Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Voorkom ruzie in bed - 101 juridische tips en relatieprikkels

Moet je op je hoede zijn als je partner je ineens schatteke gaat noemen? Kom je als alimentatieveteraan ooit nog van je alimentatie af? Hoe blijf je uit de loopgraven van een financiële vechtscheiding? Je leest het in Voorkom ruzie in bed.

Heidi Klijsen | 3 juni 2021 | 3-4 minuten leestijd

Voorkom ruzie in bed is een handig én humoristisch boek over de fiscale en juridische valkuilen van een relatie. In dit boek geven we veel praktische tips waarmee je je eigen ‘liefdesmodel' eens goed kunt checken - en mogelijk herzien. Dit doen we aan de hand van spraakmakende, veelal waargebeurde juridische kwesties, geput uit de rechtspraak. Denk aan uitspraken over slecht uitgevoerde huwelijkse voorwaarden, hoogoplopende echtelijke ruzies en rammelende samenlevingscontracten. Ook komen dr. Dre met z'n miljoenen-alimentatie, een verlaten bruid en een verknocht kunstgebit voorbij. Er springen hier en daar zelfs wat paparazzi uit het struikgewas. Een voorproefje.

Na het feest komt altijd de rekening

Het is vast geen zeldzaam fenomeen: na jaren voelt de ooit zo passioneel begonnen relatie aan als een droge broodkorst. Zie je dan maar te weren tegen de avances van een bevallige buurvrouw. De ooit zo brave huisvader Johan is hier in ieder geval niet tegen bestand. Het vlees is soms zwak... Lang verhaal kort: een jarenlange affaire volgt. En daar blijft het niet bij, want op een kwade dag kondigt Johan zijn echtscheiding aan. Zijn minnares Noa laat er geen gras over groeien en koopt meteen maar een liefdesnestje van negen ton.

Maar dan wordt het Johan toch te heet onder de overspelige voeten. Zet hij nu niet te veel op het spel? Na enkele slapeloze nachten trapt hij op de rem: hij blijft toch bij zijn gezin. En om zijn schuldgevoel te sussen, schenkt hij Noa 50.000 euro. Daar kan ze in ieder geval de boete voor het afblazen van de koop van betalen.

Amber heeft haar man terug, maar de schenking zit haar niet lekker. Dat spaarpotje was bedoeld voor de studie van hun kinderen en niet om die @%&!@# buurvrouw mee af te kopen. Toch maar eens op internet uitzoeken hoe dat juridisch allemaal zit. Daar stuit ze al snel op artikel 1:88 BW. Daarin staat dat je toestemming nodig hebt van je echtgenoot om te kunnen schenken. Zélfs als je onder koude uitsluiting gehuwd bent en het om je eigen geld gaat, al is dat hier niet aan de orde. Er geldt hooguit een uitzondering als het om een gebruikelijke, niet bovenmatige gift gaat. Ook daarvan is geen sprake; met 50.000 euro is het huwelijksvermogensrechtelijk bezien duidelijk menens.

In haar beleving had Amber nooit toestemming gegeven voor de schenking, dus schakelt ze een advocaat in om die te laten vernietigen. Maar de gekrenkte minnares blijft op haar strepen staan. Na flink opgelopen emoties hakt uiteindelijk het hof Den Haag, vlak voor kerst, de knoop door. Of er wel of geen toestemming is verleend, hoeft niet per se schriftelijk te zijn vastgelegd, legt het hof geduldig uit. Dat kun je ook afleiden uit de manier waarop de echtgenote op de schenking reageerde.

En daar heeft Amber de feiten tegen zich. Zo stuurde zij Noa meerdere brieven waarin zij haar ongenoegen uitte over de schenking. En die gepeperde epistels tonen duidelijk aan dat zij, weliswaar contre coeur, instemde met de betaling. We hangen de vuile was hier maar niet te veel buiten. Liever beperken we ons tot het PS waarmee zij een van haar brieven afsloot: ‘Na het feest komt altijd de rekening.' Wat een prachtige levenswijsheid ligt daarin opgesloten.

Over Bernard Schols

Prof.mr.dr. Bernard Schols is hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen, oud-notaris en verhalenverteller met een passie voor (fiscaal-)erfrecht. Hij geeft lezingen en theatercolleges, combineert humor en dogmatiek en is coauteur van het Handboek (Nieuw) Erfrecht en het Handboek Estate Planning.

Over Heidi Klijsen

Heidi Klijsen is journalist, gespecialiseerd in personal finance en recht. Ze is eindredacteur van de Consumentengids en schrijft voor onder meer Elsevier Weekblad en FD Persoonlijk. Samen met prof. Bernard Schols schreef zij de erfrechtelijke bestseller Voorkom ruzie bij de kist (2019).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Bernard Schols, Heidi Klijsen
Voorkom ruzie in bed

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden