Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Lammert Kamphuis

‘Je hoeft niet overal een mening over te hebben’

Wat is dat toch, dat mensen zich zo vast houden aan hun eigen gelijk met vaak veel verbaal en soms zelfs fysiek geweld, en dat die ontwikkeling alleen maar toeneemt? Filosoof, spreker en schrijver Lammert Kamphuis is te gast in De Boekenpraktijk om ons te leren minder rechtlijnig te denken. 

Karin de Zwaan | Karin de Zwaan | 11 januari 2024 | 2-3 minuten leestijd

Lammert schrijft over perspectivische lenigheid in zijn laatste boek Verslaafd aan ons eigen gelijk. In gesprek met host Willem van Leeuwen heeft Lammert aan dat er ook echt een biologische component in zit: ‘Wetenschappers hebben vrij recent ontdekt dat als we als mens iets horen of lezen wat onze eigen ideeën bevestigt dan komt een shot dopamine vrij in ons brein. We voelen ons dus echt fysiek lekkerder als we iemand dingen horen zeggen waar we het mee eens zijn.’

Maar als we alleen naar ons eigen gelijk luisteren komen we in de wereld niet verder dus pleit Lammert er voor om perspectivistische lenigheid op te bouwen. Deze vaardigheid stelt ons in staat ons te verplaatsen in andere perspectieven dan de onze. In zijn boek geft Lammert daarvoor verschillende oefeningen. Waarvan er een is die je waarschijnlijk al ooit gedaan hebt: de omdraaioefening. Want bijna alle kinderen spelen het spelletje omgekeerde wereld. Ze lopen dan bijvoorbeeld naar hun ouders toe en roepen ‘jullie zijn stom’ en laten dat meteen volgen door de uitroep ‘omgekeerde wereld!’ Zonder dat ze het weten stappen zie hiermee in de traditie van d sceptici, een filosofische school uit Griekenland. Zij adviseerden hun leerlingen expliciet hun overtuigingen 180 graden om te draaien en vervolgens serieuze argumenten te zoeken voor het tegenovergestelde oordeel.

Luister de aflevering en ontdek meer redenen om eens van perspectief te wisselen. Dat doe je op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal  stellingen voor. De stellingen voor Lammert zijn:

  1. De toenemende polarisatie in ons land waarbij we bijna niet meer in dialoog gaan wordt veroorzaakt door media en politiek;
  2. Zelfreflectie is een illusie. Ons brein heeft nou eenmaal te veel ingebouwde mindfuckers hiervoor;
  3. Elke perspectiefwisseling betreft training op bewustzijnsniveau, terwijl de kiem van onze angst om de ander te begrijpen in het onbewuste zit en dus leidt dit niet tot duurzame lenigheid van onze geest.

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden