Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Teamkracht met Prosocial - Van eigenbelang naar betekenisvol samenwerken

Jenny Blaauwbroek en Matthijs Steeneveld schreven ‘Teamkracht met Prosocial’. Naast theorie vind je erin vooral praktische handvatten en praktijkvoorbeelden om met jouw team meer prosociaal samen te werken. In haar preview vertelt Blaauwbroek hoe het boek tot stand kwam.

Jenny Blaauwbroek | 17 oktober 2023 | 3-4 minuten leestijd

Ontdek de kracht van samenwerken zoals nooit tevoren! Voorheen gaf ik maar zelden toe aan teamwerk, omdat ik mijn autonomie koesterde en liever op mijn eigen manier dingen deed. Maar dat was voordat ik Paul Atkins ontmoette, mede-ontwikkelaar van ProSocial.

Interne obstakels

Pauls online opleiding opende mijn ogen en maakte duidelijk waarom ik moeite had met samenwerken. Mijn interne obstakels én het gedrag van anderen in groepen vormden vaak een belemmering. Ik heb een afkeer van ego's, wil graag betrokken zijn bij alles, hou van eerlijke taakverdeling en trek me terug als ik me niet gehoord of gezien voel. Daar bovenop ben ik een idealist die droomt van een inclusievere wereld waar welzijn en geluk voorop staan in plaats van puur winstbejag.

Acceptatie en Commitment Training

Soms komt er een eyeopener voorbij waarbij je pas later realiseert hoe groot de impact is voor je leven en werk. De eerste is mijn inzicht in ACT (Acceptatie en Commitment Training). Het helpt mensen om effectief te blijven handelen, ook als er vervelende gedachtes en gevoelens in de weg zitten. Daarna kwam ProSocial. Dankzij Paul leerde ik gedrag van mensen in groepen begrijpen én beïnvloeden. Ik had al inzicht in individueel gedrag dankzij mijn ACT-training, maar Paul toonde me hoe je ACT en psychologische flexibiliteit kunt toepassen om samenwerking te bevorderen.

Hoewel de ProSocial-opleiding inspirerend was, bleek deze vaak te theoretisch. Daarom creëerde ik een toegankelijke online opleiding voor de Nederlandse doelgroep. Matthijs Steeneveld was een van de eerste deelnemers en hij deelde mijn enthousiasme over het gedachtegoed.

Toegankelijk

Samen hebben we dit boek geschreven om deze kennis voor jou toegankelijk te maken, zodat je snel aan de slag kunt met het vormen van een gemeenschappelijke visie en doelen voor je team of groep. Andere randvoorwaarden voor een effectief team komen uit het onderzoek van Elinor Ostrom, een Nobelprijswinnaar in de economie. Principes zoals een eerlijke verdeling van inzet en waardering, open communicatie en snelle conflictoplossing lijken vanzelfsprekend. Ostrom bewees echter dat mensen in goed samenwerkende groepen bereid en in staat zijn om hierover te praten en overeenstemming te bereiken. Een gemeenschappelijk doel helpt daarbij.

David Sloan Wilson

Individueel egoïsme werkt voor het individu, maar prosociaal samenwerken brengt groepen verder, volgens de evolutionair bioloog en mede-ontwikkelaar David Sloan Wilson. De ontsnapte wielrenner wordt ingehaald door een goed samenwerkend peloton. Een effectief team wint het van een verzameling briljante individuen. Activisten die elkaar steunen en zich inzetten voor een gedeeld doel zoals Extinction Rebellion krijgen fossiele subsidies op de (politieke) agenda.

Prosociale samenwerking

In organisaties zien we dat prosociale samenwerking leidt tot meer werkplezier, lager verzuim en een veilige werkomgeving. Door Ostrom's principes te bespreken en open te zijn over interne obstakels, ontstaat begrip en behulpzaamheid. Dat gaat verder dan ‘een goed gesprek’. Een team met een waardevol, gedeeld purpose kan ook afspraken maken die bijdragen aan dat doel.

Uitdagingen

Tijdens het schrijven van dit boek hebben we deze principes zelf ervaren. We kwamen uitdagingen tegen: deadlines, kritiek, twijfels, verschil van mening. Toch zochten we elkaar telkens weer op bij onzekerheid of frustratie. Ons gemeenschappelijke doel – het schrijven van een toegankelijk boek over een briljant gedachtegoed om de wereld een beetje mooier te maken – heeft ons altijd geholpen om er samen op een goede manier uit te komen. Het eindresultaat is beter geworden, juist doordat we die uitdagingen openlijk hebben besproken.

Ik, Jenny, beschouw dit als een waardevolle en leerzame reis. Dank je wel, Matthijs!

Over Jenny Blaauwbroek

Jenny Blaauwbroek is ACT- en ProSocial-trainer en -opleider. Ze is opgeleid bij het Prosocial Institute en startte de eerste Nederlandstalige Prosocial-opleiding.

Over Matthijs Steeneveld

Matthijs Steeneveld is positief organisatiepsycholoog en werkt als trainer, opleider, adviseur en auteur. Hij verbindt de wetenschap en de praktijk om bij te dragen aan florerende mensen die goed werk leveren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden