Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Jan Hoogstra | 24 mei 2017 | 3-5 minuten leestijd

Raymann zoekt raad - Zinvol en lezenswaardig

Een cabaretier die een managementboek schrijft… Een combinatie die je niet in eerste instantie verwacht. Maar als je het vervolgens leest, ga je er anders over denken.

Jörgen Raymann heeft in zijn leven al het nodige meegemaakt en wil ons als lezer daarin meenemen. Het interessante van Raymann zoekt raad is dat hij ook nog een mengvorm van culturen, Surinaams en Nederlands, meeneemt en theorieën toepast op de praktijk, zijn eigen praktijk.

Raymann zoekt raad, levenslessen van een rasoptimist is een combinatie tussen een managementboek en een biografie van Jörgen Raymann. Raymann heeft in zijn leven al het nodige meegemaakt, van het overlijden van zijn zus tot emigratie naar Nederland. Daarnaast zakelijk gezien hoogtepunten en dieptepunten. Met behulp van enkele theorieën geeft hij ons een kijkje in zijn leven en hoe hij met tegenslagen is omgegaan (en daarbij de theorieën heeft toegepast). Deze theorieën zijn vaak gebaseerd op lessen van Stedman Graham, de man van Oprah Winfrey en tevens inspirational speaker. Door het toepassen van deze levenslessen is Raymann geëvolueerd van cabaretier naar motivational speaker, zoals hij zichzelf noemt.

In vijf hoofdstukken wordt de lezer meegenomen door het leven en de levenslessen van Jörgen. Het eerst hoofdstuk beschrijft Raymann zijn leven voordat hij cabaretier werd en omvat naast de dood van zijn zus Peggy, die grote invloed op de rest van zijn leven heeft gehad, de totstandkoming van het typetje ‘Tante Es’. Leerpunt uit dit hoofdstuk is dat als je bepaalde talenten hebt, deze vaak toch wel komen bovendrijven. Het hoofdstuk eindigt met ‘hoogmoed’ voor de val, waarin de schrijver beschrijft dat je ook verkeerde keuzes kunt maken.

Het tweede hoofdstuk gaat over identiteit, waarin het belangrijk is om je eigen identiteit te ontdekken. Uitvinden wie je bent en van wie en waarvan je houdt is het thema van dit hoofdstuk, waarin de schrijver zijn culturele achtergrond inbrengt en hoe deze in sommige gevallen conflicteert met de Nederlandse samenlevering. Erg vermakelijk, maar ook zinvol aangezien we in een multiculturele samenleving wonen waar begrip voor de culture achtergrond van de medemens erg belangrijk is. Het vinden van je identiteit start met je ‘visie’, waarom ben je op deze aarde. Daarnaast is het belangrijk om talenten optimaal te gebruiken. In de woorden van Raymann: ‘je zet je moeder toch niet in de spits?’

‘De wegen naar geluk zijn als de wegen naar Rome’ is de titel van het derde hoofdstuk. Dat gaat over geluk, wat het is en hoe het te bereiken. Het begint allemaal bij een verlangen, een wens en wat je ervoor wilt opgeven om het te bereiken. Daarnaast moet je vertrouwen hebben, maar nog belangrijker, blijven houden om je verlangen te bereiken, dat gaat soms met omwegen. Tegenvallers horen bij het leven, daar moet je om kunnen gaan en accepteren dat het soms niet zo gaat als je wilt. Aan de hand van vijf vingers geeft Raymann een ‘handvat’ voor persoonlijke groei. Erg leuk gevonden en toepasselijk: zo staat de duim voor het positief blijven! Hoofdstuk 3 is daarmee de kern van het boek.

Tegenslagen omzetten in kansen is het onderwerp van hoofdstuk 4. Daarvoor hanteert Raymann de 4 o’s: Ontwaken, (her)Ontdekken, Oriëntatie/Omdenken en Ondernemen/Ontwikkelen. Simpel maar doeltreffend. Dit gaat van jezelf wakker schudden, als je ingedut bent door je eigen succes, tot het ondernemen/ontwikkelen, waarbij je niet op hetzelfde oude pad doorgaat, maar ook nieuwe wegen gaat ontdekken.

Tot slot gaat het laatste hoofdstuk over het ouder worden, oftewel hoe je van je leeftijd een sterkte kunt maken. De nadruk ligt daarbij op het in-control zijn, oftewel je kunt zelf kiezen hoe je ouder wordt. Immers ouderen blijven steeds vitaler. Het boek sluit af met twee wijze lessen: Leer altijd nieuwe lessen en blijf je zegeningen tellen. Oftewel met een positieve blik en een veranderingsgezinde instelling bereik je het meeste!

Bevat het boek nu heel veel nieuwe theorieën? Nee, maar dat is denk ik ook niet de verwachting van de lezer. Wel vind ik het handvat voor persoonlijke groei erg leuk gevonden en ook zeker behulpzaam, want makkelijk te onthouden. Op basis van de inhoud van het boek kun je Raymann inderdaad classificeren als een rasoptimist. Raymann zoekt raad is eigenlijk meer Raymann geeft raad…  En nog zinvol en lezenswaardig ook!

Jan Hoogstra is partner bij WeDoTrust, waar hij opdrachten uitvoert op het gebied van beoordeling en advisering over IT-gerelateerde onderwerpen in de zorgbranche. Zo is hij programmamanager, projectmanager en adviseur op het gebied van bijvoorbeeld IT-strategie en pakketselecties.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden