Ik ben niet de enige man - zo heb ik gemerkt - die het gevoel heeft dat vrouwen net iets meer deugen dan mannen. Vrouwen zelf zijn vaak net iets te bescheiden om dat te willen toegeven. Natuurlijk, er bestaan genoeg krengen, loeders, feeksen en hoe je ze ook wilt noemen, maar desondanks hebben veel mannen het gevoel dat de gemiddelde vrouw het in moreel opzicht wint van de gemiddelde man.
Vrouwenhersenen
Maar wat zijn dan die verschillen, vroeg ik me af. En waar komen ze vandaan? De direct waarneembare fysieke verschillen kennen we wel, maar hebben vrouwen dan ook een ander brein dan mannen? Of werken vrouwenhersenen alleen maar op een andere manier? En zo ja, hoe komt dat dan?
Die vragen waren het begin van een boeiende zoektocht in tal van wetenschappelijke studies. Die onderzoeken lieten zien dat er altijd al misverstanden zijn geweest over de verschillen tussen het mannen- en het vrouwenbrein. Ook de nature/nurture discussie - wat zit in onze genen en in hoeverre zijn wij gevormd door onze opvoeding en omgeving - speelt een rol. Ik mijn boek schep ik duidelijkheid in wat de bepalende factoren in die verschillen zijn.
Ik heb gebruik mogen maken van de kennis van uiteenlopende wetenschappers en ervaringsdeskundigen. Dank aan onder meer aan prof. Annebel de Hoogh, Henriette Verbeem, Lisa Westerveld, Floortje Dessing, prof. Judi Mesman, Lilianne Ploumen, Barbara Snijder, Janneke Willemse en prof. Anne Marieke Doornweerd.
Geaccepteerde normen
En dan is er die tweede vraag. Wat wil dat zeggen: ‘in moreel opzicht beter’? Want wat de een goed vindt, vindt een ander soms verwerpelijk, afhankelijk van de moraal die iemand aanhangt. Toch zijn er gelukkig ook breed geaccepteerde normen van wat we goed en niet goed vinden en die morele waarden zijn het uitgangspunt geweest om de genderverschillen te meten; ook weer gebaseerd op vele wetenschappelijke onderzoeken. En ja, vrouwen winnen het van de mannen. De verschillen zijn vaak niet opzienbarend, maar ze zijn er wel; in het boek ga ik uitgebreid in op zestien morele waarden waarin vrouwen duidelijk hoger scoren dan mannen.
Die verschillen zullen overigens steeds meer een rol gaan spelen in een wereld waarin vrouwen hun achterstanden op allerlei terreinen geleidelijk verkleinen. Soms gaat dat heel langzaam, soms onverwacht snel, maar de effecten daarvan zullen veel impact hebben op onze samenleving. Mannen krijgen het daarbij nog moeilijk…
Over Leo Pot
Leo Pot is succesvol manager en cultuurondernemer. Eerder schreef hij de enthousiast ontvangen managementboeken 'Hoe pak je een oen zijn poen?' over het gebruik van psychologie in marketing en sales en 'Hoe krijg je altijd gelijk?' met 49 psychologische inzichten (die je misschien toch maar niet moet gebruiken…). Verder zijn van zijn hand: 'Hack je brein' en 'Lulkoek'.