Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Power BI voor financials

Altijd al afgevraagd hoe je zelf financiële gegevens uit een ERP-pakket haalt en verwerkt in Power BI? Dit is het eerste boek dat een volledig overzicht hierin geeft. Hiermee kan de financiële professional zelf maatwerk leveren voor de rapportage. 

Coen Overgaag | 4 maart 2022 | 2-3 minuten leestijd

Er zijn al diverse boeken over Power BI in omloop maar niet speciaal met de koppeling tussen een ERP-pakket en Power BI en direct gericht op de financial. Ons boek is primair bestemd voor het onderwijs. Het is zodanig van opzet dat het ook bruikbaar is en inzicht biedt aan de professional.

De vijf sterke punten van dit handzame boek zijn:

1. Gestructureerde aanpak om van informatiebehoefte tot realisatie te komen.

De lezer wordt eerst geconfronteerd met een beschrijving van een reële bedrijfssituatie en de problemen. Daarna wordt de lezer geleid naar een duidelijke informatiebehoefte met tenslotte een afbeelding van het te maken eindresultaat (te vergelijken met een afbeelding uit een kookboek). Van daaruit wordt stap voor stap de opbouw gemaakt. Dat betekent: het bepalen van de benodigde informatiebronnen, inlezen van tabellen, aanpassen, data-model maken en eventueel berekeningen maken die leiden tot het eindresultaat.

2. Het legt uit hoe je interactieve, financieel gerelateerde overzichten in Power BI maakt.

Aan bod komen onder andere: het maken van een (verdichte) balans en resultatenrekening, budgetvergelijkingen, debiteuren beoordeling, financiële kengetallen, financiële voorraadoverzichten. Behandeld wordt hoe je dynamisch in kan zoomen op diverse dimensies zoals periodes of verdichtingen van grootboekrekeningen. Uiteraard komen hierbij specifieke DAX-formules aan bod.

3. Achtergrondkennis van ERP-pakket om data te ontsluiten.

Als voorbeeld wordt gewerkt met Microsoft Dynamics Business Central, om zelf naar eigen inzicht rapportages te maken. Van de belangrijkste bedrijfsprocessen wordt uitgelegd hoe de data zich in Business Central ontwikkelt en welke data relevant zijn om te gebruiken in Power BI. Tevens wordt uitgelegd op welke wijzen gegevens uit het pakket in Power BI te halen zijn.

4. Publiceren op je mobieltje.

Een van de krachtige punten van Power BI is het beschikbaar stellen van informatie via diverse devices. Aan de hand van een proeflicentie wordt uitgelegd om via je mobieltje actuele cijfers in Power BI te raadplegen.

5. Praktisch uitgewerkte voorbeelden en opgaves met bijbehorende bestanden.

Dit boek laat de toepassing zien en daagt de lezer ook uit om dit zelf te realiseren. Uiteraard kunnen de beschikbare bestanden gebruikt worden als oefenmateriaal. Bijna elk hoofdstuk wordt afgesloten met een veelheid aan opgaves om het geleerde ook in de praktijk te brengen en om de toepassingen verder uit te breiden.

Het motto van het boek is denk in tabellen en niet in cellen. Voor een spreadsheet gebruiker die denkt in cellen is het een nieuwe manier van werken.

Over Coen Overgaag
Ir. Coen Overgaag werkte bij Exact Automatisering, Navision en Microsoft. Hij schreef diverse onderwijsboeken over Business Central. Momenteel is hij zelfstandig adviseur en geeft hij trainingen Business Central en Power BI. Tevens is hij betrokken bij het onderwijs en curriculumvorming op verschillende hogescholen.
Over Pim Steketee
Pim Steketee werkte bij de Hogeschool Inholland, studierichting Finance & Control. Daar was hij docent, coördinator en ontwikkelaar van financiële- en datavakken zoals Excel, Power BI, Bedrijfsadministratie en Business Central. Tevens geeft hij trainingen in Power BI in combinatie met Business Central.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden