Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Juri Hoedemakers - De 16 functies van de hofnar: #2 Adviseur

Het was de hofnar die vroeger de koning een spiegel voorhield om hem op het rechte pad te houden. Hoe vergrootte hij het reflectieve vermogen van de koning? En wat kunnen wij daar in deze moderne tijd van leren?

Juri Hoedemakers | 3 juni 2021 | 2-3 minuten leestijd

In mijn vorige blog heb ik stilgestaan bij de nar als Entertainer. Dit keer ga ik in op de tweede functie; die van adviseur/raadgever.

Adviseur/raadgever


In zijn functie werd de koning regelmatig geconfronteerd met vleierij en hij moest dan ook steeds bij iedereen uit de hofkringen nagaan of er achter hun adviezen geen dubbele bodems, andere belangen of machtstrevens schuilgingen. Doordat de hofnar niet meedeed aan de politieke spelletjes, kon de koning bij hem rekenen op de waarheid. Ook liet hij de koning meerdere perspectieven zien, waardoor hij de koning anders liet denken. In het bijzonder waren dit niet de meestvoorkomende of meestgebruikte perspectieven, maar vaak zeer creatieve perspectieven waaraan de koning en de mensen uit de hofkringen nog niet eerder hadden gedacht. En als de koning dan een beslissing had genomen, al dan niet op advies van de hofnar, liet de hofnar de mogelijke gevolgen van de beslissingen van de koning zien - zowel de positieve als de negatieve. Deze adviesrol werd in de middeleeuwen vaak weggezet als die van een toekomstvoorspeller, iets wat wij tegenwoordig scenario-thinking noemen. Het adviseren gebeurde vaak op een indirect humoristische manier. De hofnar voelde heel goed aan hoe en op welk moment hij zijn advies moest brengen. Het reflectieve vermogen van de koning werd door deze functie vergroot doordat de hofnar de koning input gaf om op een andere manier tegen dingen aan te kijken, zijn eigen beslissingen in twijfel te trekken en open te staan voor alternatieven. Door deze adviezen werd de koning even uit zijn bubbel gehaald en werd getoond dat het ook op andere manieren kon.

Tegenwoordig
Als we dit naar de tegenwoordige werkvloer trekken zou u uzelf de volgende vragen kunnen stellen:
Hoe vaak wordt u geconfronteerd met vleierij?
Wie heeft er binnen uw bedrijf dubbele bodems?
Hoe gaat u om met andere belangen?
Op welke manier vindt er machtsstreven plaats binnen uw bedrijf?
Welke politieke spelletjes worden er in uw bedrijf gespeeld?
Wie vertelt aan u vaak de waarheid?
Wie laat u andere perspectieven zien?
Hoe houdt u de gevolgen van uw beslissingen in de gaten?
Hoe zou u willen dat er advies aan u wordt gegeven?
Wie trekt uw beslissingen wel eens in twijfel?
Hoe belangrijk is timing hierbij?
In hoeverre staat u open voor alternatieven?

Als u alle bovenstaande vragen beantwoord hebt en u kijkt naar de antwoorden, schrikt u daar dan van? Wat gaat u daarmee doen? Wie is eigenlijk uw beste adviseur of raadgever? En bevindt hij of zij zich binnen of buiten uw bedrijf? Laat dit eens bezinken, zou mijn advies in deze zijn.

Over Juri Hoedemakers

Juri Hoedemakers (1987) schreef een prijswinnende scriptie over de waarde van de aloude hofnar in moderene organisaties, hierop volgde het genomineerde boek Gezocht: Hofnar, Reflecteren met de Hofnar en Handboek Hofnar en hij promoveert nu ook op dit onderwerp. Daarnaast verzorgt hij lezingen, gastelssen, blogs, narrenopleidingen en is aangesteld als professioneel hofnar bij diverse organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden