Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Paard en recht

Paperback Nederlands 2011 9789491073199
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Deze groeiende interesse komt tot uitdrukking in het aantal paarden dat in Nederland wordt gehouden. Ook het economisch belang van de paardenhouderij neemt nog elk jaar toe, evenals het aantal mensen dat zich met paarden bezighoudt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ook steeds meer belangstelling is voor de rechtsregels die voor het paard van belang zijn.

Een enorme hoeveelheid regels heeft het paard centraal staan. Helaas is er niet zoiets als een ‘paardenwetboek’. Het voor paarden van belang zijnde recht moet namelijk uit alle hoeken en gaten komen en door verschillende specialisten bijeen worden gebracht, om een overzichtelijk inzicht te creëren over het recht van het paard. Paard en Recht heeft alle relevante wetgeving verzameld en geeft een integrale behandeling van het recht rond het paard. De grenzen zijn voornamelijk daar getrokken waar het te bespreken recht niet meer specifiek op paarden betrekking heeft. Zo is het algemene overeenkomstenrecht natuurlijk ook van belang voor overeenkomsten met paarden, maar een uitgebreide behandeling daarvan zou enerzijds te veel pagina’s eisen, anderzijds overbodig zijn.

Voor wie?
Dit boek beoogt zowel juristen als niet-juristen te bedienen. Belangrijkste doelgroepen:
• Advocaten en juridisch adviseurs
• Paardenhouders
• Opleidingsinstituten (hbo)
• Makelaars
• Bedrijfsadviseurs
• Banken

Gestreefd is naar een juridisch verantwoorde behandeling van de verschillende onderwerpen. Het wetenschappelijke karakter van dit werk mag bovendien blijken uit de verantwoording van teksten door middel van een uitgebreid notenapparaat. Wel is nadrukkelijk in het oog gehouden dat het boek ook voor niet-juristen bruikbaar moet zijn. Daarom is bijvoorbeeld niet gekozen voor een indeling naar juridische leerstukken, maar voor een functionele indeling. In het taalgebruik en de stijl is getracht juridisch vakjargon te vermijden dan wel te verklaren. Voor de niet-juristen is – indien dat voor een goed begrip nodig was – juist wel weer aandacht besteed aan het recht dat niet paard-typisch kan worden geacht. Zo is voor deze groep van lezers een inleiding over de essentie van het contractenrecht opgenomen.

Opzet
Zoals gezegd is gekozen voor een functionele invalshoek, waar in het recht juist vaak een klassieke indeling wordt gehanteerd. Daarbij worden dan staats- en bestuursrecht, privaatrecht en strafrecht als aparte rechtsgebieden en specialismen beoefend. Een functionele indeling sluit meer aan bij de praktijk, zowel van niet-juristen als van juristen die zich in een bepaalde sector bewegen. Voorbeelden van een dergelijk functionele benadering zijn bouwrecht, milieurecht en agrarisch recht. Leidraad voor de opzet van dit boek is dus: welke functies vallen er te onderscheiden aan het paard. De hoofdstukindeling is van deze gedachte (grotendeels) een weerspiegeling.

Specificaties

ISBN13:9789491073199
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:380
Verschijningsdatum:12-9-2014
Hoofdrubriek:Juridisch
Jongbloed:Agrarisch recht

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Luuk Boerema

Luuk Boerema werkt voor Bestia et Lex, een adviesbureau voor praktisch dierenrecht.

Andere boeken door Luuk Boerema

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Paard en recht