Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

No-nonsense coaching - Hoe word je een lenige coach?

Yoga… dat is toch vooral niks doen? Lekker op een matje zitten te ontspannen…? Dat dacht ik vroeger echt. Toen ik nog niet aan yoga deed.

Anne de Jong | 2 januari 2017 | 2-3 minuten leestijd

Naar schatting doen 700.000 Nederlanders inmiddels aan yoga en sinds kort ben ik daar één van. Nu weet ik iets wat ik vroeger niet wist: door ontspannen oefening word je leniger en sterker.

De overeenkomsten met coaching vallen me op. Ook als coach word je sterk door ontspannen van de ene houding in de andere over te gaan. Ik noem dat ‘lenig luisteren’.

Er zijn gelukkig wel wat minder posities in coaching dan in yoga. Oefen ermee door je af en toe bewust te worden welke positie je inneemt. Voel je dat je gefixeerd raakt in één positie, neem dan een andere.

Dit zijn de coach-posities:

De ik-positie

Onder het luisteren naar je coachee zoom je in op je eigen gevoelens. Je let op wat de coachee met jou doet, je observeert wat er in jouw lichaam gebeurt.

Deze coach-houding heb je nodig om echte empathie te ervaren en je coachee te laten voelen dat je meeleeft, dat je hoort wat ze zegt.

Positie Ik is ook essentieel bij het (respectvol) confronteren. Als een coachee jou een onprettig gevoel bezorgt, dan zal hij dat ook op het werk doen. Hoe komt hij binnen, hoe groet hij je, is er iets in zijn gedrag dat jou tegen de haren instrijkt?

Confronteer hem met jouw gevoel: ‘Ik schrik ervan als je binnenkomt en meteen kritiek hebt op de inrichting van mijn kamer. Heb je dat vaker, dat mensen van je schrikken?’ Daarop kun je verder coachen.

Fixatie positie IK: Onzeker raken, je afvragen of de coachee gelijk heeft. ‘Hoe zou jij deze kamer dan inrichten?’ Als je eigen ‘verhaal’ op de voorgrond gaat staan, kun je niet meer goed coachen.

De ander-positie:

Zoom in op je coachee, kruip onder haar huid, in haar hoofd. Wees nieuwsgierig en vraag uit, probeer erachter te komen wat ze voelt, wat ze denkt, hoe het voor haar werkt. Zet je eigen normen, waarden en gedachten even opzij om je in te leven.

Fixatie positie ANDER: Je kunt ook te veel meegaan in het verhaal van je coachee, te sterk meevoelen, of verloren raken in de details van haar verhaal. Ook dan kun je niet meer goed coachen. Je cliënten zijn juist op zoek naar iemand die wat meer afstand kan houden.

De helikopter-positie:

Hier zoom je uit. Je hangt als het ware boven het gesprek en registreert wat jullie allebei zeggen, hoe jullie op elkaar reageren. Waar gaat het gesprek over, hoe loopt het proces en wat zijn jullie samen aan het doen? Zo kan het je bijvoorbeeld opvallen dat de coachee zich hulpeloos voordoet en dat de coach (jij dus) steeds harder gaat werken om een goede oplossing te verzinnen.

Fixatie positie helikopter: verstarring in de helikopter-positie betekent dat je je gevoel uitschakelt. Het proces is belangrijker geworden dan het contact.

Adem rustig in en uit, strek je coach-spieren, en neem een andere positie in!

Anne de Jong is coach, trainer en psycholoog en oprichter en mede-eigenaar van Coach020, aanbieder van praktische en erkende coachopleidingen, coaching en maatwerktrajecten. Ze is de auteur van No-nonsense coaching.

Over Anne de Jong

Anne is eigenaar en oprichter van opleidingsinstituut NONONS, en heeft meer dan 20 jaar ervaring als psycholoog, coach en trainer. Na haar studie psychologie deed ze meerdere vervolgopleidingen. Onder meer executive coaching, Voice Dialogue, ACT, systemisch werk, Transactionele Analyse en EMDR.

Anne is scherp, confronterend en warm. Ze heeft een buitengewone fascinatie voor de psyche van de mens en het coachvak. Anne haalt haar inspiratie uit de meest dagelijkse situaties: het omgaan met haar kinderen, gesprekken met coaches, mensen op straat en gesprekken met vrienden. Maar ook uit films, yogalessen, cursussen en de krant.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden