Onmogelijk denk je? Dit is mijn belofte: minder werk, meer resultaat en een gelukkiger team! Maar dan moet je wel kunnen en durven loslaten, meer vertrouwen hebben en delegeren als een leiderschapsstijl zien, niet als een time-management-trucje.
Minder werk, meer resultaat
Ken jij het verschil tussen efficiëntie en effectiviteit? Het verschil tussen vlot doorwerken en je geregeld afvragen of je wel de juiste dingen doet? Je kent ongetwijfeld de Eisenhower matrix (dringend versus belangrijk) maar er zijn meer van dergelijke eye-openers. In mijn boek behandel ik 7 valkuilen. Ik verklaar ook waarom en hoe je de ‘apen’ van anderen kan vermijden. De twee codewoorden hierbij zijn ‘vermijd kont-contact’.
De rode draad doorheen mijn boek is Lies : jong, gedreven en ambitieus. Ze maakt de nodige fouten maar past gaandeweg mijn tips toe en evolueert tot een succesvolle professional.
Kunnen en durven loslaten
Focus je op het gewenste resultaat, niet op de methode om dat resultaat te bereiken. De valkuil hier heet ‘Key Performance Indicators (KPI)’. Nuttig voor minder ervaren medewerkers maar een hel voor medewerkers met ervaring. De methode heet ‘output-management’, de valkuil heet ‘input-management’. Lies vond dat heel moeilijk, maar na enkele confrontaties met ontgoochelde medewerkers en dreigende deadlines leert ze het wel.
Meer vertrouwen hebben
Ja ja, vertrouwen geven … klinkt mooi, maar controle is toch beter en veiliger. Niet dus. Maar totaal loslaten is toch te risicovol. Daarom geef ik je een alternatief: opvolging versus controle. Ook dit moet Lies gaandeweg ervaren, maar ze maakt steeds minder fouten en ze bereikt steeds meer. Minder door haar inzet, maar door het enthousiasme en de werkijver van haar medewerkers.
Delegeren als leiderschapsstijl
K. Blanchard, Amerikaans wereld-bestseller in managementboeken gaf me de toestemming om als eerste in een Nederlandstalig boek zijn concept van Situationeel Leiderschap uit de doeken te doen.
Ken ik al zeg je? Maar begrijp je het ook echt? Pas je het ook toe? Ken je de valkuilen? Lies kon het niet.
Door dit model verklaar ik ook waarom delegeren geen time-management-trucje is. Delegeren creëert een ‘lerende organisatie’. Delegeren ontzorgt de manager waardoor deze zich kan concentreren op belangrijkere zaken. Hoe meer je delegeert, hoe meer je ook je promotiekansen verhoogt. Want delegeren maakt je vervangbaar. Dat klinkt voor sommige managers nogal beangstigend.
Maar hoe delegeer je dan? Ik overloop met jou een 9-stappenplan en een 7 stappen-communicatiemodel. Ondertussen heb je geleerd hoe je de apen van anderen op jouw schouders vermijdt, hier leer ik je hoe je jouw apen op de schouders van anderen krijgt. Het codewoord dat vaak wordt vergeten is het belang van ‘bananen’. Apen overleven niet zonder bananen.
Loslaten als overlevingsmodus
In 2022 kwam ik, als ervaren piloot, met mijn vliegtuig in onbestuurbaarheid terecht. Ik zag de dood voor ogen, ik had 3 seconden om te beslissen. Eens mijn parachute geactiveerd was, kon ik niets meer doen. Mijn val werd gefilmd, het filmpje haalde de wereldpers.
Ben jij als leidinggevende ook klaar om robotmatig te handelen in geval van ernstige urgenties? In mijn laatste hoofdstuk beschrijf ik de noodzaak om altijd ‘klaar’ te zijn voor noodsituaties.
Over Rik Moons
Rik Moons is als leiderschapsexpert en communicatiedeskundige de oprichter van trainingsbureau MoonsManagement. Hij bekleedde meer dan 20 jaar leidinggevende functies en was gastprofessor aan de universiteiten van Leuven en Gent. Rik is met zijn boeiende en humoristische vertelstijl vooral bekend als keynote speaker. Ook zijn boeken zijn grappig, pragmatisch en soms confronterend.