Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De vloeibare samenleving

Hoe digitalisering en globalisering de wereld veranderen

Paperback Nederlands 2017 9789492221742
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

In slechts enkele decennia zijn ‘de economie’ en ‘de samenleving’ gedigitaliseerd. Elke burger kan op ieder moment weten wat er (waar ook ter wereld) gebeurt en is 24/7 ‘mobiel’. Dit alles heeft enorme effecten op de manier waarop samenlevingen functioneren. Niet langer is de fysieke wereld van alle dag (de bakker, de boer) de belangrijkste wijze van het bestaan, maar is de digitale wereld feitelijke de wereld waarin steeds meer mensen letterlijk werken en deels leven. Er komt als het ware een digitale laag over de klassieke wereld heen, die alles met alles
verbindt en daardoor tevens ‘kortsluitingen’ creëert in de klassieke manier van leven.

Te weinig wordt nog door beleidsmakers, ondernemers en politici beseft dat die nieuwe digitale wereld een soort (wetteloze) eigen wereld aan het worden is, die letterlijk alles overhoop haalt in de klassieke wereld. Maar: die digitale wereld behoort, net als de klassieke samenleving, bestuurd en geregeerd te worden want anders kunnen de gevolgen voor de samenleving zeer groot en wellicht desastreus zijn.

In dit boek maakt de auteur duidelijk dat klassieke ‘oplossingen’ niet werken voor de digitaliserende samenleving en dat deze daarom een eigen bestuurlijke ordening moet krijgen, die anders zal zijn dan de klassieke politieke structuren. Het wordt tijd dat politici en beleidsmakers gaan werken aan andere bestuurlijke modellen voor deze nieuwe samenleving.

Specificaties

ISBN13:9789492221742
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Druk:1
Verschijningsdatum:10-5-2017
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (3)

recensie
De vloeibare samenleving - 'Een realistische schets'
Nico Jong | 29 maart 2018
We zijn bezig een grote omslag te maken van de klassieke maatschappij naar de digitale samenleving. Deze transitie is een faseovergang. Peter Hagedoorn vergelijkt die in zijn boek met de overgang van ijs (vast, structuur) naar water (vloeibaar, mobiel).
Lees verder
recensie
De vloeibare samenleving
Freija van Duijne | 27 juli 2017
De kaft van het boek van Pieter Hagedoorn trok meteen al mijn aandacht. Met waterverf stond in uitgevloeide letters de titel beschreven. Een letterlijke opvatting van het begrip vloeibaar dus.
Lees verder
recensie
De vloeibare samenleving - Hoe digitalisering en globalisering de wereld veranderen
Hanneke Tinor-Centi | 13 juni 2017
Wat gaat het snel met de technologische ontwikkelingen! We kunnen inmiddels op elk moment van de dag nagaan wat er gebeurt; dichtbij en ver weg. Het is allemaal slechts één klik bij ons vandaan. Dat dat een enorm effect heeft op onze samenleving, laat zich raden.
Lees verder

Lezersrecensies

4.8 van de 5
4 stemmen
3
1
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

preview
De vloeibare samenleving - Hoe digitalisering en globalisering de wereld veranderen
Peter Hagedoorn 18 mei 2017 Velen van ons zijn het zich nog niet bewust, maar er komt een digitale samenleving tot stand met een totaal ander karakter dan de klassieke samenleving die iedereen kent. De globalisering en digitalisering zorgen ervoor dat de ‘echte’ en de ‘virtuele’ wereld samenvloeien en die ‘nieuwe wereld’ functioneert totaal anders de klassieke samenleving. Dit vraagt om andere structuren en regels, zo bepleit Peter Hagedoorn in zijn boek De vloeibare samenleving. Een preview.

Over Peter Hagedoorn

Peter Hagedoorn is opgeleid als natuurkundig ingenieur en heeft een loopbaan gevolgd waarbij hij afwisselend heeft gewerkt voor de publieke sector en het bedrijfsleven. Zo werkte hij bij Shell, het Ministerie van Economische Zaken, Bull-Nederland, RAET, Hagemeyer en Océ. . Daarnaast was hij de eerste voorzitter van het CIO-Platform Nederland, in welke hoedanigheid hij tevens in de Board zat van de European CIO Association. Later werd hij benoemd tot Secretaris-Generaal van deze organisatie. Hij is voormalig 'CIO-of-the year' en auteur van De vloeibare samenleving.

Andere boeken door Peter Hagedoorn

Inhoudsopgave

Voordat u verder leest

Inleiding

1. Effecten van digitalisering
2. Disruptie
3. Bedreigingen en risico's
4. Digitale Agenda en perspectieven
5. De samenleving anno 2117

Ten slotte

Bijlage: Overzicht effecten van digitalisering op de samenleving

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De vloeibare samenleving