De jury is zo'n 100 titels verder en bijna halverwege de expeditie die moet leiden tot de verkiezing van het Managementboek van het Jaar. Tekent er zich al een lijstje kanshebbers af? Mwah, niet echt. Er zijn prima boeken langsgekomen, maar daar was er niet een bij waar we allemaal even blij van werden.
Jurylid Nico Jong treedt regelmatig op als recensent voor Managementboek Magazine en heeft een goed overzicht van het aanbod door de jaren heen. Tot nu vindt hij het allemaal niet echt opwindend wat hij ziet. In het dagelijks leven is hij senior adviseur Communicatieonderzoek bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eerder was hij hoofd Communicatie van de Koninklijke Landmacht.
Om de gedachte te bepalen: een boek waar Nico echt enthousiast van wordt is Reinventing organizations van Frederic Laloux. ‘Een prachtig boek over veranderende paradigma’s en bijbehorende organisatiemodellen.’ Maar dat mag niet meedingen, hij omdat het oorspronkelijk in het Engels is verschenen.
Wat Nico bezig houdt, ook vanuit zijn vijfentwintig jaar ervaring in het communicatievak, is de vraag of we wel voldoende beseffen hoeveel complexiteit er om ons heen is en wat dat betekent? Hoe kunnen we met complexiteit omgaan? Wat voor interventies en instrumenten zijn er die we kunnen gebruiken? Zelf werkt Nico al een aantal jaren met het gedachtengoed van Wim van Dinten. Dat vindt hij interessant vanwege de aandacht voor oriëntaties als bril waarmee we naar de wereld kijken. Meer recent kwam hij in aanraking met Dave Snowden die het Cynefin Framework ontwikkelde. ‘Als denkraam helpt dat doorzien wat voor situatie cq context er aan de orde is: eenvoudig, gecompliceerd, complex of chaotisch?’
Het traditionele instrumentarium waarmee we situaties te lijf gaan wordt steeds minder effectief. In de praktijk leidt dat eigenlijk alleen maar tot meer van hetzelfde, constateert Nico Jong. Vandaar dat hij op zoek is naar auteurs met vernieuwende inzichten die ons verder richting toekomst kunnen helpen. In zijn werk als jurylid moet hij die nog tegenkomen, dit jaar.
Over Pierre Spaninks
Pierre Spaninks (Eindhoven, 1955) was tot zijn pensionering in 2021 zelfstandig professional in journalistiek en communicatie. Hij kreeg landelijk bekendheid als ZZP-expert. Voordien had hij gewerkt in het hoger onderwijs en de consultancy. Hij studeerde Tekstwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en volgde op Harvard het Senior Manager in Government Program. Tegenwoordig legt hij zich toe op de Egyptologie.