Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Artificiële intelligentie en de rechtsstaat

Over verschuivende overheidsmacht, Big Tech en de noodzaak van constitutioneel onderhoud

Paperback Nederlands 2021 9789462908901
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

De opkomst van artificiële intelligentie (AI) waaronder machine learning maakt overheden en enkele grote techbedrijven nóg machtiger dan zij nu al zijn. Daarmee brengt AI, naast voordelen, onze rechten en vrijheden in serieus gevaar. Is onze constitutie daar klaar voor? Dit boek laat zien van niet. Het boek doet vervolgens suggesties voor constitutioneel onderhoud.

Onderscheidend is dat dit boek daarbij niet zozeer focust op grondrechtenbescherming an sich, maar op de constitutionele borging van rechtsstatelijke structuren. Denk daarbij aan de trias politica, checks & balances, legaliteit en soevereiniteit. Is die borging AI-ready? En, zo niet, wat valt daar aan te doen? Daarbij is dit een van de eerste constitutionele studies die het ‘Big Tech-probleem’ integraal meeneemt.

AI, macht en de rechtsstaat biedt aldus een uniek en systematisch overzicht van enkele van de meest urgente uitdagingen waar onze samenleving op dit moment voor staat. Dat maakt dit boek relevant voor iedere student, wetenschapper, politicus, beleidsmaker en burger die wil meedenken over en/of bijdragen aan het behoud van de rechtsstaat en zijn fundamentele waarden.

‘Artificiële intelligentie vereenvoudigt het besturen, maar maakt de werking van de rechtsstaat complexer. Met scherpe blik analyseert Passchier hoe artificiële intelligentie oude onderscheidingen van wetgeving en bestuur, evenals van norm en feit, omwoelt en verkent hij hoe de rechtsstaat zichzelf kan heruitvinden.’ – Ernst Hirsch Ballin, Universiteitshoogleraar (Tilburg University) en voormalig minister van Justitie

‘Met dit boek in de hand kunnen professionals op het snijvlak tussen artificiële intelligentie, recht en bestuur elkaar niet alleen beter begrijpen, maar ook samen bouwen aan nieuwe checks and balances.’ – Marlies van Eck, expert artificiële intelligentie en recht

Specificaties

ISBN13:9789462908901
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:150
Druk:1
Verschijningsdatum:1-2-2021
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Reijer Passchier

Reijer Passchier is als universitair docent Staatrecht en Rechtstheorie verbonden aan de Open Universiteit en als universitair docent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Eerder werkte hij voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Reijers huidige onderzoek richt zich op vragen rond klassieke staatsrechtelijke thema’s, digitalisering en politiek. Reijer publiceerde in diverse gerenommeerde nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften, waaronder het Tijdschrift voor Constitutioneel Recht en het Cambridge Journal of International and Comparative Law.

Andere boeken door Reijer Passchier

Inhoudsopgave

Dankwoord en verantwoording 5

1 Inleiding 9
2 De opkomst van artificiële intelligentie 27
3 AI en de trias politica 45
4 AI en wetgeving 59
5 AI en het primaat van de wetgever 69
6 AI en het handhavende vermogen van de overheid 91
7 Mogelijke remedies: suggesties voor constitutioneel onderhoud 99
8 Tot slot 127

Literatuur 131
Over de auteur 149

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Artificiële intelligentie en de rechtsstaat