Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Ap Dijksterhuis

‘Inspiratie heeft iets magisch en heel dwingends’

In deze nieuwe aflevering van podcast De Boekenpraktijk heeft Willem van Leeuwen hoogleraar Ap Dijksterhuis te gast. 

Karin de Zwaan | Aad Goudappel | 27 oktober 2022 | 1-2 minuten leestijd

Ap Dijksterhuis (1968) is hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft veel gepubliceerd over het onbewuste, onder meer in het gezaghebbende Science. Zijn werk krijgt veel aandacht en werd meerdere malen besproken in The New York Times. Hij won verschillende wetenschappelijke prijzen, en is bekend door Het slimme onbewuste uit 2007.

Dijksterhuis: 'Ik ben altijd heel gefascineerd geweest door dat wat vooraf gaat aan een heel goed idee. Daarom heb ik me nu verder verdiept in wat Inspiratie is en hoe dat werkt in het onbewuste. In het boek onderscheid ik drie vormen van inspiratie waarvan roeping er een is. Het is iets heel moois om te hebben en kan je brengen tot grootse prestaties. Het is het moment dat je weet DIT is wat ik moet doen. Deze extreme momenten van inspiratie laten zich kenmerken door een gevoel van verliefdheid. Het heeft iets magisch wat het heel dwingend maakt. Je kunt het niet negeren.'

In het gesprek gaat Dijksterhuis verder in op de vormen van inspiratie en neemt hij voorbeelden. Waarom waren en zijn Isaac Newton, Gandhi maar ook de Britse chef en restaurateur Marco Pierre White zo geïnspireerd?

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een drietal stellingen voor. De stellingen voor Ap Dijksterhuis zijn:

  1. De meeste mensen vinden nooit hun roeping omdat ze eenvoudigweg niet weten en ontdekken wat die roeping is;
  2. Iedereen kan een nieuwe Mozart of Cruyff worden als je maar echt hard genoeg werkt in de vorm van oefenen, oefenen, oefenen;
  3. Ons onbewuste wint het altijd van het bewuste deel in ons brein dus zal het vermijden van pijn en angst ons afleiden van onze bewuste doelen.

Nieuwsgierig naar de antwoorden? Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden