Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Liefdevol leidinggeven

Je bent manager of teamleider en je wilt precies de juiste keuzes maken in deze complexe en onzekere anderhalvemetersamenleving. Ga d’r maar aan staan. Je doet het nooit goed. Je moet richting geven én loslaten. Je moet zorgzaam zijn én ondertussen blijven presteren. Je moet met oplossingen komen, terwijl jij het ook niet weet.

Jacqueline Hospers | 4 juni 2020 | 2-3 minuten leestijd

Managers die ik spreek, worstelen daarmee. Ze zijn opgevoed om op alle vragen zo snel mogelijk een antwoord te hebben en met een oplossing te komen. Hups, klats, klaar: zo gaan we het doen. Bij redelijk eenvoudige problemen kan dat prima, maar dit doen ze ook vaak als het lastig wordt. Medewerkers verwachten duidelijkheid, die je vaak niet kan geven omdat de huidige situatie onduidelijk ís. Managers komen dan vaak toch zo snel mogelijk met een oplossing. En dat is zelden de beste oplossing. Liefdevol leidinggeven geeft je een set aan vaardigheden waarmee je de complexe realiteit kunt omarmen, de uitersten kunt verkennen, ze liefdevol bij elkaar kunt brengen in een ‘hogere’ oplossing. Daarnaast leert het je om overeind te blijven staan in de spanning die dat alles met zich meebrengt.

Hieronder 5 tips om vanuit de liefdevolle mindset om te gaan met complexe situaties en onzekerheid.

Tip 1: Vertel wat de situatie met je doet. Laat je worsteling zien. Ik kan dat niet genoeg benadrukken. Vertel dat je het niet weet. Vertel dat je zelf een hekel hebt aan leven in onzekerheid, maar dat dat nu even nodig is. Doe een oproep aan je mensen om samen met jou te delen met welke tegenstellingen zij worstelen. En begin zelf.

Tip 2: Voel je comfortabel bij het feit dat het lastig is. De mantra is: comfortabel in oncomfortabelheid. Heel veel dingen die nu gebeuren kun je bestempelen als oncomfortabel. Niet weten waar je aan toe bent is uiterst onaangenaam. Wachten op een belangrijke beslissing van de directie: zeer onplezierig. Het lijkt een dooddoener, maar de enige werkelijkheid die er is, is dat het is zoals het is. Je daarbij eerst volledig neerleggen is de eerste stap naar verandering. Niet meteen willen veranderen. Anders gezegd: je moet eerst iets vasthouden voordat je het kunt loslaten.

Tip 3: Verken de uitersten. Lastige situaties kenmerken zich vaak doordat ze bestaan uit uitersten. Twee polen van dezelfde medaille. Dus zit er iemand in jouw team waaraan je je irriteert of die zich onmogelijk gedraagt? Ga het gesprek aan en ontdek wat er schuil gaat achter dat gedrag. Pas als je ook die uitersten durft te verkennen, dient zich een duurzame oplossing aan.

Tip 4: Denk van irritant naar interessant. Dit is een soort ‘mindfuck’. Lastige situaties wil je meestal niet op je bordje hebben. Maar als ze toch komen helpt het om je mindset te veranderen. In plaats van het irritant vinden, zorg je dat je het interessant vindt. Je zult merken dat je er dan al heel anders naar kijkt.

Tip 5: Blijf uit de reflex om lastige situaties direct op te willen lossen. Er is een probleem en wat is de eerste neiging die je hebt als manager? Juist. Je wilt het fixen, oplossen, superman zijn. Daar ben je immers voor aangenomen. Maar te snel in een oplossing schieten als het lastig is, is vaak niet duurzaam. Waarom niet? Omdat je dan bepaalde perspectieven vergeet mee te nemen in je overweging. Bijvoorbeeld de kant die jij eigenlijk liever niet wilt zien.

Over Jacqueline Hospers
Jacqueline Hospers studeerde af met een vrij doctoraal Sociaal Wetenschappelijke Informatica. Ze heeft haar sporen verdiend als organisatieadviseur, manager en trainer/coach. Zij werkte in die rollen voornamelijk voor de publieke sector. Volgens Jacqueline Hospers is het leven te belangrijk om het ingewikkeld te maken. Haar grootste ontdekking is dat het leuker en makkelijk wordt als complexe dingen ook complex mogen zijn. Dit thema staat centraal in dit boek en vormt de basis voor de School voor Liefdevol Leidinggeven. Een plek waar je terecht kunt als je de complexiteit van leidinggeven en het leven makkelijker en leuker wilt maken. www.liefdevolleidinggeven.nl. www.jacquelinehospers.nl https://www.linkedin.com/in/jacquelinehospers

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden