Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

7 Rollen voor duurzaam succes - Dé praktische verandergids voor duurzaamheidsprofessionals

In 2010 werd ik de eerste directeur Duurzaam Ondernemen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). De functie was niet alleen nieuw voor NS, maar ook voor mij. Gelukkig waren er op dat moment al verschillende duurzaamheidsmanagers met succes actief in vergelijkbare organisaties.  

Carola Wijdoogen | 4 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

Om te leren wat een duurzaamheidsprofessional doet, benaderde ik hen en vroeg ik onder andere wat een duurzaamheidsmanager effectief maakt. De meesten antwoordden dat het doorzettingsvermogen vergt: omgaan met ups en downs, en door vallen en opstaan uitvinden wat het beste werkt.

Blauwdruk

Aangezien geen bedrijf of situatie hetzelfde is, bestaat er geen perfecte blauwdruk of gouden tip. Toch ontdekte ik op basis van de gesprekken en wetenschappelijk onderzoek dat elke duurzaamheidsprofessional — op welke plek op de wereld en in welke organisatie dan ook – dezelfde 7 Rollen nodig heeft om de verandering naar een duurzame organisatie te realiseren. Dit zijn de Netwerkrol, Strategische rol, Coördinerende & Initiërende rol, Stimulerende & Verbindende rol, Mentorrol, Innoverende rol en Monitoring rol. Ze geven inhoud aan een systemische top down én bottom-up aanpak die nodig is om duurzaamheid echt te verankeren in organisaties.

Verzamelen

Toen ik in 2014 MVO Manager van het Jaar werd, nam ik me voor om zoveel mogelijk kennis te blijven verzamelen, en die te delen met (toekomstige) duurzaamheidsprofessionals. Het boek 7 Rollen voor duurzaam succes maakte ik vanuit die missie. Ik schreef het met mijn eigen ervaringen in het achterhoofd en gebruikmakend van de structuur van de 7 Rollen. Daarnaast put het boek uit de ervaringen en best practices van meer dan 25 andere duurzaamheidsprofessionals.

Antwoorden

In 7 Rollen voor duurzaam succes geef ik antwoord op vragen als:

- Welke rollen zijn nodig om bedrijven en organisaties effectief naar een duurzame toekomst te leiden? En welke vaardigheden en competenties heb je als professional nodig om duurzame transformaties tot stand te brengen?

- Hoe betrek je relevante stakeholders, voer je een dialoog, ontwikkel en implementeer je een duurzame strategie, geef je vorm aan een duurzaamheidsorganisatie en creëer je intern draagvlak?

- Hoe communiceer en rapporteer je over duurzaamheid, intern en extern?

Daarnaast geeft het inzicht in mijn eigen duurzame reis:

- Wat was er nodig om van NS de eerste spoorwegmaatschappij ter wereld te maken met treinen die 100 procent op windenergie rijden? Wanneer koos ik voor een bepaalde rol, en hoe zette ik die in? Van welke competenties maakte ik gebruik?

7 Rollen voor duurzaam succes is een praktische gids voor (toekomstige) professionals op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), duurzaamheid en corporate social responsibility (CSR) in alle soorten bedrijven en organisaties. Het is een geheel herziene editie van zijn voorganger MVO doe je ZO (2016).

Over Carola Wijdoogen

Carola Wijdoogen (Bedrijfskunde aan Nyenrode en een Master in Internationale Betrekkingen aan The Johns’ Hopkins University) werd in 2010 (de eerste) directeur Duurzaam Ondernemen bij NS.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden