Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Verbinden binnen processen

Procesregie is een vak waarvoor we niet goed opgeleid zijn.’ Dees van Oosterhout doet daar wat aan met haar boeken Procesregie en Procesinterventies. Dit tweede boek presenteerde zij in het hoofdkantoor van ProRail. Met verbinding als centraal thema.

Nienke van Oeveren | 4 december 2012 | 1-2 minuten leestijd

Procesregie kun je inzetten wanneer een situatie te complex is voor projectmanagement. Maar naast processen en organisatie komt het vooral aan op samenwerken, vertrouwen en creativiteit. Over de meer ‘zachte’ kant van procesregie gaat het nieuwe boek Procesinterventies. De boekpresentatie is dan ook regelmatig heel persoonlijk en inspirerend door voorbeelden en muziek tussendoor.

Luisteren
Allereerst gaat Van Oosterhout in op de huidige trends. Zoals onderzoek waaruit blijkt dat de oer die letterlijk bestellingen herhaalt 74% meer fooi krijgt. We willen gehoord worden, concludeert Van Oosterhout hieruit. Waar je níet teveel naar moet luisteren, zijn overigens de stemmen in je hoofd. ‘In feite onze bewuste en meestal onbewuste grondprogramma.’ Zo vertelt de managementauteur dat ze is opgegroeid met het idee ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Sindskort realiseert ze dat het stemmetje dat dergelijke boodschappen proclameert, haar aan het mindfucken is.

Mindfucking
‘Wees je er van bewust dat mindfucken niet waar is.’ De term komt van coach Kathleen Osborne, die ook aanwezig is bij de boekpresentatie. ‘Wat wil je eigenlijk niet voelen?’ vraagt Dees van Oosterhout haar publiek. Terug naar procesinterventies, na het noemen van de systeemanalyse komen de competities van de procesregisseur aan de orde. Die moet een balans vinden in tegenpolen als sturen & loslaten, intuïtie & ratio. ‘Waar zit je eerste kracht? Gebruik die en geef aandacht aan de tegenpool of zoek iemand naast je die je aanvult.’

Kringen
Tot slot krijgen de deelnemers wat achtergrond over de cases uit het boek. In kringen vertellen verschillende mensen over hun gebruik van procesregie. Anne-Marie van den Bos vertelt bijvoorbeeld hoe een verhaal mensen binnen ProRail verbond op een cruciaal moment en mensen aansprak op hun emotie. Kathleen Osborne gaat verder op persoonlijk verbinden. Ten slotte overhandigt Van Oosterhout een exemplaar van haar nieuwe boek aan Marion Gout-van Sinderen, CEO van ProRail.

Over Nienke van Oeveren
Nienke van Oeveren is redacteur van managementboeken. Via haar bedrijf Boekredactie begeleidt zij auteurs bij het uitgeven van boeken en ook werkt zij voor gevestigde uitgevers. Zij heeft Nederlands en Book and Digital Media gestudeerd en werkte jarenlang bij Managementboek.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden