Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Singletasken - Stop met multitasken. Doe één ding tegelijk

Wij leven in een wereld van apparaten met veel verschillende functies. De smartphone is eigenlijk een soort modern Zwitsers zakmes door het grote scala aan mogelijkheden.

Devora Zack | 14 januari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Wie had twintig jaar geleden kunnen bedenken dat er in een telefoon ook een camera, wekker, landkaart en zaklamp konden zitten – om maar een paar dingen te noemen. Het wordt door velen als een groot voordeel gezien dat de smartphone meerdere apparaten vervangt. Zijn er ook nadelen?

Denk maar eens mee. Je bent aan het einde gekomen van een zware dag; het is bedtijd. Het laatste dat je doet voordat je je ogen sluit is je wekker zetten voor de volgende ochtend. Terwijl je je telefoon pakt om de wekkerfunctie te gebruiken, zie je dat je onverwachts drie berichten hebt gekregen, waardoor je niet kunt slapen. Elke slaapexpert waar dan ook ter wereld spoort ons aan om een vredige, stille en rustige sfeer te creëren voordat je gaat slapen, om zo soepel mogelijk naar dromenland te kunnen reizen. Weet je nog hoe je vroeger door het lezen van een mooi boek rustig indutte? Een ongeregelde mobiele telefoon is juist antikalmerend.

Vroeger zette ik mijn wekker uit door, tsja, gewoon mijn wekker uit te zetten. Toen ging ik over naar de wekker op mijn smartphone. Minder bagage op zakenreis! Maar nu begint mijn dag met een offensief aan tweets, sms’jes en whatsapps. En wat als ik midden in de nacht een blik op de tijd werp en per ongeluk een verontrustende post zie? Dan kun je nieuwe zoete dromen wel vergeten.

Zo ben ik ook mijn boodschappenlijst in de Notities-app in mijn telefoon gaan zetten. Hij is makkelijk te updaten en ik heb hem altijd bij me. Het nadeel? In de supermarkt kreeg ik ook telefoontjes en e-mails van klanten en zag ik berichten van Instagram. Bovendien liep ik vaak met gebogen hoofd door de gangpaden, turend naar het kleine schermpje.

Ik ben dankbaar voor computers. Redigeren is duizend keer makkelijker dan toen er nog geen tekstverwerkers waren. Aan de andere kant ben je nu maar een druk op de knop verwijderd van het verleidelijke internet. Dit doet me denken aan een strip in The New Yorker over een man die naar een pop-up-scherm op zijn computerscherm kijkt, waarop staat: ‘Het internet wil jouw productiviteit vernietigen,’ met maar een optie waar je op kunt klikken: ‘Altijd toestaan’.

Bij mijn presentaties heb ik de regel dat alle mobiele apparaten op stil moeten staan. Als er een bericht moet worden beantwoord, vraag ik mensen om dat buiten te doen, zodat er in onze gezamenlijke ruimte niet wordt gebeld of ge-sms’t. In de meeste gevallen leggen de deelnemers hun telefoon gewoon weg. Het is echt geweldig om in een sessie te zijn met soms wel honderd mensen, die zich allemaal concentreren op de mensen om hen heen en de discussie die zich recht voor hen afspeelt.

Tegelijkertijd is er altijd een onderdeel van mijn presentatie waaraan de deelnemers een actieve bijdrage moeten leveren, en deze onderdelen worden soms getimed. Het is dan makkelijk om de timer op mijn telefoon te gebruiken. Belangenconflict! Als ik de timer op mijn telefoon gebruik, heeft dat als onbedoeld bijeffect dat het mij weer verbindt met alles op mijn telefoon, waarvan het meeste niet aan de sessie gerelateerd is.

Gelukkig kan dit allemaal makkelijk worden opgelost. Ik heb een ouderwetse stopwatch opgezocht en die draag ik aan een koortje om mijn nek. Best wel gaaf.

Waarom gebruik je niet weer gewoon een echte wekker? Er zijn talloze hippe ontwerpen en kekke reisversies.

Schrijf je boodschappenlijst op papier of print de elektronische versie voordat je naar de winkel gaat.

Als je zorgvuldig werk moet doen op je computer, overweeg dan eens om offline te gaan en je echt op een document te concentreren.

Onze gedachten zijn maar al te gauw afgeleid. Functies scheiden helpt.

Devora Zack is strategisch consultant, executive coach en CEO van Only Connect Consulting. Ze is de auteur van Singletasken.

Over Devora Zack
Devora Zack is strategisch consultant, executive coach en CEO van Only Connect Consulting. Eerder schreef ze de boeken 'Networking for people who hate networking' (2010) en 'Managing for people who hate managing' (2012).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden