Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De zeven vinkjes

Hoe mannen zoals ik de baas spelen

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2022 9789493256491
10
Voormalig top 10Totaal 30 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 5106Hoogste positie: 5
Direct te downloaden

Samenvatting

Stel: je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. Stel dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Maar omdat je alles mee hebt en niks tegen, is de kans wel maximaal dat je het ver brengt in het leven.

Joris Luyendijk behoort tot deze groep van ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare personen: een witte autochtone heteroman uit een ‘goed nest’ met aan de uur diploma’s van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam.

In de zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man als Joris Luyendijk.

Specificaties

ISBN13:9789493256491
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:200
Druk:1
Verschijningsdatum:4-2-2022
ISSN:

Expertrecensies (4)

recensie
De zeven vinkjes - ‘Hoera voor Joris’
Elly Stroo Cloeck | 6 juli 2022
Bijna had ik dit boek niet gelezen. Ik dacht er weinig nieuws in aan te treffen. Discriminatie, het old boys network: wat zou er voor mij nog te leren zijn? Een kennis haalde me over dit boek tóch snel te lezen. Gelukkig maar! Want De zeven vinkjes van Joris Luyendijk gaat veel verder dan deze thema’s.
Lees verder
recensie
De zeven vinkjes - ‘Luyendijk is de Lubach-van-dienst’
Liesbeth Tettero | 3 maart 2022
‘De zeven vinkjes’ was al omstreden toen het van de drukpers rolde. Geprivilegieerde man ontdekt privileges en verdient een goede boterham aan misstanden die al lang door niet-geprivilegieerden aan de kaak gesteld waren. Is het echt zo erg? Nieuwsgierig dook ik in het boek en las vooral een zelfonderzoek van Joris Luyendijk. Met waardevolle, zij het beslist niet nieuwe inzichten. 
Lees verder
recensie
De zeven vinkjes - ‘Relevante inzichten voor managers’
Rudy Kor | 1 maart 2022
Luyendijk heeft met De zeven vinkjes een persoonlijk boek geschreven. Zelf schrijft hij: ‘Dit boek is een poging om mannen zoals ikzelf onder het vergrootglas te leggen. (..) Mannen die één ding gemeen hebben: door ons uiterlijk ofwel lichaam en door onze achtergrond ofwel nest zitten wij altijd in de dominante groep.’
Lees verder
recensie
De zeven vinkjes - Blij met dit boek
Henk Jan Kamsteeg | 10 februari 2022
Er was bij uitkomen direct veel om ‘De zeven vinkjes’ van Joris Luyendijk te doen. Lof en kritiek. Ikzelf ben blij met dit boek. Goed dat iemand ‘van binnenuit’ zijn stem verheft tegen ongelijkheid.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Joris Luyendijk

Joris Luyendijk (1971, Amsterdam) deed voor zijn studies Arabisch en antropologie onderzoek aan de Universiteit van Caïro, wat in 1998 leidde tot zijn eerste boek: Een goede man slaat soms zijn vrouw. Daarop volgde vijf jaar correspondentschap in het Midden-Oosten voor tal van Nederlandse en Vlaamse media met als eindresultaat het boek Het zijn net mensen. Vanaf 2003 presenteerde hij twee jaar lang de VPRO-programma's Zomer- en Wintergasten en stortte zich intussen op allerlei onderwerpen, van duurzaamheid tot de politieke cultuur aan het Binnenhof. In 2011 vroeg The Guardian hem om de cultuur van de financiële wereld in The City vanuit zijn antropologische blik te onderzoeken. Dit leverde in 2015 het boek Dit kan niet waar zijn op, dat meermaals werd bekroond, onder meer met de NS Publieksprijs, en vertaald. Naast The Guardian schrijft hij momenteel voor een breed scala aan Europese kranten en weekbladen. Sinds september 2018 is Luyendijk 'editor at large' bij De Correspondent. Op 8 februari 2022 verscheen zijn nieuwe boek, De zeven vinkjes.

Andere boeken door Joris Luyendijk

Inhoudsopgave

Voorwoord

I
Hoera voor Joris
Weet je ook eens hoe het voelt
Een zelfonderzoek

II
De zeven vinkjes
De onzichtbare norm
Diversiteit is natuurlijk prima, zolang het maar niet...
Puur onvermogen of gewoon gebrek aan liefde?

III
De wet van behoud van onrecht
De onschuld voorbij

Verantwoording
Dankwoord
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De zeven vinkjes