Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Samenwerken: van idee naar afspraak

Aan de slag met jullie samenwerking

Paperback Nederlands 2019 9789462762961
10
Voormalig top 10Totaal 3 dagen
Voormalig top 100Totaal 88 dagen
Op voorraad | Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Samenwerken, dat doen we toch allemaal? Als het om écht ingewikkelde vraagstukken gaat, dan kan niemand die alleen oplossen. Voor die vragen, kansen of ideeën moet je wel samenwerken over organisatiegrenzen, over disciplines, over sectoren heen. Dat lijkt vanzelfsprekend en eenvoudig. De praktijk is echter weerbarstig. Verschillende beelden, verschillende karakters, spraakverwarring, belangen, onduidelijkheid over wie het voor het zeggen heeft. Wat wil je, wat mag je, wat kun je? Een goed begin is het halve werk. Maar hoe begin je verstandig en slim?

De auteurs stellen in dit boek die eerste stappen in een samenwerking centraal. Ze nemen je mee in de stappen die je moet zetten om te komen van een goed samenwerkingsidee tot gedeelde afspraken met alle betrokkenen. Thema’s in het boek zijn: Wat is de vraag en wie zijn de spelers? Hoe kom je tot een gedeelde ambitie? Hoe kun je komen tot goed verhoudingen? Hoe voer je procesregie en hoe kom je tot gedragen afspraken?

Dit boek is voor de mensen die zelf met samenwerking aan de slag willen en behoefte hebben aan concrete handvatten. Het biedt je handzame theorie, werkbladen, boekentips, checklists en voorbeelden waarmee je snel aan de slag kunt.

Tim Dees en Wilfrid Opheij hebben hun eigen kennis en ervaring en die van een groot aantal opdrachtgevers en van hun collega’s van Common Eye gebundeld in dit praktijkboek. Zij begeleiden beginnende samenwerkingsverbanden in verschillende sectoren, zoals zorg, onderwijs, sport, financiële sector, ICT, lokale, provinciale en landelijke overheid en uiteraard op vele knooppunten tussen die sectoren. De adviseurs van Common Eye richten zich volledig op het vak samenwerken.

Specificaties

ISBN13:9789462762961
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:84
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:15-5-2019
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

Samenwerken van idee naar afspraak - 'Een compact en praktisch boek'
Nico Jong | 24 september 2019
Wil je met samenwerking aan de slag? Dan adviseren Tim Dees en Wilfrid Opheij te werken vanuit de condities voor kansrijke samenwerking en de logica van het netwerk
Lees verder
Samenwerken: van idee naar afspraak - 'Maakt beloftes waar'
Rudy Kor | 7 juni 2019
Samenwerken: van idee naar afspraak belooft concrete handvatten, een handzame theorie, werkbladen, boekentips, checklists en voorbeelden. En dat allemaal in tachtig bladzijden. En dat is de auteurs, op leesbare wijze, gelukt.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
4 stemmen
4
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Wilfrid Opheij

Wilfrid Opheij is bestuursadviseur, medeoprichter en partner van Common Eye – Samenwerken in allianties, ketens en netwerken. Hij schreef samen met Edwin Kaats het boek 'Leren samenwerken tussen organisaties', dat in 2013 werd verkozen tot Managementboek van het jaar. In 2008 promoveerde hij in Tilburg op een proefschrift getiteld “Bestuurders zijn van betekenis, allianties en netwerken in bestuurlijk perspectief” en sinds 1987 is hij organisatieadviseur. Hij leerde dat vak bij Twynstra Gudde waar hij meer dan 25 jaar aan verbonden was, waarvan 17 jaar als partner. De complexe en betekenisvolle vraagstukken van deze tijd kan niemand alleen oplossen. Samen kun je meer bereiken dan ieder afzonderlijk. Samenwerken is nodig maar niet vanzelfsprekend. Opheij helpt bestuurders, managers en professionals die samenwerking betekenis, vorm en inhoud te geven. Daarbij gaat het niet alleen om de rationele en inhoudelijke overwegingen. Het gaat ook om de persoonlijke relaties en het recht doen aan de maatschappelijke, organisatie- en persoonlijke belangen. Voor bestuurders betekent dit dat zij hun 'vermogen tot verbinden' moeten ontwikkelen. Weinig is zo praktisch als een goede theorie. Wilfrid Opheij werkt met veel plezier aan adviesopdrachten en vindt het tegelijkertijd van belang om ook te conceptualiseren wat er gaande is. Vandaar dat hij ook doceert, onderzoekt en publiceert.

Andere boeken door Wilfrid Opheij

Over Tim Dees

Tim Dees was adviseur bij Common Eye. Common Eye is een organisatieadviesbureau waarin samenwerken in alles centraal staat en daarmee uniek is in Nederland. Hij heeft zijn adviseursrol ingeruild voor het klaslokaal en is nu docent op een basisschool. Eerder werkte Tim bij Adviestalent, een onderdeel van Twynstra Gudde, waar hij het vak van adviseur leerde. Tijdens en na zijn studie Bestuurs- en Organisatiewetenschap werd hij al snel gefascineerd door de betekenis en spanning van samenwerken over organisatiegrenzen heen. Hij kreeg oog voor het belang van een bewust en uitgebalanceerd proces om met verschillende partijen te komen tot een gedeelde perspectief. Een perspectief dat idealiter echte maatschappelijke meerwaarde creëert én aantrekkelijk is voor de betrokken partijen.

Andere boeken door Tim Dees

Inhoudsopgave

Voorwoord 7
Inleiding - Een boek om mee aan de slag te gaan 9

1 De juiste vraag, de juiste spelers 11
1.1 Vijf condities voor kansrijke samenwerking 11
1.2 Waar gaat het eigenlijk over? 17
1.3 De sleutelspelers aan tafel 21
1.4 De mate van gelijkwaardigheid van partners 22
1.5 De eerste stappen 24
1.6 En nu aan de slag! 27

2 Op zoek naar een gedeelde ambitie 29
2.1 Op weg naar gezamenlijkheid 29
2.2 Recht doen aan belangen 31
2.3 Het brengen-halen-gesprek 33
2.4 Elementen van een goede gedeelde ambitie 33
2.5 Prioriteiten die passen 35
2.6 Belangendialoog 37
2.7 En nu aan de slag! 38

3 Werken aan goede verhoudingen 43
3.1 In lijn brengen van de organisatie met de gedeelde ambitie 43
3.2 Een passende grondvorm 44
3.3 Het ‘achtje’ dicht organiseren 46
3.4 Bouwen aan vertrouwen 47
3.5 Welke ‘harde’ en ‘zachte’ besturing? 50
3.6 En nu aan de slag! 51

4 Komen tot afspraken 57
4.1 Weet welk effect je wilt bereiken 57
4.2 Afspraken en spelregels 58
4.3 Alle afspraken gemaakt? 60
4.4 En nu aan de slag! 63

5 Voeren van procesregie 65
5.1 Altijd doen: een pilot 65
5.2 Zorgen voor een zinnig proces 65
5.3 Communicatie en informatie 66
5.4 Werken aan procesvertrouwen 68
5.5 Regelmatig en gezamenlijk evalueren 73
5.6 En nu aan de slag! 75

6 Hoe verder na de samenwerkingsafspraak? 77
6.1 Welke aanpak hoort bij welk type samenwerkingsafspraak? 77
6.2 Het blijft samenwerken 79

Bronnen - Boeken en artikelen die ons inspireerden en die jou verder kunnen helpen 81
Over de auteurs 83

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Samenwerken: van idee naar afspraak