Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Onderstroom

De onweerstaanbare drang tot irrationeel gedrag

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2011 9789490574512
Voormalig top 100Totaal 31 dagen
Direct te downloaden

Samenvatting

Hoe kan het dat gezagvoerder Van Zanten, een ervaren KLM piloot, jaren van training en cruciale veiligheidsregels in de wind sloeg, en zodoende de grootste vliegtuigramp aller tijden veroorzaakte? Waarom zijn we eerder geneigd verliefd te worden als we ons in gevaarlijke situaties bevinden? Waarom wilde niemand luisteren toen Joshua Bell, een van de beste violisten ter wereld, een spontaan optreden probeerde te geven in een Amerikaans metrostation? En hoe kunnen studenten economie overgehaald worden om meer dan 100 euro te betalen voor een briefje van 20?

De gebroeders Ori en Rom Brafman gaan in 'Onderstroom' op zoek naar de onderliggende patronen. Uit hun onderzoek blijkt dat een aantal psychologische onderstromen ons keer op keer weten te verleiden tot irrationeel gedrag. Kennis van deze onderstromen geeft niet alleen een beter begrip van menselijk gedrag, het biedt ook handvatten ter voorkoming van ernstige fouten in de toekomst. 'Onderstroom' leest als een wetenschappelijke thriller: de auteurs baseren zich op gedegen onderzoek en presenteren hun bevindingen als een spannend verhaal dat borrelt van de anekdotes en verrassende inzichten.

Specificaties

ISBN13:9789490574512
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:303
Druk:1
Verschijningsdatum:27-5-2011
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (1)

Onderstroom
Teun van Aken | 22 september 2010
Wij menen dat we over het algemeen goed rationeel kunnen denken en handelen. Maar niets is minder waar. De onderstromen van ons denken leiden steevast tot irrationeel gedrag. De gebroeders Brafman, een psycholoog en een MBA-er, gingen op zoek naar die onderstromen van de menselijke geest en presenteren in hun boek 'Onderstroom' opzienbarende uitkomsten van zeer veel wetenschappelijk onderzoek.
Lees verder

Lezersrecensies

2.0 van de 5
3 stemmen
0
0
1
1
1

Over Ori Brafman

Ori Brafman is al zijn hele leven ondernemer en heeft onder meer een belangengroep voor gezondheidsvoeding opgericht. Hij heeft samen met Rod A. Beckstrom een netwerk van CEO's die werken aan goededoelenprojecten opgezet.

Andere boeken door Ori Brafman

Over Rom Brafman

De gebroeders Brafman vormen samen precies de goede combinatie voor spannende literaire non-fictie: de één, Rom, is wetenschapper, hoogleraar psychologie en praktiserend psycholoog. De ander, Ori, is bestsellerauteur (The Starfish and the Spider) en management-consultant. De broers hebben zo'n sterke band dat ze, naar eigen zeggen, elkaars zinnen afmaken en elkaar naadloos aanvullen tijdens het schrijfproces.

Andere boeken door Rom Brafman

Inhoudsopgave

Woord vooraf
Het kleine huis op de prairie in Tel Aviv. Asbest en openhartchirurgie. Een haperende O-ring. Het diagnosticeren van de verkeerde patiënt. Waar psychologie en bedrijfsleven elkaar treffen.

1. Anatomie van een ongeluk
Opstijgen van Tenerife. Overgevoelige eierkopers. De verleiding van een vast tarief. Wilt u daar nog een verzekering bij? Vaarwel, Martha's Vineyard

2. Het moeras van commitment
Spelen om niet te verliezen. Fun-n-gun. Alleen de Gators kwamen hier levend vandaan. Een twintigdollarbiljet dat $204 kost. Het einde van de Great Society. 'We weten niet eens waar de tunnel is.'

3. De Hobbit en de ontbrekende schakel
De echte Indiana Jones. De zoektocht naar de ontbrekende schakel. De Stradivarius in het metrostation. Een hotdog van vijf cent kan niet veel soeps zijn. Homer Simpson en de Piltdown Man. Kan een afgeprijsd drankje het IQ omlaag brengen? Shakespeare had ongelijk. Een rijtje verdachten uit de paleontologie.

4. Over sollicitaties en het missen van Michael Jordan
De vloek van de lage plaats in de NBA-draft. De 'kille' professor. Wat verliefde eerstejaars gemeen hebben met HR-managers. Wanneer een knap gezicht een hoger rentepercentage oplevert. Het 'spiegeltje, spiegeltje'-effect. De Joe Friday-oplossing

5. De bipolaire epidemie en het kameleoneffect
Een golf van psychiatrische stoornissen. Suikerpillen en Prozac. Het misleiden van Israëlische commandanten. Hoe een stem schoonheid op kan roepen. Hoe oud voel je je? De liefdesbrug.

6. In Frankrijk draait de zon om de aarde
Misleid bij Weekend Miljonairs. De taart verdelen. Sentimentele autodealers. Een praatkuur voor misdadigers en durfkapitalisten. Russische gerechtigheid. De rationele Machiguenga.

7. Compensatie en cocaïne
Zwitserland en het kernafvalraadsel. De saboteurs van het GMAT-examen. De macht van het pleziercentrum. Wanneer altruïsme het veld moet ruimen. Onverwachte ontwikkelingen op Community High School. De anticipatiefactor.

8. De rechter met een afwijkende mening
De conferentie van het Hooggerechtshof. Groepsdruk en een bril met borrelglazen. Ferris Bueller en de afremmer. 'Het interesseert ons niet hoe jullie je aardappels noemen.' De gezagvoerder is God niet. Meer dan alleen hardop nadenken. Het recht heeft zijn loop gehad.

Epiloog
Met de stroom meezwemmen. De macht van de langetermijnvisie. Zen-economie. Denken in hypotheses. Geen troep maar een meesterwerk. Een kabelaanbieder, een bankier en een farmaceutisch vertegenwoordiger. De echte advocaat van de duivel

Dankbetuiging
Noten
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onderstroom