Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Web Development – het leek zo simpel te worden

In zekere zin is het eenvoudiger dan een paar jaar geleden om webdeveloper te zijn. Tot ongeveer 2010 moest je als ontwikkelaar niet alleen HTML en CSS kennen, maar liefst ook nog interactieve Flash-animaties kunnen ontwerpen, thuis zijn in Silverlight en nu en dan met de QuickTime-plug-in of een van de talloze andere plug-ins filmpjes en 360-graden foto’s op websites plaatsen.

Peter Kassenaar | 16 februari 2015 | 2-3 minuten leestijd

Dat versnipperde landschap is door de komst van de tablets en smartphones – met als belangrijkste aanjager uiteraard de introductie van de iPad in 2010 – een stuk overzichtelijker geworden. Webdesigners zagen dit proces handenwrijvend en breed glimlachend aan. Eindelijk zou alles via open technieken als HTML, CSS en JavaScript gestandaardiseerd worden.

Groot was echter de schrik toen bleek dat JavaScript ineens een stuk rijker en complexer bleek dan webdevelopers voor mogelijk hadden gehouden. JavaScript, daarmee kon je toch lopende klokjes in de statusbalk van de browser maken? En na de introductie van jQuery in 2006 was toch voor elke carrousel en elke gewenste formuliervalidatie wel een plug-in te vinden? Niets bleek minder waar. Het aantal beschikbare tools en bibliotheken explodeerde bijkans. Nog steeds kreunt de opensourcegemeenschap onder het gewicht van nieuwe JavaScript-bibliotheken die wekelijks over ons uitgestort worden. Developers zitten met hun handen in het haar, in plaats van achter een warm kopje koffie.

In dat brede landschap aan technieken wil de Web Development Library duidelijkheid scheppen. Een team van webexperts beoordeelt welke technieken echt zijn doorgebroken op het web en waarvoor het de moeite waard is een boek te schrijven. Elke titel heeft daarbij een duidelijke focus. In Web Development Library – JavaScript staat bijvoorbeeld alles over JavaScript uitgelegd, zonder dat er externe tools of bibliotheken bij nodig zijn, of worden toegelicht. Aan de ander kant gaat (bijvoorbeeld) de jQuery- of AngularJS-uitgave alleen in op de betreffende techniek en wordt andere kennis bekend verondersteld. Er wordt geen papier verspild aan het herhalen van concepten die waarschijnlijk al bekend zijn als u er specifiek voor hebt gekozen jQuery te leren – of uiteraard opnieuw Angular. Dit verhoogt de efficiëntie en maakt het mogelijk dat elke titel een hoger eindniveau bereikt dan in andere Nederlandstalige uitgaven gebruikelijk is.

En zo snijdt het mes aan twee kanten. Als een techniek zichzelf bewezen heeft, weten we zeker dat er voldoende animo is om er een titel voor te schrijven in de Web Development Library. Aan de andere kant, als er in de Web Development Library een boek beschikbaar is, dan weet je als webontwikkelaar dat het een solide en veelgevraagde techniek is waar je zeker je voordeel mee kunt doen in je vakgebied.

Zo blijft er nu en dan weer tijd over voor een kopje koffie, in plaats van een nieuwe zoektocht op Google of StackOverflow. Het schijnt dat webdevelopers erg van cappuccino houden.

En bekijk Kassenaars video over AngularJS.

Over Peter Kassenaar

Peter Kassenaar is auteur van vele boeken over algemeen pc-gebruik, programmeertalen en internettechnieken en toepassingen als Dreamweaver en Flash. Daarnaast is hij docent en usability-expert. Peter Kassenaar is sinds 1988 op computergebied actief als programmeur en sinds 1995 (met uitzondering van de vakanties) dagelijks op internet te vinden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden