Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Waarderend toezicht

Een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht

Gebonden Nederlands 2018 9789490463656
Voormalig top 100Totaal 4 dagen
Verkooppositie 2204Hoogste positie: 97
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Het lijkt simpel: de bestuurder bestuurt en de toezichthouder houdt toezicht. Maar keer op keer blijkt het in de praktijk niet zo simpel. Hoe het toezicht ook ingericht wordt, toezicht blijft mensenwerk waarbij de dialoog en het goede gesprek belangrijke ingrediënten zijn. In de dagelijkse praktijk van het toezichthouden gaat het ook om concrete vragen als: Hoe voer je een goed gesprek? Hoe komen alle perspectieven en invalshoeken aan bod? Hoe zorg je voor een goede relatie tussen toezicht en bestuur met ruimte voor een kritische noot?

De auteurs bieden een vernieuwende en positieve kijk op bestuur en toezicht vanuit concepten als appreciative inquiry, positieve psychologie en de antropologie. Zij koppelen bruikbare theorieën aan praktische oefeningen. De dialoog tussen RvC / RvT en bestuurders en stakeholders komt uitgebreid aan de orde als ook een raamwerk voor een vruchtbaar werkbezoek. En natuurlijk is er aandacht voor het samenspel en de onderstroom in de bestuurskamer.

De toezichthouder van nu staat stil en kijkt in de spiegel om te reflecteren op hoe het gaat en hoe hij het doet. De commissaris van nu is een lerende toezichthouder van zijn eigen praktijk en die van anderen.

Waarderend Toezicht is geschreven voor commissarissen en toezichthouders die op andere manieren informatie vergaren, het goede gesprek willen voeren, reflecteren en transparant zijn en die zich willen blijven ontwikkelen en bijdragen aan de bedoeling van organisaties.

Specificaties

ISBN13:9789490463656
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:112
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:13-11-2018
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
Waarderend toezicht - 'Praktische casussen en werkvormen'
Frank van Kuijck | 2 januari 2019
Vaak lees je in de kranten en publicaties: wat is goed toezicht? Ook zijn herhaaldelijk beschouwingen over good governance te vinden wanneer er weer een incident heeft plaatsgevonden.
Lees verder
recensie
Waarderend toezicht - 'Handig en prettig geschreven'
Christel Deckers | 28 december 2018
Een olieverfschilderij van Werkman uit 1938, in particulier bezit, siert het omslag van Waarderend toezicht. Het laat een groep figuren (mannen?) zien, zittend rond een tafel en geheel en al in beslag genomen door een intensief gesprek.
Lees verder
recensie
Waarderend toezicht: inzichten en tips voor toezichthouders-nieuwe-stijl
Liesbeth Tettero | 4 december 2018
Een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht, beloven Carla Dubbelman en Rixt Heegsma in Waarderend toezicht. Hun uitgangspunten: ‘de wereld van RvT’s bestaat uit taal en communicatie, zowel verbaal als non-verbaal’, en ‘de dialoog en het goede gesprek zijn dan ook belangrijke ingrediënten voor dit werk’.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

preview
Waarderend toezicht - Een vernieuwende kijk op de praktijk van bestuur en toezicht
Justin van Lopik 1 november 2018 Het lijkt zo simpel: de bestuurder bestuurt en de toezichthouder houdt toezicht. Maar keer op keer blijkt het in de praktijk niet zo eenvoudig en is er gedoe in de bestuurskamer.

Over Carla Dubbelman

Carla Dubbelman heeft ervaring als toezichthouder en commissaris. Als Waarderend Toezicht is zij actief op het gebied van bestuur en toezicht.

Andere boeken door Carla Dubbelman

Over Rixt Heegsma

Rixt Heegsma heeft ervaring als toezichthouder en commissaris. Als Waarderend Toezicht is zij actief op het gebied van bestuur en toezicht.

Andere boeken door Rixt Heegsma

Inhoudsopgave

Woord vooraf

1. Waarderend toezicht
2. Waarderend orezicht: vanuit een ander perspectief werken aan goed toezicht
3. De bestuurskamer
4. Talenten in de boardroom
5. Het werkbezoek: kijk en doe als een organisatieantropoloog
6. Het gesprek
7. Leren van fouten
8. Het gesprek in de praktijk

Woord vooraf
Bibliografie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Waarderend toezicht