Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Maak de MATCH - Werken aan werk, met vallen en opstaan

Nog nooit was er een beter moment om van baan te veranderen dan nu. De arbeidsmarkt draait op volle toeren. De kerstvakantie bood baantwijfelaars, loopbaanavonturiers en werkzoekenden een mooi moment om van goede voornemens om te werk zoeken ook echt werk te maken.

Annett Keizer | 21 februari 2020 | 3-4 minuten leestijd

Voor wie dat nog steeds serieus van plan is, zijn februari en maart de beste maanden om te solliciteren. Dan draaien organisaties weer op volle sterke en verschijnen de meeste vacatures. Nu of nooit zou je dus zeggen. Wat maakt dan die geweldige ‘droombaan' zoeken toch zo lastig?

Zou jij jezelf op dit moment aannemen?
In de zoektocht naar de baan die echt bij je past, ben je zelf het grootste struikelblok! Ik heb honderden werkzoekenden gecoacht en gevraagd wat ze nou precies zochten in een baan. Acht van de tien hadden geen idee. Of ze hun talenten en drijfveren helder kunnen benoemen in een taal die organisaties snappen? Veel mensen antwoorden in algemeenheden of slaken diepe zuchten gevolgd door lange denkpauzes. Dat maakt hen slechte gesprekspartners op de arbeidsmarkt. Want, als je zelf niet goed weet wat je wilt en kunt vertellen wat je te bieden hebt, waarom zouden anderen dan de gok wagen om jou aan te nemen?

Huppelend op weg
In mijn boek Maak de MATCH gebruik ik een hinkelpad als metafoor om de lezer huppelend en hinkelend zijn loopbaanpad te laten verkennen. Net als hinkelen, voelt een baan zoeken vaak als balanceren op één been en soms is het goed om met twee benen stevig op de grond te staan voor een reality check. De realiteit is namelijk dat het niet alleen om jou draait in sollicitaties. Veel werkzoekenden zijn zo gefocust op hun eigen verhaal en wat ze zelf willen, wensen, weten en kunnen, dat ze vergeten aansluiting te zoeken bij wat organisaties nodig hebben. Wat zoekt een organisatie en waarom? Wat houdt mensen met wie je aan tafel zit bezig? Welke trends en ontwikkelingen spelen een rol? Hoe kan jij hier optimaal op aansluiten? Práát met de markt voordat je in het wilde weg gaat solliciteren. Op die manier ben je beter voorbereid en kun je een netwerk- of sollicitatiegesprek op niveau voeren.

‘Om eerlijk te zijn, vier van de vijf sollicitatiegesprekken zijn niet leuk of nuttig. Dat gaat dit boek veranderen.'

- Ingrid Thijssen, CEO Alliander en Topvrouw van het Jaar 2016

Stap voor stap
Natuurlijk begint het zoeken naar een nieuwe baan vragen als: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Toch blijven veel mensen hier veel te lang in hangen of slaan deze stap juist het liefst over. In de praktijk zie ik veel mensen die graag in hun comfort zone blijven zitten. Ze willen wel een andere baan, maar denken in doemscenario's, hebben last van faalangst of vermoeiend perfectionisme of houden vast aan verkeerde verwachtingen. In plaats van piekeren en (af)wachten is in beweging komen het beste wat je kunt doen. Onderzoek de arbeidsmarkt grondig en ga netwerkgesprekken voeren. Op die manier leer je jezelf steviger te positioneren en te presenteren. En ja, ook struikelen en verliezen horen daar nou eenmaal bij. Leer daarmee omgaan en je komt stap voor stap dichterbij je doel tot je op de juiste plek zit. De juiste match maken doe je dus in vijf stappen: van Meten naar Ambiëren, Toetsen en Concluderen tot Herpositioneren. En ben je niet tevreden? Dan speel je het spel nog een keer om op zoek te gaan naar een volgende baan.

Over Annett Keizer

Annett Keizer is communicatiecoach en –trainer. Ze helpt professionals en teams in organisaties hun communicatieve vaardigheden te versterken. Haar drijfveer is om meer begrip voor elkaar te creëren op de werkvloer, waardoor mensen effectiever en prettiger samenwerken en maximaal resultaat behalen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden