Bij de research voor Hoe krijg je altijd gelijk? vroeg ik me af of je ook je eigen brein kunt beïnvloeden en wat de effecten daarvan zouden kunnen zijn. Verder onderzoek leerde dat dit inderdaad kan en dat de gevolgen soms uitermate verrassend zijn.
Ons brein verwerkt alles wat we zien, horen, voelen, etc. en al die informatie wordt gebruikt om de rest van ons lichaam aan te sturen. Alles wat met overleven, groei en voortplanten te maken heeft, krijgt daarbij vaak onbewust prioriteit. Een bezoek aan de snackbar bijvoorbeeld valt ons daarom veel gemakkelijker dan een bezoek aan de sportschool. Het opmerkelijke is dat bij al die input die ons brein bereikt onze hersens geen onderscheid tussen wat je als feiten kunt beschouwen en wat we dénken dat realiteit is. Zo is het bekend dat placebo medicijnen vaak net zo goed werken als medicijnen, die wel werkzame bestanddelen bevatten. Onze overtuigingen hebben een vergaand effect op onze gezondheid, op wat we voelen en doen en dat gaat vaak veel verder dan het placebo-effect.
Als je er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat er om de hoek van de volgende straat een bloeddorstige leeuw op je staat te wachten - terwijl die kans in ons land toch niet zo heel groot is - dan maakt je brein stresshormonen aan die ervoor zorgen dat je sneller gaat ademen, zodat er meer zuurstof in je bloed komt. Ook gaat je hart sneller kloppen: het wil dat zuurstofrijke bloed zo snel mogelijk naar je spieren pompen; de bekende vecht- of vluchtreactie. Het opmerkelijke is echter dat het omgekeerde ook werkt. Als je last hebt van stress, kun je met een speciale ademhalingstechniek je hart langzamer laten kloppen. Je hersenen gaan er daardoor van uit dat er dus niks aan de hand is en je stressgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Er blijken veel van dit soort verrassende life hacks te bestaan. Nog een paar willekeurige voorbeelden: Als je gelukkig bent, kunnen de mensen dat vaak aan je zien. Als je omgekeerd een glimlach nabootst, blijken je hersenen net als bij een echte glimlach serotonine te produceren, een stofje waardoor je je gelukkiger voelt en je bovendien een positievere kijk krijgt op de wereld om je heen. En wist je dat je fysieke activiteiten - of het nu gaat om gitaarspelen of voetballen - ook in een luie stoel mentaal kunt oefenen, met als effect dat je vaardigheden net zo goed toenemen als met daadwerkelijke oefeningen het geval zou zijn?
Ik heb een 50-tal van dit soort opmerkelijke - maar wel wetenschappelijk onderbouwde - life hacks verzameld; psychologische en andere ontdekkingen die je een supergeheugen geven, je energieker maken, je immuunsysteem versterken, je meer zelfvertrouwen geven, je gelukkiger maken en nog veel meer!
Over Leo Pot
Leo Pot is succesvol manager en cultuurondernemer. Eerder schreef hij de enthousiast ontvangen managementboeken 'Hoe pak je een oen zijn poen?' over het gebruik van psychologie in marketing en sales en 'Hoe krijg je altijd gelijk?' met 49 psychologische inzichten (die je misschien toch maar niet moet gebruiken…). Verder zijn van zijn hand: 'Hack je brein' en 'Lulkoek'.