Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Tribe of mentors

Overbodig. Te gemakkelijk. Dat is mijn eerste reactie op het boek Tribe of mentors van Tim Ferriss. De opvolger van Tribe of Titans (verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel Fit, Rijk & Slim). Aan dat laatste boek is nog wat gedaan, in termen van volgorde, uitwerking, en duiding.

Bertrand Weegenaar | 29 augustus 2019 | 2-3 minuten leestijd

Tribe of mentors is samengesteld nadat Ferriss honderden van de mensen die hem in de afgelopen jaren geïnspireerd hebben een vragenlijst met elf vragen gestuurd heeft. Ruim honderd hebben geantwoord. Hun antwoorden staan in dit boek. En soms het mailtje met het antwoord dat er geen tijd is. Wat weer een mooi voorbeeld is, aldus Ferriss, op zijn vraag ‘Waar heb je in de afgelopen vijf jaar beter nee tegen leren zeggen?’ Nou tegen mensen die ik nauwelijks ken en verwachten dat ik hier tijd in ga stoppen!

Dus honderden pagina’s met korte bio’s en antwoorden op de vragen:

1. Welk boek of boeken heb je het vaakst aan mensen gegeven en waarom? Of noem maximaal drie boeken die van grote invloed zijn geweest op je leven?
2. Welke aanschaf van €100 of minder heeft je leven het meest beïnvloed?
3. Hoe heeft een mislukking, of vermeende mislukking, later toch een succes opgeleverd? Heb je in die zin een favoriete mislukking?
4. Als je ergens een gigantisch billboard zou neerzetten, met welke gewenste boodschap, wat zou er dan opstaan en waarom?
5. Wat is het beste of meest lonende investering die je ooit hebt gedaan?
6. Noem iets ongebruikelijks of absurds waar je gek op bent?
7. Welke nieuwe overtuiging, handelswijze of gewoonte heeft he leven in de afgelopen vijf jaar het meest verbeterd?
8. Welk advies over de ‘echte wereld’ zou je geven aan een slimme ambitieuze student? En welk advies zou hij/zij moeten negeren?
9.Wat zijn de slechtste tips die je hoort in je beroepsgroep of in je expertisegebied?
10.Waar heb je in de afgelopen vijf jaar beter nee tegen leren zeggen? Welk nieuw besef en/of welke nieuwe insteek heeft je daarbij geholpen?
11. Als je je overdonderd of afgeleid voelt, of tijdelijk je focus kwijt bent, wat doe je dan?

Als je van grasduinen houdt, of gewoon geïnspireerd wilt raken, tip ik Tim Ferriss zijn podcast  of Fit, rijk & slim. Daarin staan nog veel adviezen, hulpbronnen, of het hoofdstuk ‘Het ‘onmogelijke’ testen: zeventien vragen die mijn leven veranderden’. Geen van deze kennelijk belangrijke zeventien vragen vind je terug in de elf vragen die aan de wieg van Tribe of mentors staan.

Tribe of mentors levert heel weinig op. Ik ben een grote fan van de boeken en methoden die Ferriss zijn lezers (en luisteraars) aanreikt. The 4-hour Chef is een boek waarvan afstraalt dat er veel werk in gestoken is, en je er echt iets mee kunt. Mijn gok, Tim heeft maximaal 4 uur besteed om Tribe of mentors te editen.

Ok, één takeaway dan: de meeste mentoren antwoorden op de laatste vraag dat ze gaan mediteren, in hun dagboek gaan schrijven of gaan wandelen. En de Spotify list ‘Writing’ van Scott Belsky is de moeite waard om te focussen. Niet alleen tijdens het schrijven. En het boek Stil van Susan Cain (en haar TedTalk dat de inhoud van het boek kort weergeeft.) Maar was deze oogst een dag lezen waard?

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden