Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Deep democracy

De wijsheid van de minderheid

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2019 9789462763760
10
Voormalig top 10Totaal 352 dagen
EvergreenTotaal 3064 dagen
Verkooppositie 700Hoogste positie: 2
Direct te downloaden

Samenvatting

Herken je dat? Dat mensen 'ja' zeggen en 'nee' doen? Dat een democratisch genomen besluit door bijna de helft van je team niet loyaal wordt gesteund? Dat het resultaat sneller was bereikt als je ook had geluisterd naar je medewerkers die niet altijd het hoogste woord hebben? Dan is dit hét boek voor jou!

'Deep Democracy' is geschreven voor mensen zoals jij, die conflicten willen oplossen, verschillen willen benutten, en vervolgens duurzame besluiten durven te nemen. Die met elkaar en niet voor elkaar denken. Die samen vechten voor de hoogst haalbare oplossing. Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit. De Lewis-methode van Deep Democracy is in de periode na de apartheid ontwikkeld in het Zuid Afrikaanse bedrijfsleven en wordt op dit moment in meer dan twintig landen in de wereld toegepast.

Het biedt praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan. Niet vanuit de gedachte dat we dwarsliggers moeten manipuleren en verleiden om zonder al te veel morren het genomen besluit te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat de krachtigste besluiten ontstaan door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren.

'Niets is zo dodelijk als alle neuzen dezelfde kant op. Je kijkt alleen naar elkaars achterhoofd. Tegenspraak is de enige manier om tunnelvisie te voorkomen. Het is daarom de lastige kunst om comfort te voelen bij een geluid dat haaks staat op je zelfingenomen mening.' - Jaap van 't Hek, interim-manager, organisatieadviseur, coach, docent. Schreef samen met Leike van Oss onder andere 'ONveranderbaarheid van organisaties', 'Ondertussen in de organisatie', 'Onderweg' en 'Onomkeerbaar'.

'Deep Democracy is meer dan een instrument. Het is een taal en een visie op samenwerken. In mijn werk als teamadviseur gebruik ik Deep Democracy om besluitvormingsprocessen te versnellen, maar zeker ook om genomen besluiten rijker en meer gedragen te maken. [...].' - Jaco van der Schoor, Mensen in Bedrijf, auteur van 'Hoera! Een conflict', 'Teams van de toekomst' en 'Leve het verschil!'

Specificaties

ISBN13:9789462763760
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:168
Uitgever:Boom
Druk:7
Verschijningsdatum:27-11-2019
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Deep Democracy
Peter de Roode | 14 september 2016
Voor mensen die werken met groepen is Deep democracy van Jitske Kramer een zeer interessant boek. De leidende gedachte is aandacht te schenken aan minderheidsstandpunten. Daarmee raakt het boek een belangrijk en actueel thema, te weten ‘tegenspraak’. Deep Democracy gaat over besluiten die genomen worden en waarbij het minderheidsstandpunt wordt meegenomen in het besluit van de grote groep.
Lees verder

Lezersrecensies

4.6 van de 5
17 stemmen
12
4
1
0
0

Interviews en artikelen (2)

column
Jitske Kramer - Connect en laat de mix werken!
Jitske Kramer 2 oktober 2017 Wow! Laat de mix werken. Een praktische en inspirerende kijk op diversiteit en inclusie. Voor teams. Op elk niveau.
interview
Jitske Kramer: ‘Niet polderen, maar doorpakken’
Pierre Spaninks 4 mei 2015 Als de minderheid niet wordt meegenomen in een beslissing van de meerderheid, gaat de wijsheid van die minderheid verloren. Is daar wat tegen te doen? Ja, zegt corporate antropoloog Jitske Kramer. Wat dan wel? Daarover gaat haar boek Deep democracy - De wijsheid van de minderheid.

Over Jitske Kramer

Jitske Kramer is corporate antropoloog, ondernemer en bestseller auteur. Zij reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Ze brengt haar kennis en ervaringen via ijzersterke lezingen en masterclasses naar de wereld van organiseren, samenwerken en leiderschap. Om de slagkracht en resultaten van individuen en groepen te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken). Ze heeft de ambitie om organisaties te activeren om voor alles en iedereen woest aantrekkelijk te zijn. En het liefst ook nog verrukkelijk eenvoudig. In haar verhalen wordt wat vertrouwd is vreemd. En wat vreemd is vertrouwd. Anderen over Jitske: “Jitske Kramer is een van de meest inspirerende sprekers van Nederland. Ze prikkelt je om stevig na te denken en je stem te laten horen. Met flair en met lef zoekt ze de diepgang op. Op zoek naar verrassende nieuw inzichten en praktische toepasbaarheid. Verbindend en daadkrachtig.”

Andere boeken door Jitske Kramer

Inhoudsopgave

Check-in 15

1 Deep Democracy in hoofdlijnen 21
Geschiedenis en achtergrond van Deep Democracy 22
De kern van Deep Democracy: de wijsheid van de minderheid 24
Met Deep Democracy aan de slag: uitgangspunten 29

2 Anders kijken naar groepen en sabotage 33
De groep als levend geheel 34
Sabotage in de samenwerking: haaien 38
Roltheorie: nieuwe taal voor groepsprocessen 44
Projectie: van zondebok tot sabotage 51
Ranking: van onuitgesproken machtsverdeling tot sabotage 53
Samenvattend 57

3 Lewis-methode van inclusieve besluitvorming 59
Check-in en check-uit 60
De Lewis-methode: vijf stappen van Deep Democracy 64
Techniek: de neutraliteitsdans 79
Techniek: gesprek op voeten 83
Samenvattend 86

4 De onderstroom zien en begrijpen 87
De sleutel ligt in de onderlinge relaties 88
Drie niveaus van bewustzijn 91
Fractale patronen 94
Energievelden 97
Samenvattend 99

5 Communicatie als het spannend wordt 101
Edge-gedrag en rondcirkelen: richting de onderstroom 102
Dubbele signalen en communicatiekanalen 109
Samenvattend 114

6 Werken met de onderstroom (stap 5) 115
De rol van (bege)leiders als het spannend wordt 116
Techniek: het weerbericht 118
Gespreksmodel: het niet-gevoerde gesprek 120
Vormen van pijlen gooien 130
Techniek: versterken 131
Samenvattend 137

7 Verdiepend hoofdstuk voor (bege)leiders 139
Metaskills: Superluisteren, neutraliteit en compassie 139
Metaskill-oefeningen 145
Samenvattend 153

Check-uit 155

Bijlagen

(Inspiratie)bronnen 157
Tools en technieken Deep Democracy 159
Deep Democracy terminologie 166
Deep Democracy: trainingen en procesbegeleiding 167

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Deep democracy