Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Marilieke Engbers

‘In de boardroom wordt heel veel niet gezegd’

Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap en verandering en in 2020 promoveerde Marilieke Engbers op het onderwerp ‘hoe het ongezegde de strategische besluitvorming in RvC’s beïnvloedt’. Een spannend onderwerp waarover ze ook haar boek Onder commissarissen schreef. Dat boek haalde dit jaar de shortlist voor het Managementboek van het Jaar.

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 9 juni 2022 | 1-2 minuten leestijd

Dit keer is ze te gast in podcast De Boekenpraktijk, waar Marilieke met Willem van Leeuwen spreekt over de processen in de boardroom.

Marilieke Engbers: ‘Er zijn prima Raden van Commissarissen die samen met de bestuurder besturen. Maar als je ziet hoeveel regels we hebben, hoeveel interne en externe instanties meekijken of we wel behoorlijk besturen, kun je wel stellen dat ondanks een overdaad aan controle, governancecodes en monitoringcommissies, we niet kunnen voorkomen dat zaken mis gaan. We doen ons stinkende best, maar dat heeft niet altijd - ondanks alle goede bedoelingen - het gewenste effect. Een van de oorzaken is dat commissarissen elkaars manier van denken zeer oppervlakkig kennen. Ze zien elkaar maar een paar keer per jaar en dan moet er ook nog over complexe zaken effectief worden vergaderd.’

In de podcast spreken we verder met Marilieke Engbers over hoe de boardroom werkt en hoe de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hun werk nog beter kunnen doen. Zonder namen te noemen, komen er spannende voorbeelden voorbij van hoe conflict wél en niet kan werken. In de boardroom, maar eigenlijk op alle plaatsen in de organisatie.

LUISTER DE AFLEVERING

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Luister naar De Boekenpraktijk hieronder of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden