Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

Jaap Boonstra on tour: Veranderen doe je vanuit jezelf, en samen met anderen

Collegereeks Verandermanagement. Tien helden gaven ieder drie uur lang college om een deel van hun kennis en visie op dit gebied te delen met een groep professionals. Een verslag van het 1e college van Jaap Boonstra.

Jorien Loots | 1 september 2015 | 3-5 minuten leestijd

Een persoonlijk en warm welkom tekent de start van ons avontuur. De hoopvolle zaal wacht geduldig tot het college geopend wordt. De reeks start met Jaap Boonstra, auteur van verschillende boeken en een bevlogen man met een ware passie voor overdragen van kennis en ervaring op het gebied van leidinggeven aan organisatieverandering. In de eerste zinnen die hij spreekt schuilt direct een prachtige les: ‘een excellente manager onderscheidt zich van een goede manager door na ieder gesprek te vragen ‘waarmee heb ik u geholpen en wat had ik beter achterwege kunnen laten?’ De toon is hiermee gezet, feedback mag direct gegeven worden en eerlijkheid staat als kernwaarde hoog in het vaandel.’ Dan start de reis.

‘Samen op pad gaan’ is de metafoor van vandaag. Verandering en leidinggeven aan verandering benadert Boonstra als een avontuurlijke wandeltocht.

Deze tocht kent verschillende etappes in de voorbereiding, tijdens en in de nabeschouwing. Vóór de reis is het belangrijk om je te oriënteren op het gebied. Je moet het terrein leren verkennen, de route uitstippelen en de spullen verzamelen die mee moeten. Tijdens de reis moet je omgaan met alle (onverwachte) factoren die meespelen/gebeuren/zich ontvouwen. Tijdens en na de reis is er ruimte voor reflectie op jezelf en op het proces. Vraag jezelf dan af of je energie krijgt, of verliest van de dingen die je aan het doen bent.

Bij iedere etappe vertelt Jaap een verhaal uit de praktijk waaruit wij als publiek onze lessen kunnen trekken. De verhalen zijn allen zeer inspirerend, persoonlijk en soms zelfs aangrijpend. Alle verhalen gaan ze over mensen die het heft in eigen handen hebben genomen en besloten hebben dat zij invloed kunnen hebben op het veranderproces. Het mooie bijzondere van Boosntra’s verhalen is dat je, ook door de prachtige manier waarop ze verteld worden, even vergeet waar je bent. Je wordt meegenomen naar verschillende bedrijven en loopt een stuk mee in de schoenen van anderen. Wat de hoofdpersonen in zijn verhalen gemeen hebben is dat ze de zwakke signalen hebben opgevangen en bereid waren de plek der moeite te betreden. Ze hebben open gekeken naar de situatie en vanuit hun eigen nieuwsgierigheid verkend waar de mogelijkheden waren om verandering te brengen. Daarna hebben ze de zekerheid achtergelaten, hebben ze het speelveld betreden en zijn ze aan de slag gegaan. Met ruimte voor emoties en een rechtvaardige manier van handelen hebben ze anderen meegenomen op hun reis.

Tijdens een dergelijk proces is het belangrijk om te blijven praten over de bovenstroom, de zichtbare feiten. Maar nog veel belangrijker is het om te praten over de onderstroom en de dynamieken binnen de groep. Dit zijn onzichtbare factoren als gevoelens, verhoudingen en ongeschreven regels. Als leider helpt het om open en eerlijk te zijn over je eigen onderstroom, dit vraagt zelfbewustzijn en sociaal bewustzijn. Hierdoor creëer je ruimte om de professionele trots even op zij te schuiven en gezamenlijk te werken richting het gewenste doel. Samen ben je dan bezig om de gebaande paden te evalueren en nieuwe paden te maken daar waar die nodig zijn. Wanneer een etappe volbracht is of het doel is bereikt, is het goed om samen de reis te beschouwen, onze ervaringen te vereeuwigen in verhalen en deze betekenis te geven.

Drie zeer belangrijke thema’s die als rode draden verweven zitten door dit college van Boonstra zijn identiteit, betekenis en betrokkenheid. Hij nodigde ons uit onszelf ook vragen te stellen. Vragen zoals: wie je bent, wat je brengt en met wie je je verbindt. Deze cruciale vragen bepalen de koers van jou reis als leidinggevende, maar ook als mens. Durf te kiezen en ondertussen naar jezelf te kijken, om te zien wat je aan het doen bent en wat je daarmee kan betekenen. Vier je overwinningen samen en deel ook de verliezen. Als het doel er voor jou toe doet, als je met passie en werkelijke betrokkenheid kan werken ben je in staat je avonturen te verwezenlijken.

Jorien Loots

Op 24 november start bij Focus Conferences de collegereeks Verandermanagement, waarin Jaap Boonstra een van de colleges verzorgt. Andere inspirerende sprekers zijn o.m.: Ben Tiggelaar en Arend Ardon.

Over Justin van Lopik

Justin van Lopik is eindredacteur van Managementboek Magazine, platform voor business professionals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden