Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , , , , e.a.

Digitalisering en digitale kernwaarden

Paperback NL 2022 9789463713863
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Digitalisering heeft een fundamentele impact op de samenleving. In een relatief kort tijdsbestek zijn zaken als het internet, de smartphone en sociale media een grote rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Het opzoeken van informatie is makkelijker dan ooit en langs digitale weg kunnen we moeiteloos met elkaar communiceren. Ook binnen sectoren als het onderwijs en de gezondheidszorg zijn toepassingen van digitale technologie niet meer weg te denken. Het is evident dat digitalisering aldus een verrijking is gebleken voor mens en maatschappij. Desalniettemin zijn er ook belangrijke problemen op het gebied van digitalisering te noemen die vragen oproepen.

Hoe beteugelen we de datazucht van grote techbedrijven? Op welke manier kunnen we het schadelijke effect van desinformatie minimaliseren? Wat kunnen we doen tegen het gebruik van discriminerende algoritmen door de overheid? Hoe beschermen we onszelf tegen cyberaanvallen?

In dit geschrift wordt vanuit een liberaal perspectief gereflecteerd op de belangrijkste uitdagingen die digitalisering oplevert ten aanzien van de vrije markt, de democratie, de relatie tussen burger en overheid, en de veiligheid van de samenleving. Ook wordt er gekeken hoe het digitaliseringsbeleid kan worden ingebed in een algemene governance-strategie. In deze publicatie wordt op toegankelijke wijze duidelijk gemaakt dat de vraagstukken rond digitalisering voor iedereen relevant zijn en dat het tijd is voor de politiek om tot actie over te gaan.

Drs. Tamara de Bel is risk officer bij de overheid en oprichter van het thematisch netwerk De Impact van Verandering binnen de VVD. Haar master International Security & the Politics of Terror voltooide zij aan de University of Kent.
Prof. dr. Dennis Broeders is hoogleraar Global Security and Technology aan de Universiteit Leiden. Hij is tevens senior fellow van The Hague Program on International Cyber Security en projectcoördinator van het EU Cyber Direct programma.
Drs. Wilbert Jan Derksen is wetenschappelijk medewerker bij de TeldersStichting.
Brigadegeneraal prof. mr. Paul Ducheine is hoogleraar Cyber Warfare aan de Nederlandse Defensie Academie en bijzonder hoogleraar in het recht van militaire cyberoperaties aan de Universiteit van Amsterdam.
Prof. dr. ir. Marijn Janssen is hoogleraar ICT & Governance aan de Faculteit Techniek, Bestuur & Management van de Technische Universiteit Delft.
Prof. dr. Sander Klous is hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society aan de Universiteit van Amsterdam en Partner Data & Analytics bij KPMG.
Commodore prof. dr. Frans Osinga is hoogleraar Krijgswetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie en bijzonder hoogleraar War Studies aan de Universiteit Leiden.
Ir. Ronald Prins is oprichter van Hunt & Hackett.

De TeldersStichting is het wetenschappelijk bureau ten behoeve van het liberalisme, gelieerd aan de VVD. Op haar initiatief hebben de auteurs zich gebogen over het thema digitalisering.

Specificaties

ISBN13:9789463713863
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:200
Uitgever:Gompel & Svacina
Verschijningsdatum:25-8-2022

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Digitalisering en digitale kernwaarden