Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

Denkadviseren

Over de relaties tussen de taal, het denken en de problemen van werkende mensen in organisaties

Paperback Nederlands 2010 9789490463106
Verkooppositie 926Hoogste positie: 170
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

Een directeur wil een intern adviesteam in zijn organisatie goed laten functioneren, zodat het gevraagd en ongevraagd creatieve adviezen geeft. Om dit te bereiken heeft hij een externe adviseur uitgenodigd voor een gesprek.
Directeur: 'Voordat ik begin, wil ik toch eerst een beetje weten wie ik tegenover mij heb. Ik zou graag willen weten wat je zoal gedaan hebt op het gebied van advisering en met name de resultaten, en wat jij daaraan denkt te hebben bijgedragen. Zou je een paar voorbeelden kunnen noemen?'
Denkadviseur: 'Wat ik gedaan heb, is dat ik zojuist met volle aandacht naar jou heb geluisterd, als jouw adviseur. Ik hoorde jou bijvoorbeeld ons adviesgesprek beginnen met de woorden 'voordat ik begin'. Dit voorbeeld laat jou misschien zien wie je tegenover je hebt, zoals je graag een beetje wilde weten. Is dit weten voor jou nu een resultaat dat ik zojuist heb bijgedragen of een resultaat dat jij zelf hebt geproduceerd en geïnterpreteerd uit wat je mij hebt horen zeggen?'

Denkadviseren is niet de zoveelste variant van organisatieadviseren. Het is een wezenlijk andere benadering van adviseren, begeleiden en coachen, waarbij de denkadviseur niet optreedt als de deskundige die een oplossing weet of bedenkt. In plaats daarvan stimuleert hij vanuit een belangeloze, verwonderde en aandachtige houding de adviesvrager om zijn denken te ontstroeven. Door het veranderen van zijn bestaande interpretaties van en gedachten over de werkelijkheid, en door zijn ideaalbeeld nog eens kritisch tegen het licht te houden, produceert de adviesvrager als het ware zelf de oplossing van zijn probleem.

De theorie achter denkadviseren is van organisatiepsycholoog dr. Edu Feltmann, als vervolg op zijn eerdere theorie over 'mono-, poly- en metaparadigmatisch adviseren' die hij beschreef in zijn dissertatie (1984). Uitgaande van 'de driehoek van betekenis' uit de taalfilosofie (over de relaties tussen taal, denken en werkelijkheid/waarheid) en geïnspireerd door enkele bronnen uit de kunstfilosofie, de poëtica en de taalkunde - 'de Drie Gratiën' - heeft hij de afgelopen 25 jaar zijn visie op 'het geheim van adviseren' verder ontwikkeld en verdiept, wat resulteert in een verrassende, oorspronkelijke en radicaal andere kijk op de praktijk van adviseren, begeleiden en coachen.

Drie oud-leerlingen - Barbara Lubbers, Makkie Metsemakers en Ger Dijkgraaf - namen het initiatief om Felmanns ideeën bij een breed publiek te introduceren. Met z'n vieren schreven zij dit inspirerende boek waarin zowel de theorie als de praktijk van het denkadviseren op een inzichtelijke manier wordt gepresenteerd. De vier auteurs proberen daarbij te achterhalen 'wat het toch is' dat denkadviseren zoiets als ontroering kan wekken, een soort sprakeloze verwondering over de werking van taal in adviesgesprekken die je doet denken: 'Mooi, maar dat is het woord niet' (naar het gelijknamige boek van Rutger Kopland).

'Denkadviseren' is zowel een verrassend, praktisch en inzichtelijk boek als een ode aan de eenvoud, lichtheid en waardigheid van 'denkadviseren'. Het zou 'mooi' zijn als iemand die met dit boek in gesprek gaat een ervaring van poëtica zou beleven. Dan zou ook het lezen van dit boek een ervaring van 'denkadviseren' kunnen zijn: de ontstroevende ontdekking van een nieuwe, aantrekkelijke kijk op adviseren.

Specificaties

ISBN13:9789490463106
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:224
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:25-11-2014
Hoofdrubriek:Advisering

Expertrecensies (2)

Luisteren en ontregelen
Pierre de Winter | 11 oktober 2010
In het boek Denkadviseren wordt de eigenzinnige visie van organisatiepsycholoog Edu Feltmann op adviseren uit de doeken gedaan voor een zo breed mogelijk publiek. In Feltmanns visie geeft de adviseur geen advies, maar luistert en ontregelt hij zodanig dat de klant zelf het antwoord op zijn vraag vindt. Bent u getriggerd? Lees dan verder.
Lees verder
‘Denkadviseren’ voor een breder publiek
Hans van der Klis | 24 september 2010
Drie leerlingen van organisatiepsycholoog Dr. Edu Feltmann wisten hem over te halen samen een boek te maken over zijn concept ‘denkadviseren’. Zij willen de ideeën van Feltmann introduceren bij een breder publiek. Het resulteerde in het boek ‘Denkadviseren’, dat verschijnt op 25 september.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
3 stemmen
1
1
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Edu Feltmann

Edu Feltmann is organisatiepsycholoog en werkt als denkadviseur. Dat is een door hemzelf ontwikkelde, sterk taalfilosofisch en psycholinguïstisch geïnspireerde wijze van adviseren. Feltmann adviseert en begeleidt ruim veertig jaar bij 'organisatie-ontwikkeling', specialiseerde zich tot trainer in groepsdynamica en promoveerde in 1984 op zijn 'praktijktheorie' over 'Adviseren bij Organiseren' . In de jaren daarna ontwikkelde hij die benadering verder tot 'Denkadviseren' en publiceerde daarover in een twintigtal artikelen. In 1967 vestigde hij zich als zelfstandig trainer en adviseur. In 1972 werd dit het IGOP (Instituut voor Groeps- en Organisatiepsychologie BV), tegenwoordig gevestigd in Hilversum (www.igop.nl). Sinds 1985 verzorgt hij jaarlijks een opleiding daarin: het 'Leerproject Interventiekunde: een 20-daagse opleiding tot 'Denkadviseur'' (de LIK). In 2010 verscheen hierover het eerste 'leerboek', geschreven door en op initiatief van drie van zijn oud-cursisten, met medewerking van hemzelf. Twee keer per jaar geeft hij een tiendaagse Training in Persoonsontwikkeling (de TRIP). Daarnaast coacht hij adviseurs, managers en management teams en begeleidt interne MD-consultants en externe Adviesbureaus bij hun professionalisering. Hij is (vaste) gastdocent in de ACM-leergang van het SIOO en werkt als kerndocent mee aan de ontwikkeling van een nieuwe Leergang 'Kritische Organisatiefilosofie' van de Universiteit voor Humanistiek.

Andere boeken door Edu Feltmann

Over Makkie Metsemakers

Makkie Metsemakers studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 1990 begeleidt hij als organisatieadviseur organisaties bij veranderingsprocessen vanuit een sociotechnische invalshoek. Hij is als partner/organisatieadviseur verbonden aan de Sociotechnische Organisatie Adviesgroep (ST-Groep). De ST-Groep is gespecialiseerd in het praktisch toepassen van sociotechnische concepten en draagt bij aan de verdere theorievorming. Hij heeft de afgelopen jaren diverse artikelen en boeken geschreven en ook als spreker op congressen en lezingen praktische inzichten verspreid over sociotechnische organisatievernieuwing. Als docent verzorgt hij colleges bij de Radbout Universiteit Nijmegen, Universiteit van Amsterdam, Academie voor Management en TSM Business School en SIOO, interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar organisatie-inrichting, in het bijzonder bij professionals, cultuurbeïnvloeding en het programmeren en regisseren van organisatieveranderingsprocessen.

Andere boeken door Makkie Metsemakers

Over Barbara Lubbers

Barbara Lubbers richt zich als senior adviseur bij Twynstra Gudde op beleid en strategie, besluitvorming en evaluaties bij overheden.

Andere boeken door Barbara Lubbers

Inhoudsopgave

Woordenwind
Inleiding

I Een introductie van denkadviseren... Maar dat is het woord niet.
II Beelden en voorbeelden bij denkadviseren
III Spelen met taal: Enkele mogelijke spelvormen
IV Oorsprong, inspiratiebronnen en context van denkadviseren

Dankwoord
Over de auteurs
Literatuurlijst
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Denkadviseren