Eelco P. Bilstra is adviseur en mede-oprichter bij FFR&D. Het is de ambitie van FFR&D om vanuit de financiële functie de bedrijfsvoering van organisaties te verbeteren en organisaties high performance te maken.

FFR&D helpt financiële afdelingen om effectiever en geïnspireerder te werken. FFR&D diagnosticeert financiële afdelingen, helpt hen ontwikkelen en doet onderzoek met financiële professionals om samen inzichten te ontwikkelen.

Eelco heeft een mastertitel in de Bedrijfseconomie (Rijksuniversiteit Groningen), afstudeervariant Bestuurlijke Informatiekunde. Daarnaast heeft hij de postdoctorale leergang 'Sturen van veranderingen' van SIOO (Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde, Utrecht) afgerond.

Over Peter De Roeck

Peter de Roeck is oprichter en eigenaar van Financial Media, dat onder meer het blad CFO Magazine in België uitgeeft.