Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

Rurale politie

(Belgisch recht)

Paperback Nederlands 2021 9789463713467
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

In dit Cahier staat politie en politiewerk in rurale gebieden centraal. In hoeverre is de politie op het platteland anders dan de politie in de grootstedelijke context? In hoeverre verschillen de problemen die zich voordoen in de stad en op het platteland? Welke culturele aspecten spelen een rol bij de sfeer en werkopvattingen bij de rurale politie ten opzichte van politie in de stad?

Dit Cahier maakt een vergelijking tussen de Nederlandse en Belgische situatie. In Nederland wordt het beeld van politie en politiewerk overwegend bepaald door de politie in grootstedelijke context. Dit komt onder meer tot uiting in de beschikbare middelen voor de politie die vooral naar de stedelijke gebieden zijn gegaan, met de sluiting van lokale politiebureaus en het terugtrekken van de politie in de plattelandsgemeenten tot gevolg. Daarnaast is de organisatie van de Nationale Politie sterk geënt op stedelijke kernen. Het gaat hierbij bovendien om werkwijzen en standaarden die vaak meer passen bij de grootstedelijke aanpak en problematiek dan bij die van de dorpen en het buitengebied.

De politie in België, daarentegen, heeft een fijnmazigere organisatievorm, met verschillende politiezones. Hoe groot zijn de verschillen tussen de lokale politiekorpsen in ruraal gebied enerzijds en in stedelijk gebied anderzijds? In hoeverre wordt het politiewerk in deels verstedelijkte en deels rurale gebieden beïnvloed door de stedelijke context? Kan ook in België gesproken worden van een gelijkstelling van rurale politie en stedelijke politie?

Dit Cahier 61 is samengesteld onder redactie van Renze Salet, Sofie De Kimpe, Bert Wiegant en Paul Ponsaers.

De Cahiers Politiestudies verschijnen trimestrieel. Zij zijn onderworpen aan een internationale double blind peer review en worden samengesteld door de gasteditoren, de hoofdredacteur en de editorial board, i.s.m. de kernredactie.

Specificaties

ISBN13:9789463713467
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:244
Druk:1
Verschijningsdatum:25-8-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Renze Salet

Renze Salet is assistant professor criminology at the department of Criminal Law & Criminology of the Radboud University, Nijmegen (the Netherlands). She conducts research on the empirical functioning of the police and other agencies in the domain of public safety.

Andere boeken door Renze Salet

Over Paul Ponsaers

Paul Ponsaers is socioloog en criminoloog. Hij is voormalig journalist en hoogleraar Criminologie (Universiteit Gent). Hij staat mede aan het roer van de Cahiers Politiestudies. Eerder publiceerde hij onder meer Loden Jaren – De Bende van Nijvel gekaderd, Terrorisme in België en Haatzaaiers – Extreemrechtse radicalisering.

Andere boeken door Paul Ponsaers

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Rurale politie