Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Hoe je de beste versie van jezelf wordt - En waarom je dat vooral niet moet willen

De beste versie van jezelf: je wordt er zo onderhand op elke straathoek mee doodgegooid. Maar er is geen versie van jezelf, en al helemaal geen beste. Erger nog: de continue jacht naar je ideale ik kan je juist enorm in de weg zitten.

Raymond de Looze | 17 september 2021 | 2-3 minuten leestijd

‘Ik wil eruit halen wat erin zit', is een motto waar je bijna niet tegen kunt zijn, toch? Alles uit je leven halen. Zo veel mogelijk succes, geluk en liefde. Is dat niet het tegengif voor de prestatiemaatschappij waarin we leven? Of is het daar juist een onderdeel van geworden? Want alles moet steeds harder, beter, sneller en mooier. 365 dagen per jaar in een rechte lijn omhoog. Want je bent toch geen loser? In dit boek ontdek je dat er geen versie van jezelf is, want je bent geen vlinder en we leven nu eenmaal niet in een statische wereld. Daar komt bij dat het ideaalbeeld van jezelf ook nog eens continu in beweging is, als de pot met goud aan het einde van de regenboog. En: met het streven naar je beste versie kun je diskwalificeren waar je nu staat. Want als je zegt dat je de beste versie van jezelf wilt worden, dan zeg je daarmee óók dat je dat nu dus niet bent.

Wat het streven naar jouw beste versie oplevert

Dat er geen beste versie van jezelf is, wil zeker niet zeggen dat je dan maar stil moet blijven zitten; het streven naar ontwikkeling en beweging heeft namelijk belangrijke voordelen. Het geeft richting, energie en betekenis. Je gaat nu eenmaal niet sneller lopen op de marathon als je eens per week twintig minuten om het park hobbelt. Dus heeft het zin jezelf uit te blijven dagen. Mits je daarin de juiste balans vindt. Want de grens tussen wél de voordelen, níet de nadelen, en wél de nadelen, níet de voordelen, is flinterdun. Het vinden van die juiste balans gaat dus om het realiseren van de voordelen, zonder over het randje te gaan.

Hoe je balans vindt

Ons brein heeft veel talent voor het genereren van allerlei goede argumenten om iets wel of juist niet te doen. Het leidt vaak tot mooie, creatieve verhaallijnen die rechtvaardigen waarom we iets gedaan hebben. En dan vooral achteraf natuurlijk, waarbij het risico is dat je werkelijke drijfveren juist verborgen blijven. Want die wonen in je onderbuik, en die vind je niet door er heel hard over na te denken. Het vinden van je onderliggende drijfveren gaat overigens zeker niet alleen over jezelf. Want zo ongeveer alles wat ons leven de moeite waard maakt, heeft de maken met onze connectie met anderen of de wereld waarin we leven. Ga maar na: wat blijft er over van je mooiste reiservaring als je mensen waar je mee was of ontmoette eruit haalt? 

Over Raymond de Looze

Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projecten carrière volledig richtte op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen. Maar dan anders. Geen theoretische modellen, geen pretenties, geen terminologie, geen quick fixes.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden