Dat het ongelofelijk moeilijk is om uitstelgedrag helemaal uit je systeem krijgen, was me al eerder duidelijk geworden. Zowel in mijn klantenkring als privéomgeving kom ik regelmatig mensen tegen die dingen voor zich uitschuiven, terwijl ze weten dat het extra stress, kosten of tijdverlies bezorgt. De enthousiaste reacties uit mijn omgeving – ‘O, dat is echt een boek voor mij/mijn man/moeder/manager’- sterkten mij in het idee dat er nog wel ruimte was voor een goed boek over dit type gedrag.
Mensen maken in hun gedrag voortdurend de afweging, bewust of onbewust: wat kost iets me en wat levert het me op? Bij uitstelgedrag is dat niet anders: het kost je wat, maar brengt je ook iets. Vaak is dat laatste een soort kunstmatige (tijdelijke) rust, of simpelweg het genoegen om je even niet met een vervelend onderwerp bezig te houden. Zelfs al wil je er vanaf, dan is het nog lastig om het antwoord te vinden op de vraag: ‘Hoe dan?’.
Achtbaan
In een salestraining heb ik ooit geleerd dat mensen alleen foto’s kopen waar ze zelf op staan. Dat geldt in de letterlijke zin voor de foto’s bij de achtbaan in het pretpark. In figuurlijke zin geldt het zowel voor offertes als voor boeken: mensen kopen pas iets als ze zichzelf erin herkennen. Om die reden heb ik in ‘Vandaag begin ik echt’ de uitsteller een menselijk gezicht willen geven, door tussen de hoofdstukken door interviews te plaatsen met ervaringsdeskundigen.
Dat is niet altijd de uitsteller zelf; het zijn ook mensen die vanuit hun professionele positie veel te maken krijgen met uitstelgedrag. Onder meer een voedingscoach, personal trainer, financieel planner en de narcosetandarts – met klanten die hun tandartsbezoek soms al veertig jaar hebben uitgesteld. Wat zien zij in de praktijk gebeuren? En welke tactieken of hulpmiddelen zetten zij in om dat uitstelgedrag van hun klanten te lijf te gaan?
De ene uitsteller is de andere niet. Het maakt verschil of je uitstelt voor de kick (lekker onder druk werken!) of omdat je hoopt dat een probleem zichzelf oplost. De vier types in het boek kennen dus ook elk hun eigen hulpmiddelen. Wat werkt juist wel, of juist niet bij dit type?
Kleine stapjes
De kunst is om de sleutel te vinden tot jouw eigen uitstelgedrag: de reden waarom je het doet vertelt je iets over de oplossing. Uitstelgedrag gaat immers niet over tijd, maar over emotie; het leren omgaan met bijvoorbeeld stress, verveling of angst. Je hebt zelfdiscipline nodig om iets te gaan doen waarvan je vooraf al weet dat het saai is, ingewikkeld of spannend. ‘Vandaag begin ik echt’ leert je om te gaan met deze uitdaging en jezelf hiertoe te zetten.
Uitstelgedrag beheersbaar krijgen gaat het beste door een mix van timemanagementtechnieken en gedragsverandering. Beide zijn een kwestie van kleine stapjes en lange adem; kijken naar jezelf, concreet worden, oefenen en nog eens oefenen.
Het is verleidelijk om, na het lezen van een boek als dit, over te gaan tot de orde van de dag. Uitdagingen bij de kop pakken is meestal niet een van de sterke kanten van een uitsteller. Juist de vertaling naar jouw persoonlijke praktijk laat de kans stijgen dat er ook echt iets gaat veranderen in je gedrag. De oefeningen uit het boek, die door middel van QR-codes te vinden zijn op de website van het boek (www.vandaagbeginikecht.com), dragen bij aan die vertaling.
Als teamtrainer slimmer werken en senior professional organizer begeleidt Karen Visser (1972) mensen die in hun werk met meer plezier productief willen zijn. Door goed te kijken naar iemands werkstijl en context geeft ze advies en ondersteuning voor een aanpak op maat.
Sinds 2009 werkt Karen voor een breed scala aan klanten uit bedrijfsleven en overheid. Wat ze gemeen hebben is hun behoefte aan meer tijd, resultaat en overzicht. Ze is de auteur van Vandaag begin ik echt.