Managementboek.nl gebruikt cookies.

Samenwerken: van idee naar afspraak

Nederlandstalig | Paperback
(4)
Verkooppositie: #468
48 dagen in de top 100
Onze prijs: € 25,00
Vandaag voor 23:00 uur besteld,
morgen in huis.

Video

Samenvatting

Samenwerken, dat doen we toch allemaal? Als het om écht ingewikkelde vraagstukken gaat, dan kan niemand die alleen oplossen. Voor die vragen, kansen of ideeën moet je wel samenwerken over organisatiegrenzen, over disciplines, over sectoren heen. Dat lijkt vanzelfsprekend en eenvoudig. De praktijk is echter weerbarstig. Verschillende beelden, verschillende karakters, spraakverwarring,...Toon volledige samenvatting

Inhoudsopgave

Voorwoord 7
Inleiding - Een boek om mee aan de slag te gaan 9

1 De juiste vraag, de juiste spelers 11
1.1 Vijf condities voor kansrijke samenwerking 11
1.2 Waar gaat het eigenlijk over? 17
1.3 De sleutelspelers aan tafel 21
1.4 De mate van gelijkwaardigheid van partners 22
1.5 De eerste stappen 24
1.6 En nu aan de slag! 27

2 Op zoek naar een gedeelde ambitie 29
2.1 Op weg naar gezamenlijkheid 29
2.2 Recht doen aan belangen 31
2.3 Het brengen-halen-gesprek 33
2.4 Elementen van een goede gedeelde ambitie 33
2.5 Prioriteiten die passen 35
2.6 Belangendialoog 37
2.7 En nu aan de slag! 38

3 Werken aan goede verhoudingen 43
3.1 In lijn brengen van de organisatie met de gedeelde ambitie 43
3.2 Een passende grondvorm 44
3.3 Het ‘achtje’ dicht organiseren 46
3.4 Bouwen aan vertrouwen 47
3.5 Welke ‘harde’ en ‘zachte’ besturing? 50
3.6 En nu aan de slag! 51

4 Komen tot afspraken 57
4.1 Weet welk effect je wilt bereiken 57
4.2 Afspraken en spelregels 58
4.3 Alle afspraken gemaakt? 60
4.4 En nu aan de slag! 63

5 Voeren van procesregie 65
5.1 Altijd doen: een pilot 65
5.2 Zorgen voor een zinnig proces 65
5.3 Communicatie en informatie 66
5.4 Werken aan procesvertrouwen 68
5.5 Regelmatig en gezamenlijk evalueren 73
5.6 En nu aan de slag! 75

6 Hoe verder na de samenwerkingsafspraak? 77
6.1 Welke aanpak hoort bij welk type samenwerkingsafspraak? 77
6.2 Het blijft samenwerken 79

Bronnen - Boeken en artikelen die ons inspireerden en die jou verder kunnen helpen 81
Over de auteurs 83

Specificaties

EAN:9789462762961
Taal:Nederlandstalig
Bindwijze:Paperback, 84 blz.
Uitgever:Management Impact
Druk:1e druk, 2019

Over Tim Dees

Tim Dees is adviseur bij Common Eye. De adviseurs van Common Eye richten zich volledig op het vak samenwerken. Het resultaat is een organisatieadviesbureau waarin samenwerken in alles centraal en daarmee uniek is in Nederland. Eerder werkte Tim bij Adviestalent, een onderdeel van Twynstra Gudde, waar hij het vak van adviseur leerde.

Tijdens en na zijn studie Bestuurs- en Organisatiewetenschap werd hij al snel gefascineerd door de betekenis en spanning van samenwerken over organisatiegrenzen heen. Hij kreeg oog voor het belang van een bewust en uitgebalanceerd proces om met verschillende partijen te komen tot een gedeelde perspectief. Een perspectief dat idealiter echte maatschappelijke meerwaarde creëert én aantrekkelijk is voor de betrokken partijen.

In zijn dagelijkse advieswerk helpt hij graag partners om in hun eigen praktijk te komen tot concrete resultaten. Deze ‘praktijken’ spelen zich met name in de zorg, onderwijs en de sport af. Op het vlak van conceptontwikkeling richt Tim zich dan ook met name op die concepten die samenwerkers direct in hun eigen praktijk kunnen helpen.

Over Wilfrid Opheij

Wilfrid Opheij is bestuursadviseur, mede oprichter en partner van Common Eye, Samenwerken in allianties, ketens en netwerken. Hij schreef samen met Edwin Kaats het boek "Leren samenwerken tussen organisaties", dat in 2013 werd verkozen tot Managementboek van het jaar. Hij promoveerde in 2008 in Tilburg op een proefschrift getiteld 'Bestuurders zijn van betekenis, allianties en netwerken in bestuurlijk perspectief'. Hij is sinds 1987 organisatieadviseur.

Hij leerde dat vak bij Twynstra Gudde waar hij meer dan 25 jaar aan verbonden was, waarvan 17 jaar als partner. De complexe en betekenisvolle vraagstukken van deze tijd kan niemand alleen oplossen. Samen kun je meer bereiken dan ieder afzonderlijk. Samenwerken is nodig maar niet vanzelfsprekend. Opheij helpt bestuurders, managers en professionals die samenwerking betekenis, vorm en inhoud te geven. Daarbij gaat het niet alleen om de rationele en inhoudelijke overwegingen. Het gaat ook om de persoonlijke relaties en het recht doen aan de maatschappelijke, organisatie- en persoonlijke belangen. Voor bestuurders betekent dit dat zij hun 'vermogen tot verbinden' moeten ontwikkelen. Weinig is zo praktisch als een goede theorie! Wilfrid Opheij werkt met veel plezier aan adviesopdrachten en vindt het tegelijkertijd van belang om ook te conceptualiseren wat er gaande is. Vandaar dat hij ook doceert, onderzoekt en publiceert.

Recensies (1)

Recensie door Rudy Kor 

Samenwerken: van idee naar afspraak belooft concrete handvatten, een handzame theorie, werkbladen, boekentips, checklists en voorbeelden. En dat allemaal in tachtig bladzijden. En dat is de auteurs, op leesbare wijze, gelukt.

Eind vorig jaar verscheen van medewerkers van het adviesbureau Common eye het boek Organiseren in en met netwerken. Nu is er Samenwerken - van idee naar afspraak, van Tim...

Lees verder >
Rudy Kor (1953) is Groninger, organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Als senior-partner, is hij werkzaam bij het organisatieadviesbureau Twynstra Gudde.