Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Da's gek - Een antropologische kijk op 'normaal'

Gebonden Nederlands 2018 9789492495358
Voormalig top 100Totaal 55 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Hoe vaak had jij vandaag al een oordeel ergens over? Vond je iets raar, of ongewoon? In 'Da’s gek' neemt Danielle Braun je mee op reis en laat je met de blik van een antropoloog kijken naar werk, relaties en zelfs naar wat we tussen de lakens doen. Daarbij betoogt ze dat ‘normaal’ soms best gek is, en 'gek' soms behoorlijk normaal. Of iets gek is hangt af van de context.

In twintig verhalen geeft ze antropologische levenslessen, met daarbij prikkelende, reflectieve vragen. Door haar frisse blik op de mens raak je prettig in de war, je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Je wordt, kortom, zelf een beetje antropoloog. Van je eigen leven.

'Wat ze je niet vertellen wanneer je zoals ik antropologie gaat studeren, is dat je de rest van je leven een weirdo bent. Een buitenstaander in je eigen omgeving. Welkom bij de club. Dit boek rekent ook af met jouw normaal zijn.' - Joris Luyendijk, antropoloog, journalist

Specificaties

ISBN13:9789492495358
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:167
Druk:1
Verschijningsdatum:26-1-2019
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (5)

Da's gek - 'Na het lezen vind je niks meer gek'
Sylvie van der Haar | 18 september 2018
Voor Daniëlle Braun is niets gek. En ook niets vanzelfsprekend. Als antropoloog vertelt zij in haar nieuwste boek Da’s gek verhalen van over de hele wereld. Verhalen die je laten zien dat ‘gek’ een contextprobleem is. Want wie bepaalt eigenlijk wat gek is, en wat normaal?
Lees verder
Da's gek - 'Wijst op aannames en vooronderstellingen'
Anke Tijtsma | 26 juni 2018
Danielle Braun eindigt haar boek Da’s gek met een betoog over het belang van het ‘ondertussen’. Ik begin er deze recensie mee omdat antropologen (ik ben er zelf ook een) die tussentijd zo boeiend vinden.
Lees verder
Da's gek - 'Zet aan tot reflectie'
Liesbeth Tettero | 18 juni 2018
In mijn ouderlijk huis hing een spiegelende poster met de tekst: ‘Ooit een normaal mens ontmoet? En, beviel het?’. Dat deze vraag een aantal decennia later nog steeds relevant is, blijkt wel uit het boek van antropoloog Danielle Braun, Da’s gek.
Lees verder
Da's gek - 'Heerlijk confronterend'
Nico Jong | 30 april 2018
Antropologen verdiepen zich in andere gemeenschappen en stellen hun eigen aannames over wat normaal is ter discussie. Dit maakt van hen een ander mens, waardoor ze buitenstaanders worden in hun eigen gemeenschap.
Lees verder
Da's gek - 'Je wordt een beetje antropoloog'
Rick Lindeman | 20 april 2018
Drie jaar geleden alweer verscheen van Danielle Braun, samen met Jitske Kramer het geweldige boek De Corporate Tribe. Een rijke uitgave, vol mooie foto's van rites in Afrika en totempalen in Amerika.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

preview
Da's gek - Een antropologische kijk op 'normaal'
Danielle Braun 3 april 2018 Hoe vaak had jij vandaag al een oordeel ergens over? Vond je iets raar, of ongewoon? In haar nieuwe boek ‘Da’s gek – een antropologische kijk op normaal’ neemt Danielle Braun je mee op reis en laat je met de blik van een antropoloog kijken naar werk, relaties en zelfs naar wat we tussen de lakens doen.

Over Danielle Braun

Dr. Danielle Braun is corporate antropoloog. Spreker. Directeur van de Academie voor Organisatiecultuur. Auteur van de Corporate Tribe, Building Tribes, Patronen en Da's gek. Stond 25 jaar met haar voeten in de corporate klei als manager / bestuurder. Danielle reist de wereld rond op zoek naar manieren om tribes te bouwen en leiders sterk te maken. Maakt organisaties graag klaar voor verandering. Expert op het gebied van organisatiecultuur en leiderschap. Sparringpartner voor boards. Haar motto: “aandacht is het nieuwe goud". Danielle Braun studeert klassieke culturele antropologie. Ze specialiseert zich in de dynamiek van politiek religieuze systemen in Afrika en Azië. Halverwege haar studie wordt ze gegrepen door het inzicht dat rituelen en omgangsvormen bij bedrijven en organisaties "om de hoek" minstens even indrukwekkend en functioneel zijn als die van verre vreemde volken. Haar onderzoeksobjecten veranderen van totempalen en vooroudergeesten naar de magie van planning- en controlsystemen en de bezieling van leiders in organisaties. Ze combineert de klassieke antropologie met organisatiekunde en studeert als een van de eersten in Nederland af als corporate antropoloog. Haar antropologische veldwerk doet ze anderhalf jaar lang achterin de politieauto. Daar leert ze het klappen van de zweep van het onderzoekswerk én van de straat kennen. Danielle promoveert in 1996 op een onderzoek naar organisatiecultuur en sturing binnen de politie met een proefschrift "Sturingsperikelen in de Politieorganisatie”. Danielle vervolgt haar loopbaan als adviseur binnen de politie en een groot consultancybureau en als leider in de asielopvang en de lokale overheid. Nu is Danielle een van Nederlands topsprekers. Auteur van de boeken de Corporate Tribe, Building Tribes, Patronen, Da’s Gek en Tribaal Kantoorgedoe. Ze is directeur van de Academie voor Organisatiecultuur, waar ze met haar team organisaties beter en bezielder maakt en leergangen geeft over de boeken de Corporate Tribe, Patronen en Building Tribes. Danielle is sparring partner voor CEO’s en bestuurders bij complexe verandering en bijt zich graag stuk op disfunctionerende managementteams. Bij verandertrajecten combineert Danielle haar no-nonsense strategische managementervaring met haar adviesrol. Ze is publicist voor kranten, social media, radio en tv onder de titel #antropoloogdesvaderlands. Danielle schrijft in een vaste wekelijkse column in de Financiële Telegraaf over kantoorperikelen en loopbaanstrubbels. Ze brengt een eigen online talkshow uit onder de naam Dubbel-Date. En bovenal… is Danielle reiziger. Elk jaar reist ze ergens naar een boeiende tribe op de wereld om nieuwe verhalen en best practices te verzamelen. Dat doet ze alleen en samen met haar fijne gezin dat al even reislustig is. Op social media en haar website publiceert ze, blogt ze, fotografeert ze over haar reizen. Hiermee stond ze in januari 2020 op de planken in het theater.

Andere boeken door Danielle Braun

Inhoudsopgave

Voorwoord Joris Luyendijk & Bram Bakker

Inleiding
Wat is gek, wat is normaal?
We bouwen gekmakende tribes
De verwonderde blik van een antropoloog
Gek is een contextprobleem
Mijn dragende tribes
Anders kijken, meer zien in twintig verhalen

Ga mee op reis – Gek in de wereld
‘Kunt u mij een prik geven?’
Facekini, Bikini, Burkini
Voodoo is helemaal zo gek nog niet
Dromen en trippen

Werken jullie nog bezield? – Gek in organisaties
Broodje filet americain
Ontzielde organisaties
Bezielde organisaties: ‘I see you’
Ruzie in de tent

Hoe doen Jullie het? – Gek tussen de lakens
Maar twee genderrollel: da’s gek
Mag ik je aanraken?
Handige huwelijken
Virtuele liefde in Japan

Maak de GGZ weer beter – Gek in de psychiatrie
De kleren van mevrouw De Jager
Doe effe normaal
Weird, Wild, Worries. Gek van de DSM
Psychotisch? Go abroad

Only the crazy ones… - Gek is geweldig
Paradijsvogels
De maffe brandweerman
Only the crazy ones…
Liminale tijd

Nawoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Da's gek - Een antropologische kijk op 'normaal'