Zelfbewustzijn, zelfkennis, talentontwikkeling - allemaal zaken die je op eindeloos veel manieren kunt opdoen, ontdekken en versterken. Via coaching, opleiding, therapie en natuurlijk via boeken. Maar kan dat ook online? Wat kun je van de grenzeloze mogelijkheden die internet biedt inzetten voor juist persoonlijke ontwikkeling en alles wat daarmee samenhangt?
Dat vroeg ik me tien jaar geleden ook al af toen ik het ene na het andere coachingsgesprek voerde in mijn Amsterdamse praktijk. Af en toe gaf ik er schrijfopdrachten bij, om de zaken concreet op papier te krijgen, maar ook omdat ik wist wat schrijven met je kon doen. Dat wist ik niet alleen als neerlandica, schrijfster en interviewster, maar ook omdat ik eens met Interapy had meegelopen. Dat is psychotherapie via internet waarin van alles gebeurt, maar waar ook schrijfopdrachten worden gegeven.
Schrijven over jezelf, over gebeurtenissen in je leven en bijbehorende emoties en ontwikkelingen is een gecompliceerde bezigheid. Je denkt na, gaat soms terug in de tijd, ziet beelden. Je zoekt naar woorden en zinnen en de pen neemt het van je over. Op de ene zin volgt de andere en voor je het weet staat het hele verhaal op papier. En heb je het gevoel dat de dingen weer hebt meegemaakt, beter en scherper ziet en heb je bijvoorbeeld ook een verklaring gevonden waarom je toch altijd diezelfde dingen doet, die je eigenlijk anders zou willen doen.
Wat zou er gebeuren als ik niet meer met die mensen zou praten, en ze alleen zou laten schrijven? Als kortom het hele coachingsproces via email zou verlopen? Ik nam de proef op de som en bood de mogelijkheid aan. Via internet, uiteraard. Ik wilde het meteen goed doen en ieder persoonlijk contact uitsluiten. Dat deden we per slot van rekening voor zoveel andere zaken ook: dingen aanschaffen, vakanties boeken, jezelf presenteren zoals via LinkedIn. We spreken 2006… we waren nog niet zo fanatiek aan het Facebooken en Twitter bestond nog niet.
Ik noemde het online coaching en vertelde iedereen om me heen wat ik van plan was. Al snel meldden zich de eerste cliënten en ik nodigde hen uit te schrijven, vrijuit. Na het lezen van hun, uiteraard zeer verschillende, verhalen stelde ik er vragen over. Ik vroeg door, zoals dat zo onelegant heet. Nu had ik tijdens mijn opleidingen en voorbereiding op de eerdergenoemde praktijk wel besloten dat ik puur cliëntgericht zou werken en dat mijn persoon en verhaal er niet toe deed. Ben je toch altijd wel nogal aanwezig in het persoonlijke gesprek, via internet kun je jezelf er volkomen ‘uitknippen’. Abstinent zijn, zoals Freud dat ook ambieerde.
Wat betekent dat? Dat alles om de cliënt en diens verhaal draait. De interpretaties, aannames en overtuigingen van de coach doen er niet toe, en al helemaal niet diens eigen ervaringen. Ook modellen, instrumenten, stappenplannen die door anderen bedacht zijn, doen niet ter zake. Van belang is dat de eigen mechanismen, zoals de cliënt die in zich heeft, weer actief en functioneel zijn. Schrijven is een geconcentreerde vorm van zelfonderzoek om die te kunnen vinden en te formuleren hoe een en ander eruit komt te zien. Maar het is ook een manier om zaken te benoemen, er een betekenis aan te geven en emoties te verwerken.
Het ging snel en goed en ik onderzocht wat er precies gebeurde in die schrijftrajecten. Al na een paar dagen boekten mensen voor zichzelf resultaat, kwam er helderheid en nieuwe energie. Wat gebeurde hier precies? Nu, ongeveer tien jaar verder, weet ik dat nog niet helemaal precies, maar staat er wel een methodiek die niet alleen door professionals kan worden uitgevoerd, maar ook tussen familie, vrienden en collega’s onderling. Volwassen mensen die in het moderne leven te maken hebben met gecompliceerde vragen kunnen nu de vierfasenmethodiek van Mindful Analysis inzetten. Hoe? Dat staat allemaal in het boek beschreven, compleet met voorbeelden en theoretische achtergronden.
Drs. Mirjam Windrich studeerde Nederlandse taal en letterkunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Na gewerkt te hebben in de boekhandel en uitgeverij en aan de universiteit, richtte zij haar eigen coachings- en therapiepraktijk op. Ze is pionier op het gebied van online coaching een verzorgt daarover workshops en opleidingen. Ze is de auteur van Schrijf je vrij en verschillende andere boeken.