Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Coachen 3.0 - Deel 2: Oplossingsgerichte gespreksvoering

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2019 9789492723949
Verkooppositie 2297Hoogste positie: 194
Direct te downloaden

Samenvatting

Reclasseringscliënten, uitkeringsgerechtigden en spijbelende leerlingen zijn vaak gemotiveerder dan we denken. Doorgaans ontbreekt het ze aan perspectief en zelfvertrouwen. Maar hoe vergroot je dat? Net als motivatie kun je zelfvertrouwen niet in iemand stoppen. Maar je kunt het wel ontlokken. Hoe? Door te luisteren met waarderende oren en radicaal andere vragen te stellen. Zelfstandig coach en trainer Sergio van der Pluijm beschrijft in zijn tweede boek van de serie Coachen 3.0 dit keer de methode Oplossingsgerichte Gespreksvoering. Het boek verschijnt op 30 november 2019 en is dan ook landelijk verkrijgbaar.

Radicaal andere vragen stellen
De auteur is van mening dat er te veel wordt geprutst in de coaching wereld en betreurt dit, omdat de wetenschap heel goed weet wat wel werkt. Als je iemand in beweging wilt krijgen moet je niet vragen wat hem tegenhoudt. Vraag liever waar hij op hoopt, wat al werkt en wat een eerste kleine stap kan zijn.

Luisteren met waarderende oren
Nu is het stellen van radicaal andere vragen slechts de helft van deze methode. De andere helft komt neer op actief luisteren met waarderende oren. Soms is dit heel gemakkelijk en soms komt dit neer op ‘goud zoeken in de modder’ en juist dan is het de moeite waard. De coachee voelt zich dan echt gezien en gewaardeerd. Sergio citeert hierbij graag de psycholoog Feuerstein: ‘Only when you are prepared to look at someone’s strengths, you can touch their weaknesses’.

Drie gouden ingrediënten
Sergio wil deze prachtige, bewezen effectieve methode nog toegankelijker maken. In zijn ogen kunnen vooral docenten, sociale dienstmedewerkers, reclasseringsambtenaren en andere coachende professionals er veel profijt van hebben omdat de methode heel snel werkt en mensen voor vol aanziet. Tegelijkertijd is de methode goed te leren en komt er bij beoefenaars significant minder burn-out voor. In zijn boek schrijft hij dat het de kunst is om zo snel mogelijk toe te werken naar een cocreatie relatie, een stip aan de horizon en vervolgens samen ‘door een roze microscoop te kijken’ en zo te versterken wat al werkt.

Specificaties

ISBN13:9789492723949
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:208
Druk:1
Verschijningsdatum:5-12-2019
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Coachen 3.0, deel 2. De oplossingsgerichte gespreksvoering - 'Inspirerende aanrader'
Sigrid van Iersel | 27 februari 2020
De vraag is niet wat je tegenhoudt, maar wat er mogelijk is. Dat is een andere ingang dan gebruikelijk, waardoor het brein ook met andere oplossingen komt. In Oplossingsgerichte Gespreksvoering leert Sergio van der Pluijm je de technieken en de achtergronden over deze coachmethode.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Over Sergio van der Pluijm

Sergio van der Pluijm studeerde algemene sociale wetenschappen. Hij werkte vijftien jaar in het reclasseringsveld, een rijke leerschool qua termen als ‘motivatie', ‘weerstand' en ‘gedragsverandering'. Hij verdiepte zich in diverse coachmethodes. In 2010 richtte de hij trainingsbureau Bewezen Effect op en heeft als missie om evidence-based coachmethoden toegankelijk te maken voor een breed publiek. Onlangs publiceerde hij - samen met Jaan Thiadens - deel 3 uit de serie Coachen 3.0 over Coachen met ACT. Deel 1 ging over Motiverende gespreksvoering en deel 2 over Oplossingsgericht coachen. (LINK-Fotografie)

Andere boeken door Sergio van der Pluijm

Inhoudsopgave

Voorwoord door Arnoud Huibers
Voorwoord dopor Fredrike Bannink

Inleiding

1. Wat is oplossingsgericht coachen?
2. De basishousding en mindset van de oplossingsgerichte coach
3. De drie gouden ingredienten
4. Het oplossingsgerichte coachproces
5. Vijftig oplossingsgerichte tools voor in je box
6. Back to the roots: Milton Erickson
7. De niet-bestaande theorie

Verder leren
Nawoord
Over de auteur
Dankwoord
Literatuur en andere bronnen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Coachen 3.0 - Deel 2: Oplossingsgerichte gespreksvoering