In mijn dagelijkse praktijk heb ik veel te maken met ondernemers waar de bank het krediet heeft opgezegd en dreigt met het uitoefenen van haar pandrecht of met leveranciers die dreigen met de aanvraag van het faillissement als er niet snel betaald wordt. De fiscus houdt zich i.v.m. Corona tijdelijk rustig, maar de verplichting tot betalen blijft bestaan. Wat gaat er zo meteen gebeuren als de steunmaatregelen stoppen? Gaat uw onderneming dan nog jaren gebukt onder een zware Corona schuldenlast?
Het is in al deze situaties zoeken naar oplossingen en nieuwe strategieën bedenken. Veel zaken hangen met elkaar samen, zoals bijvoorbeeld een bankkrediet, een fiscale schuld en een privé borgstelling. Een ondernemer wordt in geval van (dreigende) insolventie van alle kanten geraakt. De vraag is dan welke mogelijkheden er zijn. Ik heb de zes mogelijkheden in mijn boek beschreven opdat u na het lezen tot een gerichte oplossing kunt komen.
Kies de juiste strategie
Er gaan bedrijven onnodig failliet. Bijvoorbeeld omdat ze onvoorbereid in surseance gaan en kort daarop failliet worden verklaard. Als er dan geen doorstartplan is, dan gaat de onderneming vaak verloren. Het gaat erom dat een ondernemer de saneringsmogelijkheden kent en op basis daarvan een aanpak kiest. Achterin mijn boek heb ik een matrix opgenomen om een helder inzicht te geven welke partijen (schuldeisers en personeel) worden geraakt. Vaak is de bank- en de belastingschuld het grootste probleem, het is dan van belang om te weten wat de positie van de bank en de fiscus is. Een bank zit in de regel helemaal niet te wachten op een faillissement. Maar voor welk bedrag neemt zij afscheid? En dient er dan ook rekening gehouden te worden met de fiscus?
De nieuwe wet WHOA
Ik heb in de afgelopen twee jaar ca. 20 ronde tafels voorgezeten van curatoren en bankiers van bijzonder beheer waar gediscussieerd werd over de nieuwe wetsvoorstellen zoals de pre-pack en de WHOA. Ik heb nog net de laatste wijzigingen van de WHOA kunnen opnemen in mijn boek, de WHOA is per 1 januari in werking getreden.
Mijn drijfveer
Ik zit in mijn Troisième Age, ik streef mijn passie na en ik wil ertoe doen. Ik wil graag mijn kennis delen. Ik heb het boek tijdens Corona geschreven en daar al mijn kennis en ervaring in verwerkt. Het is geen juridisch boek, maar een boek voor ondernemers. Ik hoop dat de lezer voldoende kennis opdoet om de verschillende doorstartmogelijkheden te (her)kennen. Ik hoop ook dat het rust brengt bij ondernemers en dat zij het speelveld van insolventie beter overzien en de gang van zaken beter begrijpen.
Kennis en ervaring
Ik doe al geruime tijd insolventiezaken, dat is het verkopen van bedrijven in moeilijkheden en het begeleiden van doorstarts. Ik heb meerdere bedrijven gestart en verkocht en tijdens de 1e lockdown heb ik restaurant De Zilte Zoen in Bergen aan Zee doorgestart. Daarnaast werk ik veel voor de bijzonder beheer afdeling van banken om faillissementen te voorkomen en heb ik bedrijven geliquideerd i.o.v. curatoren. Ik ken hierdoor de verschillende kanten rondom het faillissement. Niet als curator of jurist, maar als adviseur en ondernemer. En zo heb ik mijn boek ook geschreven. Het is weliswaar geen lichte kost, maar bevat wel de kennis die een ondernemer vandaag de dag kan helpen. En, niet onbelangrijk, het is in twee avonden te lezen.
Over Robbert Peek
Robbert Peek is intensief betrokken geweest bij de nieuwe faillissementswetgeving, de Wet Continuïteit Ondernemingen (WCO) die ervoor zorgt dat ondernemingen meer reorganisatiemogelijkheden krijgen buiten faillissement. Robbert was onder andere voorzitter van de TWA Ronde Tafels voor curatoren en bankiers van de afdeling bijzonder beheer over de pre-pack en de WHOA.