Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De sjamaan en de manager - Elf oerprincipes van leiderschap

Sven Goedbloed deelt in ‘De sjamaan en de manager’ elf principes van natuurlijk leiderschap die hij ontdekte tijdens zijn persoonlijke zoektocht in het sjamanisme en die hij graag had gekend toen hij consultant was. In zijn preview vertelt hij over zijn boek.

Sven Goedbloed | 3 juli 2023 | 3-4 minuten leestijd

De wereld van leiderschap wordt gedomineerd door een actieve mannelijke benadering. Die is zo vanzelfsprekend dat we niet meer zien dat we structureel gebruik maken van maar de helft van onze vermogens. Een ideale leider van nu is intelligent, gefocust, daadkrachtig, adequaat en richt zich op zinnige zaken. Met dit pakket aan kwaliteiten zou een leider zeer welkom zijn in onze huidige organisaties. Bij de oervolkeren zou een dergelijke leider echter met enige achterdocht benaderd worden. Een leider die alleen gebruik maakt van mannelijke vermogens is namelijk uit balans en brengt uiteindelijk de stam in gevaar.

Balans

Mijn boek De sjamaan en de manager gaat over de balans tussen mannelijke en vrouwelijke krachten in leiderschap. Tijdens de meer dan twintig jaar als leiderschapsexpert in organisaties heb ik met bewondering gekeken naar ‘de manager’, het vermogen van de mens om het leven beet te pakken en naar de hand te zetten. Als consultant kom je op de plekken waar het minder goed loopt en zelfs daar is het ongelooflijk wat mensen met elkaar voor elkaar krijgen. Toch vond ik in de bijzondere wereld van management niet de voldoening die ik zocht in mijn leven. Ik miste essentiële elementen zoals wijsheid, echtheid, natuur, liefde en oprechte humor. Deze heb ik gevonden in het sjamanisme, in de wijsheid van onze verre voorouders die gebaseerd is op natuurprincipes.

Vissenkom

In deze wereld buiten de ‘vissenkom’ van het management heb ik zoveel ontdekt dat relevant is voor leiders dat ik me genoodzaakt voelde om mijn inzichten te delen in een bondig boek, zodat anderen van mijn leerweg kunnen profiteren. Een boek over elf oerprincipes van natuurlijk leiderschap die managers van sjamanen kunnen leren. Principes die onnodig energieverlies voorkomen en die leiden tot een vitale en uitgebalanceerde stijl van leidinggeven. Ik ga hieronder kort in op 4 principes.

Vrouwelijk

Voor balans hebben we naast de actieve mannelijke kracht ook de inactieve vrouwelijke kracht nodig. Het hele leven bestaat namelijk uit de dans tussen deze twee oerkrachten. Het mannelijke benadert het leven actief, het vrouwelijke durft het leven los te laten. Beide krachten leven in iedereen. Ze zijn even natuurlijk als een inademing en een uitademing. In mijn boek beschrijf ik de magie die je oproept als je als leider vanuit een ontspannen vertrouwen de koers uitzet. 

Ordening

Het is makkelijk om vertrouwen te hebben als de zaak ‘in orde’ is. Als de juiste personen op de plek staan waar ze het meest bijdragen aan het systeem én het meest ontvangen uit het systeem. Veel organisaties verliezen onnodig energie in gevechten in de hiërarchie omdat leiders geen weet hebben van ordening en de verkeerde plek kiezen. In menselijke systemen leidt dat tot gedoe, in de natuur kan het dodelijk zijn.

Dood

In de natuur wordt de dood overigens met grote nuchterheid tegemoet getreden. Het is het einde van niet-levensvatbare systemen. Veel managers verliezen energie in het overeind houden van systemen die aan hun eind moeten worden gebracht. Doordat ze een moeilijke verhouding met de dood hebben worden stervensprocessen in organisaties onnodig verlengd. Dat lijkt ‘lief’ maar is niet ‘liefdevol’.

Liefdevol

Leiderschap in het sjamanisme is liefdevol, het is gericht op waarheid. Veel leiders kennen het verschil niet tussen ‘echt’ en ‘waar’ en worden daarmee afgeleid door het menselijk drama in organisaties. Het is bijvoorbeeld ‘echt’ zo dat een team door een verandering in angst en onzekerheid terecht kan komen. Ze kunnen dan ‘echte’ weerstand ervaren. Het hoeft echter niet ‘waar’ te zijn dat ze het meest gediend zijn met het behoud van de oude situatie. 

De manager kan van de sjamaan leren om te sturen op waarheid en wijsheid.

Over Sven Goedbloed

Sven goedbloed heeft een bloeiende carrière als interventionist en managementconsultant verlaten op zoek naar diepgang. Deze heeft hij gevonden in de wereld van het sjamanisme in de wijsheid van oervolkeren. Met zijn organisatie In the Heart of Change maakt hij sjamanistische methodes en wijsheid toegankelijk voor leiders.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden