De beloning van een geslaagde publicatie is natuurlijk enorm. Het eerste boek is een persoonlijke triomf. Het boek kan een visitekaartje zijn. Of een vastlegging van ervaring en deskundigheid. Sommige auteurs kunnen er hun werk van maken in de adviespraktijk. Denk aan auteurs als Menno Lanting, Jos Burgers en Ben Tiggelaar. Dit is een selecte groep die al enige malen hebben laten zien mooie verhalen te kunnen vertellen. Ze zijn niet alleen graag gelezen schrijvers maar ook veelgevraagde sprekers.
Verhalen vertellen is van alle tijden. Goede verhalen staan in boeken, zijn de basis van grote toneelstukken en kassuccessen in de bioscoop. Van stripboeken en grote games. Verhalen kun je leren bedenken en op te schrijven. In de serie Schrijfbibliotheek geeft uitgeverij Atlas Contact een reeks boeken uit die een beginnend, maar ook geoefend, schrijver bij de hand neemt.
Verhalen volgen, al duizenden jaren lang, hetzelfde patroon, zo laat Mieke Bouma zien in haar boek Storytelling in 12 stappen Op reis met de held. Storytelling is het marketing modewoord voor verhalen vertellen. Elk groot verhaal kent een held. En die held maakt een reis mee: hij gaat op avontuur, er is weerstand, hij ontdekt een nieuwe wereld, er is een crisis, vaak wat tegenslag en wederopstanding en tot slot: succes! Dit zijn een aantal van de ingrediënten die in een groot verhaal staan. U herkent al gauw het script van de helden in Star Wars. Het kan ook de klant zijn uit de paarse krokodil die na omzwerving eindelijk geholpen wordt en tevreden naar huis kan.
Zo, dat is de blauwdruk. Veel gerubriceerde en onderbouwde schrijftips in De wil en de weg Over het schrijven van romans en verhalen van Jan Brokken. Zelf is Brokken romanschrijver, journalist en docent. Thema’s als structurering, werkmethoden, het schrappen, seks en het vastlopen passeren de revue. Maar ook het gebruik van de komma, de eerste en de laatste zin. Veel voorbeelden haalt Brokken uit de (wereld)literatuur. De beschreven technieken zijn echter ook onontbeerlijk voor de potentiële managementboek schrijver.
Onlangs verscheen van zijn hand de roman De Kozakkentuin over de relatie van Alexander van Wrangel en de schrijver Fjodor Dostojevski tijdens diens verplichte verblijf in ballingschap in Siberië.
Schrijven is hard werken. Het vereist een stevig schrijfritme. Vastzitten en weer loskomen. Met maar een hele kleine kans op succes. In het mooie boek Over leven en schrijven van Stephen King beschrijft hij zijn biografie. Over ploeteren en bijbaantjes, tot het succes van het boek Carrie hem een gevierd schrijver maakt. Als suspense schrijver van romans en filmscripts staan onder andere The Shining, Insomnia, The Green Mile en The Dome op zijn naam. Maar het was jarenlang sappelen om deze droom waar te maken. Over leven en schrijven gaat ook over schrijftechniek, research, het opbouwen en vasthouden van schrijfritme en de belangrijke vaak onderschatte rol van de redacteur: ‘De redacteur heeft altijd gelijk.’
Ook dit verhaal heeft een crisis: in 1999 wordt King tijdens een wandeling van de weggereden. Zwaar gewond belandt hij in een ziekenhuis en een langdurige periode van revalidatie volgt. De discipline en het ritme van het schrijven helpt hem er uiteindelijk bovenop.
Tot slot, om wat zaken dagelijks onder de knie te krijgen, raad ik de 365 oefeningen uit Het grote-schrijf-doe-boek aan van Louis Stiller. Zie het als een stevig ingebonden scheurkalender die je elke dag van het jaar kunt starten. Schrijftips en oefeningen voor elke dag. Vanaf vandaag!
Als u begonnen bent of dit jaar plannen hebt een boek te gaan schrijven: veel plezier bij de start en succes met het volhouden.
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.