Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Onder commissarissen

Hoe het ongezegde in de boardroom de besluitvorming beïnvloedt

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2021 9789047015024
10
Voormalig top 10Totaal 12 dagen
EvergreenTotaal 507 dagen
Verkooppositie 1238Hoogste positie: 6
Direct te downloaden
6,99
6,99

Samenvatting

Shortlist - Managementboek van het Jaar 2022

Toezichthouden gaat vaak mis, maar ligt dat aan incapabele toezichthouders of is er meer aan de hand? Marilieke Engbers schetst de complexe praktijk van de RvC en pleit voor een menselijker toezicht.

In 'Onder commissarissen' stelt Marilieke Engbers de vraag waarom toezichthouden zo opvallend vaak misgaat – denk aan het witwassen bij ING, de debacles bij Vestia en DSB, de teloorgang van Enron en het Wirecard-schandaal. Is er sprake van incapabele of zelfs onbetrouwbare commissarissen, of is er iets anders aan de hand?

Aan de hand van een parabel over het jonge, enthousiaste RvC-lid Thomas laat Engbers zien waar het misgaat: ambigue governance-regels zorgen ervoor dat de tienduizenden commissarissen in Nederland vaak zo druk zijn met elkaar, met het in stand houden van goede relaties en met het voldoen aan procedures en regels, dat ze nauwelijks toekomen aan kritische reflectie op strategische en maatschappelijke uitdagingen.

Met dit boek geeft Marilieke Engbers inzicht in de complexiteit van het samen toezichthouden binnen RvC’s en raden van toezicht en wil ze een gesprek op gang brengen over de onmogelijkheid daarvan. Het is een pleidooi voor een menselijker toezicht, opdat commissarissen zich volledig kunnen richten op de zaken die er werkelijk toe doen.

Specificaties

ISBN13:9789047015024
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:192
Druk:1
Verschijningsdatum:25-11-2021
Hoofdrubriek:Organisatiekunde
ISSN:
Jongbloed:Aandeelhouders

Expertrecensies (1)

recensie
Onder commissarissen - Verplichte kost
Christel Deckers | 1 februari 2022
Vaak wordt gesteld dat eindverantwoordelijken in organisaties, zoals bestuurders en ook toezichthouders, te weinig verstand hebben van nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld artificial intelligence (AI) en wat je er allemaal mee kan. Zodoende kan het zijn dat je organisatie kansen mist en risico’s onvoldoende tijdig in het vizier heeft.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Interviews en artikelen (2)

podcast
In de boardroom wordt heel veel niet gezegd
Karin de Zwaan 9 juni 2022 Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering en in 2020 promoveerde Marilieke Engbers op het onderwerp ‘hoe het ongezegde de strategische besluitvorming in RvC’s beïnvloedt’. Een spannend onderwerp waarover ze ook haar boek Onder commissarissen schreef. Dat boek haalde dit jaar de shortlist voor het Managementboek van het Jaar.
interview
Commissaris staat voor onmogelijke opgave
Ronald Buitenhuis 22 december 2021 De huidige governance codes suggereren dat toezicht houden ‘do-able’ is. Als je maar de regels volgt en best practices uitvoert. Maar het takenpakket voor de commissaris dijt alleen maar uit, zegt Marilieke Engbers in Onder commissarissen.

Over Marilieke Engbers

Marilieke Engbers (1969) heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering. Ze verdedigde haar dissertatie op 14 oktober 2020 over “hoe het ongezegde de strategische besluitvorming in RvC's beïnvloedt” op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze combineert het doceren over strategie realisatie voor de controllersopleiding van de Vrije Universiteit met het spreken over het ongezegde, paradigmaconflicten en besluitvorming, governance en ethiek, en kracht en tegenkracht met advieswerk over effectiviteit van de boardroom, zelfevaluaties, strategie en leiderschap. Op basis van haar promotieonderzoek en haar consulting werk heeft Marilieke een methode ontwikkeld die de besluitvorming en de spreekcultuur in de boardroom verbetert. Als mededirecteur van het Research Center for Board and Leadership development focust ze zich op het wetenschappelijk onderzoeken van besluitvorming in de boardroom en ‘de praktijk van corporate governance’. Tijdens haar promotie kreeg Marilieke van de Autoriteit Woningcorporaties de opdracht om te onderzoeken hoe commissarissen de risico's bij langzittende bestuurders monitoren. Ze publiceerde in 2019 het Nederlandse rapport 'Kracht en Tegenkracht'. In December 2021 publiceerde ze het boek 'Onder Commissarissen', hoe het ongezegde de besluitvorming in de boardroom beïnvloedt samen met de uitgeverij Business Contact.

Andere boeken door Marilieke Engbers

Inhoudsopgave

Proloog 7

1. THOMAS EN DE DILEMMA’S VAN DE RVC 21
De dilemma’s van een RvC: paradigma’s en paradigmaverkleving 29
2. JAN-JAAP EN DE SPREEKCULTUUR 35
De spreekcultuur in de RvC 46
3. THOMAS EN HET ONGEZEGDE 57
Het ongezegde 77
4. KARIN EN DE ZELFEVALUATIE 85
De zelfevaluatie 94
5. KLAAS EN HET LUISTEREN NAAR HET ONGEZEGDE 101
Luisteren naar het ongezegde 113
6. LARA EN HET ZICHTBAAR MAKEN VAN HET ONGEZEGDE 121
Wat er eigenlijk besproken moet worden 142
7. ERWIN EN DE UITBARSTING 147
Conflicten en defensiviteit 159
8. NASPEL 163

Epiloog 169
Dankbetuiging 179
Extra literatuur 183
Eindnoten 185

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Onder commissarissen